Поглед навътре с „Ще се върна за теб“ от Кристин Димитрова26 юли 2022 текст Анастасия Стоева

За да познаеш кой си днес, трябва да разбереш откъде идваш. Чак тогава се сдобиваш със свободата на избора кой ще бъдеш утре.

В новия роман на Кристин Димитрова Ще се върна за теб откриваме някои сходства с добрите примери на coming-of-age жанра, дори и това съзряване в случая да се случва далеч след тийнейджърската възраст. Катарзисното пътешествие на главния герой, Лазар, се явява като инициация, след която той най-сетне може да възкръсне, но не като нов човек, а като по-добра и по-осъзната версия на самия себе си. За да намериш нещо обаче, трябва първо да претърпиш загуба, която да изчисти новата страница от живота ти. В този смисъл Ще се върна за теб е роман за търсенето, любовта, семейството, загубата и личния успех не под формата на материално себеосъществяване, а от гледна точка на постигането на душевен мир.
На първо място е важно да отбележим изключителния изказ на Кристин Димитрова. Тя борави с думите така умело, че словото се лее като прохладна планинска река, превръщайки дори панелните блокове в нещо повече от безличен декор. Откриваме отражение на душевното състояние на героите във всеки детайл. Субективното трето лице на наратива претърпява динамични промени и макар от един момент нататък читателят да познава заобикалящия персонажите пейзаж, самият пейзаж сякаш се мени със състоянията им. Движението е отвън навътре – от космополитното към родното, от градската среда към зелените провинциални склонове. Тази миграция се наблюдава и в самия Лазар, който от роб на чуждото мнение се превръща в самодостатъчен завършен индивид. Той открива, че е далеч по-определящо съвестта му да е чиста пред самия него. Раздвоеният му образ – Лазар за пред другите и Лазар за пред себе си – постепенно се слива в едно цяло.

Естествените диалози и точните наблюдения говорят за ненадминато разбиране на човешката психика, което на свой ред свидетелства за набитото интроспективно око на авторката. За близо 400 страници тя живее в главата на Лазар, а на моменти и в главите на някои от другите герои, като насища разказа с добре познати и достоверни разсъждения. Всеки от нас може да се разпознае в Лазаровите фантазии, в начина, по който той отпива от мартинито си и се поставя на мястото на някакъв български Джеймс Бонд, или пък анализира хората и ситуациите около себе си. Тази някак позната искреност го прави симпатичен, въпреки много от негативните си качества. От друга страна именно недостатъците му го превръщат в пълен и многоизмерен персонаж, достигайки възможно най-близкото до истински, жив индивид, на което литературата е способна. Бихме могли да заявим, че чарът на Ще се върна за теб до голяма степен се крие в пълнотата на героите.

Персонажите, които Лазар среща по пътя, обаче служат и за още една цел, вероятно дори в някои аспекти по-важна от гледна точка на читателите. Те се явяват като кукички, които дърпат действието напред, а с него подхранват и глада ни за още и още от вдъхновената проза на Кристин Димитрова. Книгата се чете неусетно, с жажда и любопитство, като спираме само от време на време, за да помислим, да поемем въздух и да се гмурнем обратно в историята. Огромен принос за лекотата на разказа има свежото чувство за хумор, ироничната, но разбираща усмивка, която се крие между редовете, и духовитите коментари на главния герой. По този начин дори по-тежките теми и драматичните моменти добиват една особена материалност и човечност, способна да породи човеколюбие дори в най-заклетите нихилисти.

Можем да разсъждаваме обширно върху естеството на погребаните тайни, които отключват движението на сюжета, но е по-добре да замълчим и да оставим бъдещите читатели да ги разкрият сами. В дъното на Ще се върна за теб лежи загадка, която съумява да ни подведе, само за да ни изненада с всяко следващо парченце от пъзела. Авторката обаче ни оставя да го подредим сами, без да води загрижено ръката и ума ни, и това доверие към интелекта на читателя допринася допълнително за чистото удоволствие от четенето на романа. А това удоволствие и без това е огромно.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.