• Какво би станало, ако...?

  9 май 2019

  Рандал Мънро

  Най-вероятно сте виждали поне комиксите, подписани от Рандал Мънро - той е автор на човечетата без глави в xkcd.
 • .
 • 21 урока за 21 век

  11 април 2019

  Ювал Ноа Харари

  В Sapiens той изследва нашето минало, в Homo Deus поглежда към нашето бъдеще. Сега един от най-големите новатори сред мислителите на планетата се обръща към настоящето, за да намери отговор на най-неотложните въпроси.
 • Лиско Лис и приятели

  11 април 2019

  Слави Стоев

  "Двама човека са достатъчни, за да се скарат, но и толкова – за да се обичат", напомнят от издателство Рибка с новата си поредица книжки Лиско Лис и приятели. Писани от печен психолог, тези истории за лудориите на банда животни крият хитри уроци за емоционалния свят на хората, които децата ще глътнат като бонбон. По-подробно разказваме защо си струва да им купите поредицата в детския ни блог.
 • Влахос

  11 април 2019

  Николай Янков и Елена Щерева

  "Животът е просто факт. Черна точица и нищо повече. Смъртта също. Просто една точица на белия лист. Нито животът прави живеенето, нито смъртта – умирането. И за двете се изисква дарба. Изисква се смелост… Всичко това научих от едно момиче, което срещнах случайно в автобус номер 101 преди повече от двайсет години. Научих го от един истински влахос."
 • Златната клетка

  11 април 2019

  Камила Лекберг

  Родена през 1974 в малко селце на западния бряг на Швеция – Фелбака, Камила Лекберг превръща родното си място в арена на своите романи – съвършената сцена, изолирана от света, подвластна само на снежния си антиутопичен декор и на ужасяващите интриги, които задушават капсулираното общество.
 • Звездни гроздове

  28 март 2019

  Георги Анев

  Лекар мизантроп, който влиза в собствената си гробница; дух, затворен в пиано, оковал сърцето на малко момче; апартамент, който може би яде обитателите си; момче, което среща мъртвата си сестра на морето; войник, който никога не е виждал врага, с когото отдавна воюва. Такива фантастични сюжети лежат в сърцето на петте новели в новия сборник на Георги Анев - втората му книга след романа Децата на феникса, този път с корица и цветни илюстрации от ултраталантливата Ина Христова.
 • Огледало на въображението

  14 март 2019

  Светлозар Василев

  Светлозар Василев е един от хората, които през 2009 започват неформални срещи за психоаналитичен поглед към киното, в които прожекцията е последвана от дискусия. Този подход, известен като "анализ на зрителското преживяване", сега оживява и в книга - първа на български по темата.
 • Романът на Яворов

  8 март 2019

  Михаил Кремен

  Романът на Яворов, която излиза за пръв път през 1959, е история от близък приятел на поета - Михаил Кремен разказва за живота на Пейо Яворов, толкова драматичен, че звучи почти сякаш е създаден по сюжетните правила на романа. Книгата излиза сега отново в две части и с твърди или меки корици.
 • Литературен обяд

  28 февруари 2019

  Ейлиш ни Гуивна

  Ейлиш ни Гуивна - носител на ирландската наградата ПЕН за принос към литературата - се запознава с преводача Димитър Камбуров по време на негов урок по български.
 • Южна поща

  28 февруари 2019

  Антоан дьо Сент-Екзюпери

  "Трябва да се върна назад и да разкажа за тия изминали два месеца, иначе какво би останало от тях?", пише Екзюпери.
 • Неосветените дворове

  28 февруари 2019

  Йордан Радичков

  През 1963 година Йордан Радичков се запътва към Сибир с три празни бели тетрадки.
 • Балкански ритуал

  22 февруари 2019

  Георги Тенев

  По ръба между историческите събития и въображението, Балкански ритуал (520 стр., 20лв) увлича в престъпление, стилизирано до висотата на класическа драма. Книгата е исторически трилър с мистичен привкус, който събира в едно тероризма, войната в Близкия изток и битките на политическата арена.
 • Панаир на суетата

  22 февруари 2019

  Уилям Текери

  Новото издание на класиката на Текери разтваря корици към английската аристокрация, която е под власт на любов и предателство, триумф и разочарование, гордост и суета. С тънка като игла ирония, през главната героиня Беки Шарп Текери изследва всички фасети на човешкия характер.
 • Хотел "Авион"

  22 февруари 2019

  Иржи Кратохвил

  Хотел "Авион" е едно от лицата на съвременната чешка литература - най-известната книга на Иржи Кратохвил, която разказва за живота на писател след Пражката пролет през 1968.
 • Разкази

  22 февруари 2019

  Вирджиния Улф

  Вирджиния Улф започва от традиционен за времето й стил, преминава през модернизъм и постмодернизъм и накрая отново се връща към традицията - но обогатена от целия опит на предишните й книги.
 • Удобството да имаш опашка

  14 февруари 2019

  Джером К. Джером

  "Нашата шега обикновено носи болка другиму", казва Джером К. Джером - и в действителност неговите шеги понякога са през сериозно замисляне.
 • Тигърът поиска, човекът обеща

  14 февруари 2019

  Никола Маринов

  Книгата на Никола Маринов е поетически и философски опит да се придаде форма, плътност и глас на бездната.
 • Завръщането на визона

  14 февруари 2019

  Божана Апостолова

  В новия си роман, Божана Апостолова пише три сюжетни линии - всяка от тях посветена на една жена. Срещаме ги в късните им години, когато се засичат отново в родния си град, и ги виждаме да преосмислят изминатия път от общото им детство до този момент. Книгата е за различните хоризонти и избори, които правим всички.
 • Музика за хамеолеони

  7 февруари 2019

  Труман Капоти

  "Вярвам повече в ножиците, отколкото в молива", казва Труман Капоти, но едва ли би се съгласил собственият му молив да бъде тихомълком рязан от друг.
 • Златна книга на приказките

  17 януари 2019

  съставител: Жечка Георгиева

  "Имало едно време едно много четящо момиче, което обожавало приказките и се забавлявало с тях дълги години. И един ден си казало: само ако можех да съставя книга с всичките си любими приказки..."