• Златна книга на приказките

  17 януари 2019

  съставител: Жечка Георгиева

  "Имало едно време едно много четящо момиче, което обожавало приказките и се забавлявало с тях дълги години. И един ден си казало: само ако можех да съставя книга с всичките си любими приказки..."
 • .
 • Жюл и Жим

  10 януари 2019

  Анри-Пиер Роше

  Анри-Пиер Роше (1879–1959), френски писател, журналист, художествен критик, ценител и колекционер на предмети на изкуството, дебютира на литературното поприще с Жюл и Жим през 1953, когато е вече 74-годишен.
 • Така започва злото

  19 декември 2018

  Хавиер Мариас

  Хавиер Мариас пише този елегантен роман, изпъстрен с философия и тънък хумор, който се развива в Мадрид през 1980.
 • Лунно сияние

  19 декември 2018

  Майкъл Шейбон

  След отличения с Пулицър роман Невероятните приключения на Кавалиър и Клей Майкъл Шейбон ни поднася роман за истината и лъжата, за семейни легенди и екзистенциални приключения – и за силите, които се опитват да ни унищожат.
 • Златното момче

  19 декември 2018

  Тара Съливан

  Книгата, написана по истинска история, разказва за Хабо, който е албинос. Може би всичко щеше да е наред, но Хабо се ражда именно в Танзания, където такива като него хората наричат призраци или зарузеру - тоест нищо.
 • Примигване на екрана

  19 декември 2018

  Тери Пратчет

  Неиздаван досега на български, този сборник с разкази говори за много непознати и пренебрегвани герои от Света на диска, за пътувания из фантастични светове и някои доста стряскащи идеи на Тери Пратчет за Коледа.
 • Седмата функция на езика

  19 декември 2018

  Лоран Бине

  Става дума за ръкопис. Изгубен ръкопис, заради който умират хора.
 • Как виждам света

  19 декември 2018

  Алберт Айнщайн

  За първи път на български четем Как виждам света: 65 есета и писма на Айнщайн с теми от съдбата и религията до икономиката и национализма.
 • Дневникът на един книжар

  19 декември 2018

  Шон Битъл

  Ако обичате литературата, сухия британски хумор и стрелбата по Киндъл с пушка, вече имате три общи неща с автора на тази книга.
 • Патрик Мелроуз. Чудо голямо

  6 декември 2018

  Едуард Сейнт Обин

  Романът Чудо голямо (превод: Надежда Розова, стр. 192, 15лв) ужасява и забавлява в еднаква степен. Историята започва с петгодишния Патрик Мелроуз, чувствително и самотно петгодишно момче. Баща му Дейвид е безспорният деспот у дома и сред приятелите си, а майка му Елинор е безволева богата наследница, зависима от алкохола. Шокиращото събитие, което се случва през един красив летен ден, завинаги ще промени тялото и духа на Патрик.
 • Република на въображението

  29 ноември 2018

  Азар Нафиси

  Азар Нафиси - автор на мемоара Да четеш Лолита в Техран - публикува смесица от мемоар и фикция, отново на тема силата на четенето.
 • Буда в работата

  29 ноември 2018

  Гийтанджали Пандит

  Книгата представя основните будистки принципи на достъпен език и илюстрира как те могат да ни помогнат да открием смисъла в работата си.
 • Есен

  29 ноември 2018

  Али Смит

  20 години шотландската писателка планира серия от четири книги, свързани със сезоните и времето. Идеята расте в главата ѝ дълго, докато не идва точният момент и тогава Али Смит написва първата - Есен.
 • Живот без край

  29 ноември 2018

  Фредерик Бегбеде

  Живот без край е почти автобиографичен роман, в който Бегбеде - романтичен егоист разказва с ирония и самоирония за опитите си да постигне безсмъртие, с надежда и уплах за трансхуманизма и „надграждането" на човека, с обич и нежност за своето семейство.
 • Гала-Дали

  22 ноември 2018

  Кармен Доминго

  Гала-Дали (превод: Маня Костова, 368 стр., 20лв) е книга за Елена Дмитриевна Дяконова, позната като Гала. Коя е тя - музата на трима големи творци, които е открила и по свои думи изградила? Със сигурност не и просто безгласна муза; Гала е жена, която се е опитвала всякак да изгради своя живот, както показва новата книга на испанската писателка Кармен Доминго.
 • Рядък модел

  9 ноември 2018

  Том Ханкс

  Актьорът Том Ханкс публикува колекция от 17 разказа, през които върви обща нишка: пишещата машина. Не, не е чак толкова странно, особено ако знаете, че самият Ханкс е страстен колекционер и има над 150 машини (но тези разкази не са писани на тях.)
 • Да мислиш 20 век

  6 ноември 2018

  Тони Джъд

  „Да мислиш двайсети век“ – книга с беседи на Тони Джъд с неговия ученик и последовател Тимъти Снайдър. Истинско прозрение за всеки, който би желал „светлина, повече светлина“ в мрачния и коварен лабиринт на миналото столетие.
 • Песента на хляба

  6 ноември 2018

  Робин Слоун

  Втората книга на американския писател Робин Слоун, автор на Денонощната книжарница на мистър Пенумбра, е история за това как да запазиш връзката с корените си в днешния бърз свят.
 • Как се пътува със сьомга

  6 ноември 2018

  Умберто Еко

  В продължение на години италианският белетрист, есеист, философ и културолог Умберто Еко (1932–2016) има рубрика в седмичен вестник. Фокусът е върху наглед банални, делнични случки и преживелици.
 • Събрани приказки и разкази, том 2

  19 октомври 2018

  Ханс Кристиан Андерсен

  След като Ентусиаст публикуваха първи том на събраните приказки на Андерсен, във втория четем Дивите лебеди, Цветята на малката Ида, Малката русалка. Изданието разкрива и една малко позната глава от творчеството на Ханс Кристиан Андерсен – някои от непревежданите на български език негови приказки.