• Жената на стълбата

  8 март 2018

  Бернхард Шлинк

  Смятана за отдавна изчезнала, картина с образ на жена внезапно се появява в изложба. Фактът смущава не само изкуствоведите, но и тримата мъже, които някога са обичали изобразената жена.
 • .
 • Приятелят на Кафка

  8 март 2018

  Миро Гавран

  Силната история за приятелството между Франц Кафка и Макс Брод се събира в този кратък роман на писателя (взел наградата на Хърватската академия на науките), в който са описани всички събития, които го съпътстват – най-вече тези за жените, които определят съдбата им.
 • Пиеси

  8 март 2018

  Георги Марков

  11 Пиеси на Марков в ново издание ни разхождат задочно из живота му с етюдите на Кафе с претенция, Мустаците или единица върху безкрайност, Госпожата на господин търговецът на сирене, Калай, Последния патент и Атентат в затворена улица.
 • Кедер

  27 февруари 2018

  Йорданка Белева

  По думите на Здравка Евтимова, разказите в сборника на Йорданка Белева "изтръгват човека от бездната на тъгата, пречистват мислите, лекуват раните" и способни да превърнат скръбта в мъдрост.
 • Първа любов и други повести

  27 февруари 2018

  Иван Сергеевич Тургенев

  "Наскоро от Париж се върна Тургенев... Поет, талант, аристократ, красавец, богаташ, умен, образован, 25-годишен – не зная има ли нещо, с което природата да не го е надарила", пише Фьодор Достоевски на брат си Михаил през 1845. По това време обаче младият Иван Тургенев дори не е написал знаменитите си романи, както и "любовните" повести, част от които са представени в този том: Ася (1857), Първа любов (1860), Пролетни води (1872), странната и обсебваща Песен за тържествуващата любов (1881) и мистичната Клара Милич (1883).
 • Бащата на другия

  8 февруари 2018

  Паринуш Сании

  Когато Ислямската революция променя живота в Иран, Паринуш Сании е на 30 и е завършила психология. По-късно трупа стаж като социолог в Министерството на образованието, а точно там вижда и сюжет за първия си роман Моята орис (също издаден от Жанет 45) – история за насилствен брак и труден избор, която два пъти е забранявана от режима в
  страната.
 • Недоразумение в Москва

  8 февруари 2018

  Симон дьо Бовоар

  Никол и Андре, двойка пенсионирани учители, изживяват съпружеска и личностна криза по време на свое пътуване в Москва, където живее Маша – дъщерята на Андре от първия му брак. Редувайки гледните точки, Симон дьо Бовоар разбулва взаимните огорчения и обвинения на героите, в които без мъка разпознаваме нея и Сартр, както и страха от наближаващата старост.
 • Оксиморон. Нечовешки роман

  7 февруари 2018

  Михаил Вешим

  Двамата главни герои в новия роман на Вешим са немският брак Хектор фон Кройценберг – породисто и особено скъпо куче, и езиковедът Духомир Пенев, който има нелеката задача да научи Хектор да говори български език.
 • Божествени отломки

  7 февруари 2018

  Кейт Аткинсън

  В това допълнение към бестселъра ѝ Живот след живот главен герой е пилотът Теди Тод, по-малкият брат на Урсула Тод, а въпросът "Какво би станало, ако животът се повтаря отново и отново, докато постигнем желания резултат?" е заменен с друг: "Как може да бъде описан един объркан живот?"
 • Поезия

  1 февруари 2018

  Пабло Неруда

  За Маркес той е "най-великият поет на 20 век на всички езици", а за нас е щастие да говори и на нашия – вече и от двуезично издание на Колибри в превод на Никола Инджов и оформление от Кирил Златков.
 • Меча република

  1 февруари 2018

  Юрис Звиргздинш

  Да си добър е кеф, но също и дълг, защото трябва да се бориш с лошите. Дори да е малко опасна обаче, тази мисия е приключението с най-голям смисъл. Как се събира всичко това в история за деца, четем в Меча република – първата книжка на латвиеца Юрис Звиргздинш, преведена на български.
 • Амстердамски блус

  26 януари 2018

  Арнон Грюнберг

  В тази своя дебютна, но много успешна книга (сравнявана често със Спасителят в ръжта), Грюнберг разказва за живота си на амстердамски гимназист и син на белязана от войната еврейска двойка.
 • Каин

  25 януари 2018

  Жозе Сарамаго

  След Евангелие по Исуса Христа големият португалски писател отново се обръща към Библията с романа Каин, а тълкуванията му са достатъчно иронични, хапливи и "непочтителни", за да предизвикат брожение в католическите среди.
 • Прашка

  25 януари 2018

  Йордан Радичков

  В историята за самотното момче Левачко, което живее в скуката на едно бедно българско село, читателят лесно може да направи паралели с детството и юношеството на самия Йордан Радичков, за когото това е една от най-личните му книги .
 • Собствена стая

  10 януари 2018

  Вирджиния Улф

  В тази книга Вирджиния Улф развива два свои доклада, изнесени пред Сдружението на творците в женските кеймбриджски колежи Нюнам и Гъртън през октомври 1928. С тях тя хвърля поглед назад във времето и установява с тъга, че без елементарното човешко право да разполага със собствено пространство, жената дълго време е била лишавана и от възможността да твори, да обогатява литературата със своето въображение и светоглед.
 • Невероятните приключения на Кавалиър и Клей

  10 януари 2018

  Майкъл Шейбон

  Джо Кавалиър, млад евреин със силно сценично присъствие, обучен в класическото магическо изкуство на безсмъртния Хари Худини, току-що е успял да избяга от окупираната от нацисти Прага и е пристигнал в Ню Йорк. Джо има само едно желание – да води докрай своята война със силите на злото, само една мечта – да види близките си спасени. Неговият братовчед Сами Клей си търси партньор в измислянето на герои, истории и илюстрации за новата хитова вълна в Америка – комиксите. Така започва историята на едно незабравимо партньорство и приятелство.
 • Сестри Палавееви 2: По пътя към новия свят

  10 януари 2018

  Алек Попов

  Или продължението на първия партизански роман на Алек Попов, който преплита в себе си мотиви и сюжети в стила на филми като Гадни копилета на Тарантино, Банани на Уди Алън, абсурдните клипове на Монти Пайтън, епичния наратив на Толкин, югославските партизански екшъни и купчините винтидж комикси, за да профучи безкомпромисно през коловозите на историята и да надскочи измамната носталгия по миналото.
 • Мама и аз и мама

  28 декември 2017

  Мая Анджелоу

  Стриптизьорка. Проститутка. Кумир за Опра Уинфри и Барбра Стрейзънд, опора на Хилъри Клинтън. През 60-те Мая Анджелоу е рамо до рамо с Мартин Лутър Кинг и Малкълм Екс в битката на чернокожите за граждански права, а през 1993 чете поемата си On the Pulse of Morning на президентската инаугурация на Бил Клинтън. Мама и аз и мама е седмата и последна нейна автобиография.
 • Животът, гледан отдолу

  14 декември 2017

  Димитри Ферхюлст

  Наричат романа на белгийския автор "трагикомична постановка, чийто декор е България от времето на Студената война", а него самия - един от най-големите писатели на Ниските земи.
 • Познатият непознат. Ранни разкази

  7 декември 2017

  Труман Капоти

  Малко момче се сблъсква с ужасяващо насилие, преследвайки в гората избягал затворник. Дребнава завист съсипва живота на едно от най-популярните момичета в престижна частна гимназия. Разговорът на две светски дами от Ню Йорк разкрива грозни тайни.