• Хладнокръвно

  14 януари 2020

  Труман Капоти

  Издателите продължават серията, в която преиздават най-известните работи на Труман Капоти. Следваща е Хладнокръвно - неговата история за истинско убийство, станала така популярна с чистия си език и задъхан сюжет, че започва цял нов жанр на документално-художествена книга с криминален тон (true crime).
 • .
 • Грима и Доркас

  9 януари 2020

  Тери Пратчет

  Излиза ново издание на втората част от поредицата на Тери Пратчет за номите, пълна с типичните за него абсурдизъм и хумор.
 • Употребата на удоволствията

  6 януари 2020

  Мишел Фуко

  Излиза втората част на дълго липсващата от книжарниците най-известна работа на Мишел Фуко - История на сексуалността. В четири тома френският историк и философ разглежда как се е появила идеята за сексуалността в Западния свят. Реакциите са поляризирани: Фуко понякога е критикуван за подхода си към темата, а друг път е описван като смел и с широк размах на мисълта. Втория том е посветен на Древен Рим и Гърция, а преводът в изданието е на Антоанета Колева.
 • Чуй песента на вятъра / Пинбол

  20 декември 2019

  Харуки Мураками

  1978 е и Мураками, тогава собственик на джаз бар в Токио, късно една вечер сяда на кухненската си маса и започва да пише първите си новели. Тази публикация ги събира на едно място: Чуй песента на вятъра и Пинбол, написани първи, но издадени след много други негови успешни романи, показват как той е започнал да пише, какво го е вълнувало в началото на кариерата му и началото на белезите, които днес са характерни за стила му.
 • Изкуството да обичаш

  20 декември 2019

  Ерих Фром

  Ерих Фром разказва за любовта не като за мистерия, а като умение, което може да бъде научено и което изисква "действителна скромност, смелост, вяра и дисциплина". Известният психолог разглежда различните видове обич - майчина, братска, еротична, към себе си или към висша сила. Така той разказва защо обичането е процес, а не въпрос на късмет - и какво е нужно, за да обичаме и да бъдем обичани.
 • Ендърби отвън

  21 ноември 2019

  Антъни Бърджес

  Антъни Бърджес продължава комичния си разказ за Ендърби, "поет, отшелник, мизантроп и неразобличен романтик", както вече е станало ясно от първата книга от поредицата – Ендърби отвътре.
 • Кари Мора

  21 ноември 2019

  Томас Харис

  Авторът на поредицата за Ханибал Лектър се връща с нова зловеща книга - шестия му роман, с който се завръща след дълго отсъствие.
 • Чекмо

  20 ноември 2019

  Момчил Николов

  Момчил Николов (Последната територия, Hash oil, Кръглата риба) се завръща с роман за свободата - от края на Народна република България и началото на Прехода.
 • Идеи без граници

  4 ноември 2019

  Даниел Ненчев

  По повод 30-годишнината от началото на демократичните промени в България, журналистът Даниел Ненчев публикува свои интервюта с български артисти със значими световни постижения.
 • Синът на управителя на сиропиталището

  31 октомври 2019

  За романа Синът на началника на сиропиталището (2012), Мичико Какутани от Ню Йорк Таймс пише "дръзка и забележителна книга, която не само разкрива плашещи гледки към тайнственото царство Северна Корея, но и също така успява да достигне до същинското значение на думите любов и саможертва". Романът печели наградата Пулицър за 2013.
 • Откраднатият бял слон

  31 октомври 2019

  Марк Твен

  Сборникът с разкази на Марк Твен показва точно защо продължаваме да го четем след 150 години - заради хумора и остротата на наблюденията му.
 • От Storytel слушаме: 9 зайци

  16 октомври 2019

  от Виргиния Захариева, прочетена от нея

  Кой друг да разкаже тази книга по-добре от нейната авторка, която вече я чела пред публика след първото ѝ публикуване през 2008?
 • Кратко въведение в любовта

  15 октомври 2019

  Роналд де Суза

  Роналд де Суза, професор емеритус в Университета на Торонто, е изнасял лекции в повече от двайсет страни. Сред областите му на интерес са емоциите, философията на биологията, етиката и естетиката. В тази книга, той опитва да обясни чувството на влюбеност, докато едновременно обясни колко е нелепа всъщност представата ни за любовта.
 • Октомври

  15 октомври 2019

  Елин Рахнев

  Издадена за пръв път през 1998 и оттогава станала една от най-известните му, сега Октомври на Елин Рахнев излиза в ново издание.
 • От Storytel слушаме: Поредицата за Хари Потър

  10 октомври 2019

  от Дж. К. Роулинг · с гласа на Стивън Фрай

  Треперете, студеноръки – месецът на Хелоуин е особено важен в поредицата за английския магьосник.
 • Сладка бобена паста

  9 октомври 2019

  Дуриан Сукегава

  За да приготвите хубава сладка бобена паста – ан, основна част от японските сладки дораяки, най-важното е "да се вслушате в гласа на бобчетата, да им проговорите, да ги почувствате…". Такава е тайната рецепта на Токуе – мила възрастна дама с мистериозно деформирани пръсти, появила се през пролетта заедно с цъфналите вишни. Сентаро не без колебание се съгласява да я наеме в своята пекарна за дораяки, но с удивление установява, че клиантелата му като по чудо се е удвоила, покорена от сладкарския талант на Токуе... Но възрастната дама крие и друга, несподелима история и не след дълго изчезва както и се е появила, оставяйки Сентаро да преосмисля уроците за живота, получени от нея.
 • От Storytel слушаме: Свети Вълк

  3 октомври 2019

  от Елена Алексиева · с гласа на Лидия Михова

  Тази седмица в слушалките ни се навърта Свети Вълк, който преди няколко месеца получи наградата за български роман на годината.
 • Странните преживелици на един пощальон

  2 октомври 2019

  Дени Терио

  Пощальонът Билодо е самотник на 27 години, който в края на всеки ден се връща отново в своя празен апартамент. Открива обаче начин да избяга от самотата - той тайно отваря личната кореспонденция на непознати, преди да я запечата отново и изпрати до адрес. Едно писмо обаче му отваря цял нов свят, в който той започва да наднича, преди да бъде шеметно въвлечен.
 • Лисицата

  2 октомври 2019

  Дубравка Угрешич

  Между реалното и въображаемото, от минните полета на Балканите през Япония до Гранд Каньон, от Булгаков и Набоков до българска народна песен, Уграшич разсъждава как се създават разказите. В есетата ѝ са смесени автобиографични части, критика и публицистика, посолени с типичния за нея хумор и ирония.
 • От Storytel слушаме: P.S. Някой трябва да плати

  26 септември 2019

  от Богдан Русев · с гласа на Павел Владимиров

  В градския транспорт тази седмица концентрираме уши над сюжет на скорост – увлекателна крими история, писана от Богдан Русев.