• Из дебрите на "Литературна София" с Иван Шишиев

  8 септември 2021

  текст Деметра Георгиева

  Книгите са вълшебното ни килимче към един съвсем различен свят. Чрез тях се вглъбяваме в миналото или в бъдещето, каквото би могло да бъде. Унасяме се в приказността на това, което ни разкриват творците. Същевременно, всяко изображение има силата на хиляди думи. Една снимка може да увековечи обекта, който е на фокус и да го предаде така, както фотографът го вижда и иска да бъде видян от други. Какво следва, ако преплетем вълшебните свойства на литературата и фотографията в едно?
 • .
 • Мария Вирхов - кучката на утрото

  20 август 2021

  Десислава Желева

  В средата на август на книжния пазар с логото на издателство Жанет 45 излезе Вирхов блус - книга, събрала (приблизително) цялото творчество на апокрифната поетеса Мария Вирхов. Неин съставител е Биляна Курташева, а изданието включва всички излизали на български език стихосбирки на поетесата, нейни преводи, част от стихосбирката ѝ Никомея, издадена в Русия в началото на 90-те, както и други, непубликувани досега текстове.
 • Вайръл стихове за секс и драма

  23 юли 2021

  На 23 юли от 19:00 във Vitamin B Антония и Цветелина представят своето творчество. Красивата им и независима книга с твърди корици и поезия докосва душите по техни собствени думи. Вайръл стихове за секс и драма са пропити с любов и плам, които ще разгорещят и нас - бъдещите им читатели, слушатели и пресъздатели.
 • Рециклиране на болката

  7 юли 2021

  "Има думи, които са болезнени", споделя Тео Буковски, съавтор на Рециклиране на болката заедно с Айча Заралиева.
 • Все повече ми харесва да се разхождам сам

  22 юни 2021

  текст Димитър Димитров

  От девети клас, когато издаде първия си сборник Безлични истории, почти винаги сме го виждали да се разхожда в компания. Красива, интелектуална, забавна, разнообразна.
 • Иво Владимиров - Заедно в безкрая

  21 юни 2021

  снимка Лора Иванова

  Преди седем месеца изгубихме Иво.
 • Откъс: До последен зъб

  7 май 2021

  Тео Чепилов

  Тео Чепилов вече ни е разхождал до своите лични случки през призмата на истории за опушени заведения, музика, запознанства и още стотици в първата си книга Ситуация след ситуация.
 • Ревю: Пиранези от Сузана Кларк

  23 април 2021

  текст и снимка Десислава Желева

  "Може би дори хора, които харесваш и на които се възхищаваш неописуемо, могат да те накарат да възприемеш Света по начин, какъвто не искаш."
 • Ревю: Шестият пръст от Деляна Манева

  9 април 2021

  текст Десислава Желева

  Шести пръст е онова нещо, от което те е срам. Опитваш да го скриеш, но знаеш, че все някога ще види бял свят, защото точно срамните неща винаги излизат наяве. Обикновено в най-неподходящия момент. То е онова, което не ти е нужно и което искаш да махнеш. От което можеш да се отървеш. Ама малко ще боли.
 • Играта на солта

  2 април 2021

  Елена Колева

  Солта е дума, натоварена с много послания. Тя е била разменна монета (разбирайте нещо като заплата), символ на здраве и благоденствие, на гостоприемство (в Библията) или пък на единство на разнородни елементи (в алхимията). В романа на Елена Колева ще я разпознаем като последното.
 • Писма на Омар до бъдещата му съпруга

  2 февруари 2021

  Рене Карабаш

  Омар пише и изпраща писма на бъдещата си съпруга, която още не е срещнал и която не познава.
 • София между страниците на 4 книги

  27 ноември 2020

  снимка Наталия Летунова

  Разходките из тайните и не толкова тайни кътчета на София никога няма да остарее, така че ви даваме 4 книги, които грабваме от ozone.bg и започваме с обиколките.
 • Митове

  23 ноември 2020

  Стивън Фрай

  В книгата се сблъскват кръв, насилие, кръвосмешения, битки, чудовища, богове и герои…
 • Магнитният хълм

  16 ноември 2020

  Рика Ман-Вархеди

  Рика Ман-Вархеди е унгарска писателка, носителка на Европейската награда за литература през 2019 година.
 • Блага Димитрова. Дневник за едно приятелство

  16 ноември 2020

  Мария Антонова

  "Блага Димитрова не можа да доживее годините на майка си, не можа да достигне възрастта на двете големи наши поетеси Елисавета Багряна и Дора Габе! Не можа! Може би защото носеше грижите и проблемите на близките си с цялата им отговорност и тежест, но въпреки това казваше: „Не мога да си представя живота си по друг начин", казва авторката Мария Антонова, която разгръща пред нас може би най-личната страна на българската писателка Блага Димитрова.
 • Метаморфозата и други разкази

  11 ноември 2020

  Франц Кафка

  Франц Кафка вплита страха, самотата и образа на малкия човек в лабиринта на бюрократичния произвол и абсурдност, но също така и онези неразрушимост и светлина, които все пак проникват през паяжината от мрачни тонове.
 • Absolvo te

  11 ноември 2020

  Георги Бърдаров

  Новият роман на Георги Бърдаров е вдъхновен от реални истории, отдалечени във времето, но свързани чрез съдбата на героите и нуждата им от прошка.
 • Три етажа

  10 ноември 2020

  Ешкол Нево

  Според Фройд има три основни фази на развитие и тук писателят Ешкол Нево ги представя като три истории, събрани зад стените на една сграда.
 • Моритати и легенди

  9 ноември 2020

  Бохумил Храбал

  Моритати и легенди (превод: Анжелина Пенчева, цена: 18 лв., 216 стр.) излиза през 1968 и включва по-ранни творби на писателя, обединени от възможността чрез два познати от древността повествователни жанра да бъдат пресъздадени радостите, страданията и страховете на ХХ век.
 • Нарисуваната целувка

  4 ноември 2020

  Елизабет Хики

  От корицата ни примамва Целувката – картина, вдъхновена от Емилие Фльоге, жената, чието име Густав Климт повтаря с последния си дъх. Любовната история между двамата наистина продължава, докато смъртта не ги разделя, а писателката Елизабет Хики вдъхва на романа живот, разгърнат като въздишка.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098