Кокошката беглец

9 октомври 2014 Хуан Сънми
В новия роман на корейската писателка Хуан Сънми Кокошката беглец (ИК Изток Запад), носачката Ипсак, чиято простичка мечта е да бъде майка и да живее с отрочето си на свобода, провокира размишления върху общочовешките теми за любовта, свободата, самоопределението, майчинството...


Затворената в клетка носачка Ипсак е дошла на бял свят с една-единствената задача: да снася яйца. Всеки път, когато фермерът взима нейните яйца – нейните потенциални рожби, сърцето на Ипсак се свива от болка: тя мечтае да отгледа свое пиленце, докато живее на свобода в двора, както някои други. В мъката си клетата кокошка спира да се храни и скоро е изхвърлена с други болни кокошки в яма близо до фермата. Борбената Ипсак успява да се спаси и отива при събратята си в двора. Но се сблъсква с друга несправедливост – отхвърлена е, защото е различна. Единственият, който се застъпва за нея, е див паток с ранено крило, който живее с домашните животни. Прогонена и от двора, Ипсак се изправя пред предизвикателствата на живота извън фермата, борейки се да оцелее в напълно нова – и враждебна към различните – среда. Самотна и отчаяна, че не може да отгледа свое дете, кокошката е на път да се откаже да мечтае, но както често пъти в живота – в най-неочаквания момент – чудото се случва: тя намира изоставено яйце и всичко отново придобива смисъл.
Българското издание на книгата включва оригиналните корейски илюстрации, дело на Ким Хуанйон.
Хуан Сънми е родена през 1963 в Южна Корея, живее в Сеул. Автор е на 30 книги в различни жанрове, преведени на повече от 15 езика. Кокошката беглец носи световна известност на Сънми и днес е една от най-популярните и обичани корейски книги за деца.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.