Фаворитката на султана7 май 2015 Джейн Джонсън
Мароко, 1677. Нус-Нус е син на местен вожд, попаднал в плен зад стените на двореца Мекнес, където изпълнява непрестижната длъжност на писар. Несправедливо обвинен в убийство, той се опитва да избегне наказанието, но попада в още по-коварен заговор и трябва да лавира между трите най-влиятелни фигури в двореца.


Англичанката Алис Суон също е пленничка, изправена пред невъзможен избор: ислям и султанския харем или смърт. Двамата се съюзяват в името на оцеляването и съдбата на нейния син, чийто баща е страховитият султан Мулай Исмаил.

В този разказ за интриги, лоялност и копнежи оживяват някои от най-интересните личности на епохата, а повествованието прескача меджу великолепието и опасностите на Мекнес и средновековен Лондон с неговите неугледни улици и декадентството в двора на Чарлз II.

Джейн Джонсън е англичанка, работила като редактор над издания на Толкин, както и с Питър Джаксън над трилогията Властелинът на пръстените. Има издадени романи за деца, а първият за възрастни – Десетият дар – пише след пътуване до Мароко с цел проучване на легенда за пиратско похищение над семейство от Корнуол през 1625. Съпругът є е мароканец, произхождащ от берберско племе.

Купете с -20% от colibri.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.