Себичният ген13 май 2015 Ричард Докинс
Основополагащият труд в сферата на еволюционната биология – Себичният ген – на големия учен проф. Ричард Докинс, излиза в ново, преработено и допълнено издание. Поводът е предстоящото му посещение в рамките на Софийски фестивал на науката.


Централна тема в книгата е начинът, по който генетичната информация сякаш използва живите тела, за да се препредава. Авторът разглежда редица свързани с това въпроси: агресията, генното родство, планиране на семейството, битката на половете и др.

Себичният ген безусловно е множо важна книга за разбирането ни за света. Впрочем в книгата се въвежда за първи път понятието "мем", с помощта на което разбираме еволюционните модели за предаване на информация и развитието на човешката култура. Докинс твърди, че разпространението на мемите е своеобразна проява на Дарвиновата теория на еволюцията, но под друга форма: "Вместо да предлага нова теория или да изрови нов факт, често най-важният принос, който ученият може да направи, е да открие нов начин на виждане на старите теории и факти".

Книгата излиза за първи път през 1976, а второто й издание е от 1989. Настоящото преработено и допълнено издание е публикувано на английски език през 2006 г. по повод 30-годишнината от първото издание на книгата.

Преводът на български език е дело на Иван Ангелов Ценов, който получава награда за него. Мария Атанасова и Росен Люцканов допринасят съответно с превода на въведението към изданието за 30-годишния юбилей и превода на предисловието към първото издание на Робърт Тривърс.

Ричард Докинс идва в България по покана на издателство Изток-Запад и Британски съвет. В края на седмицата професорът ще раздава автографи в книжарницата на издателството и ще изнесе две лекции на Софийския фестивал на науката.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.