Свещена билка1 юли 2015 Ф. Г. Хагенбек
На 6 юли, когато се навършват 108 години от рождението на Фрида Кало, ще съживим мита за нея чрез една вълнуваща и нестандартна биография, дело на сънародника й Фернандо Г. Хагенбек.


Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало (превод: Даниела Радичкова; стр. 312, цена: 15лв) е магически красив роман, който проследява фактическата хронология на живота на Кало: детството й, белязано от болестта полиомиелит, катастрофата, от която тя никога не се възстановява напълно, бурната й връзка с Диего Ривера, провалът на опитите й да има деца, развитието й като художник, ранната й смърт, когато е едва на 47 години...

Алхимията на рисуването и кулинарните изкушения са двете опори, които я крепят. Засегнати са интригуващите й взаимоотношения с личности като Джорджия О’Кийфи, Лев Троцки, Хенри Милър и Салвадор Дали. "Не рисувам сънища, нито кошмари, а моята собствена действителност", твърди героинята на тази фикционална биография.

Известният мексикански романист, историк и автор на комикси Ф. Г. Хагенбек създава собствена версия на живота на Фрида Кало, една от легендите на 20 век, въз основа на въображаем дневник, озаглавен Книгата на свещената билка. Романът е преведен на 17 езика и е номиниран за престижната литературна награда Планета-Каса де Америка за 2009 година.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.