Жертви на любовта18 септември 2015 Елена Алексиева
Книгата включва три монодрами, Глас, Мадам Мишима и Жертви на любовта, които образуват своеобразна трилогия.


Глас е историята на оперната певица Виктория Глас, прекарала живота си като дубльорка на Мария Калас. Пиеса за онези уж невидими хора в изкуството, без които то изобщо не би съществувало. За техните незабележими драми. За смехотворните им страхове. За трагичните им провали. За обречените им битки, от които никой не се интересува и които винаги изглеждат изгубени, още преди да са започнали. Виктория Глас обаче печели своята битка. И го прави елегантно, нахално, с люта самоирония и своеобразен финес. Вероятно защото няма какво да губи. И защото най-великите победи се печелят именно от обречените..

Мадам Мишима е пиеса, посветена на големия японски писател Юкио Мишима. Нейният герой е мъж, който играе ролята на жена, Мадам Мишима, явила се като секундант (кейшаку-нин) на писателя при неговото сепуко. Хвърлена в затвора по обвинение в убийството му, тя води диалог с невидимия следовател по своето дело. Изтезавана, освидетелствана, най-сетне тя успява да докаже невинността си, а също и да тласне следователя на свой ред към смъртта. В светлината на нейния разказ сложната личност и неразгаданият край на Юкио Мишима са белязани от онзи героизъм отвъд литературата и сложната фактология на човешкия живот, за който писателят от раждането си е бил предопределен.

В Жертви на любовта, с подзаглавие Следствен експеримент, разказът се води от Андрей Романович, мъж на средна възраст, за когото в хода на пиесата става ясно, че е извършил серия от жестоки убийства. По подразбиране негов прототип е легендарният украински убиец Андрей Чикатило. Един ден на гарата той среща неугледно момиче, което се опитва да подмами и убие в гората. От тази среща обаче се ражда болна, изгаряща любов, която го тласка от едно престъпление към друго. В своята любима Чикатило привижда чудовище, много по-голямо от самия него. И смъртта – на жертвите, както и собствената – е само път към невъзможното сливане с изчезналата любима.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.