Дъщерята на слугинята1 октомври 2015 Барбара Мъч
Година е 1919 и младата Катлийн напуска родната си Ирландия с амбицията да изгради нов живот в Южна Африка. Макар и наглед да има всичко – любящ съпруг, осигурен живот и две красиви деца, приспособяването към новата среда се оказва по-трудно, отколкото някога си е представяла.


Самотна и изолирана, Катлийн намира утеха в покровителството си над малката Ада – дъщерята на чернокожата им икономка. Обучава я да чете и да свири на пиано – нещо, за което малкото момиче се оказва, че има вроден талант. Любопитството и привързаността към господарката й постоянно я подтикват да прелиства дневника й, за да разбере повече за нея, живота и тайните й.

Никой обаче не одобрява желанието Катлийн да даде на Ада образование и възпитание – повече, отколкото имат другите момичета от нейната раса. Това е доминиращият възглед в Южна Африка по онова време, разкъсвана от конфликта между черни и бели. Единствената утеха на Ада остава връзката ѝ с Катлийн и след нейната смърт тя трябва да се опита да преосмисли живота по друг начин. В крайна сметка намира утеха в старата къща и новите лица - в музиката и в промените, които заличават тежестта на расовите различия.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.