Твърде малко светлина11 януари 2017 Владан Матиевич
Tри лични истории в едно вълнуващо повествование, представляващо прозрение за времето, в което живеем.


Първата част, Да стопиш Анди Уорхол, представлява десет имейла, които психично болната Хилари Хъдсън, завършила история на изкуството, пише на бившата си приятелка Дона. Тяхната кауза е да се унищожат всички мъже. Демонът на синтетиката Анди Уорхол е олицетворение на богатството и целия мъжки свят. Унищожавайки богатството на мъжете, фанатичните феминистки, предвождани от "преподобната Валери", искат да сътворят свят, в който има само жени, вярвайки, че мъжът е "биологична грешка и емоционален паразит".

Втората, Да продадеш душата си на дребно, съдържа недописано завещание в десет параграфа, съставено от настоящия алкохолик и бивш министър Милутин Чабринович. След демократичните промени той се развежда, изгонен е от апартамента си в мазето и се отдава на алкохола, прекарвайки дните си в Циговото кафене в покрайнините на града. Трагедията му е в това, че след "революционните" промени е изгубил властта, силата и привилегиите си, но заради едната сигурност и оцеляване е приел да се ангажира с политиката, воден от що-годе морални принципи и желанието си да избере най-малкото зло. "Щом влязох в политиката, разбрах, че с чистите ми сметки е свършено и деградацията ми е неизбежна."
 
В третата част, Да изкупиш греха си към Юлияна Ранкович, са събрани записки от дневник на сънищата на абсолвента по философия Георги Истина, който не може да разграничи съня от реалността. В сънищата му доминира Юлияна, за която не може да се каже дали е плод на сексуалното въображение на Георги, или става дума за момиче, изгоряло в пожар, който той сам е причинил в детството си. Обсебването от Юлияна, заедно с маниакалното изпитване на вярата и морала, довеждат Георги до шизофрения, който в раздвоението си вече не осъзнава дали сънува, или е в реалността.

Героите в трите истории имат обща съдба – всички те някога са били успели личности, но поради невъзможността си да се впишат в увреждащата ценностите им система, стигат до поражение. Бягайки от действителността, в която доминира безнадеждността и господстват парите, героите в книгата на Матиевич намират в сънищата си своите паралелни светове, но те се трансформират в кошмари, а животът им придобива контурите на лудост.

Твърде малко светлина е в книжарниците от Персей, цена: 13лв.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.