Котаракът и дяволът18 януари 2017 Джеймс Джойс
Историите в Котаракът и Дяволът и Котките на Копенхаген, които Джойс съчинява специално за 4-годишния си внук Стивън, са истински перли в короната на детското книжно царство.


Котешките истории се появяват на бял свят първо като писма на Джойс до внука му през лятото на 1936, а години по-късно и като книга. Действието на първата история се развива във френското градче Божанси, разположено на десния бряг на Лоара. Главни герои в него са Дяволът и местният кмет, който надхитрява Рогатия да построи мост над реката.

Както самия Джойс и Дяволът непрекъснато чете вестници и говори на своя бърбосричен език. А ядоса ли се, повишава тон на лош френски с дъблински акцент. Образът на кмета Алфред Бирн е директна заемка от градоначалника, управлявал Дъблин от 1930 до 1939. Джойс е взел не само истинското му име, но и червената му мантия и златна кметска верига, опасваща врата му.

Втората история е Котките на Копенхаген и е вдъхновена от всекидневието на датската столица по онова време, а иронията към властниците и силните на деня бие още повече на очи.

Котаракът и дяволът е в книжарниците от изд. Лист.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.