Аскетика17 май 2017 Никос Казандзакис
Пречупваща света през мита за Сизиф и повлияна от школата на немския философ Фридрих Ницше и френския мислител Анри Бергсон, Аскетика е перлата в короната на цялото творчество на великия гръцки писател Никос Казандзакис.


В уводната си бележка към първото издание от 1927 Казандзакис настоява: "Нека тази Аскетика бъде смятана за първия лирически опит, за първия вик на посткомунистическото ВЕРУЮ“, а след публикуването на творбата, автор и издател са извикани от гръцките църковни архиереи , за да поднесат официално "извинение" – Никос Казандзакис, защото е написал тази "непочтителна" книга, а Димитрис Глинос, затова че е публикувал в списанието си "този атеистичен парцал".

На 10 юни е насрочен съдебен процес по обвинение в "присмех към религията." В крайна сметка, той бива отменен, но това дава началото на едно безмилостно и дългогодишно гонение от страна на държавата и на църквата спрямо Никос Казандзакис. В следствие на това той не успява да спечели Нобеловата награда през 1975, когато е номиниран заедно с Албер Камю.

Аскетика е в книжарниците от изд. Сиела, цена: 12лв.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.