Книга за Китай18 октомври 2017 Валери Петров
В средата на миналия век Валери Петров откликва на предизвикателството и създава един от най-пълнокръвните портрети на Поднебесното царство, правени някога.


Спазвайки златното правило на пътеписеца да "покаже" вместо "разкаже", Валери Петров умело обрисува Китай като страна от сънищата, някаква измама на сетивата, в която класически поети в дълги роби се разминават с велосипедисти, небостъргачи изпълват синевата като летящи дворци, а нейде се носи ревът на разярен каменен лъв.

И докато пътешественикът се препъва, опиянен от красота, в праговете на Императорския дворец в Пекин, гледа старинна оперета насред пустинята Гоби или просто вдъхва аромата на чаения храст, Китай се разстила пред нас в цялото си многообразие, изтъкан от богат и игрив език, в който всяка дума е точно на мястото си.

"Върху разгъващия се там долу релеф от островърхи и странно объркани планини е сякаш хвърлен дълъг сив конец с много възли, който се изкачва и слиза по стръмните склонове, криволичи и се заплита като онази нишка, с чиято помощ Ариадна измъкнала Тезей из лабиринта. Но как неуместен е тук този мит! Къде е Гърция? Сивата нишка долу е в същност безкраен зид, възлите по нея са зъбестите му кули. Ето планините се издигат на тласъци към нас и ние вече виждаме как под крилото на самолета ни бавно се приближава Великата стена. Сянката на самолета се огъва по релефа на планините, мярва се по стената и минава отвъд нея. Ние летим над Китай..."

От Порт Артур до границата с Виетнам и от Шанхай до Великата стена – майсторът на писменото слово ни предлага едно своеобразно кинематографично преживяване.

Книга за Китай е в книжарниците от изд. Вакон, цена: 18лв. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.