Из дебрите на "Литературна София" с Иван Шишиев

8 септември 2021 текст Деметра Георгиева
Книгите са вълшебното ни килимче към един съвсем различен свят. Чрез тях се вглъбяваме в миналото или в бъдещето, каквото би могло да бъде. Унасяме се в приказността на това, което ни разкриват творците. Същевременно, всяко изображение има силата на хиляди думи. Една снимка може да увековечи обекта, който е на фокус и да го предаде така, както фотографът го вижда и иска да бъде видян от други. Какво следва, ако преплетем вълшебните свойства на литературата и фотографията в едно?


Иван Шишиев ни предоставя отговора. Създателят на популярната фейсбук страница Етюд-и-те на София и автор на едноименния албум ни представя новия си проект Литературна София. В зародиша на есента той ни повежда на литературна разходка през своя обектив. Новият му албум разглежда столицата през призмата на писател и читател, който обикаля съвременни и исторически книжни пространства, попада на значими места и личности, събира любопитни факти и истории и открива литературното богатство на София.

Албумът е грижливо подбран и стилизиран със съдействието на илюстратора Наталия Чайкина. Съдържа над 150 цветни страници и твърди корици, между които се разкрива светът на София в рамките на литературното ѝ минало и настояще. Шишиев събира над 100 снимки, с които илюстрира литературното битие на столицата - библиотеки и книжарници, писатели и читатели, писма и куриозни предмети, останали от значителни български автори. Литературна София вече е налична в редица книжарници.

От 6-ти до 12-ти септември се впускаме в собствена литературна разходка - тазгодишното издание на Алея на книгата се простира на пешеходната зона на бул. Витоша, от ул. Солунска до метростанцията на НДК. Ако попаднем на Литературна София край шатра номер 45 на издателство Кръг, получаваме и отстъпка, а на 10-ти и 11-ти септември отново там след 18:30 срещаме и самия Иван Шишиев.

Официалното представяне на Литературна София е на 17-ти септември - празника на Св. София и нейните Вяра, Надежда и Любов. Красивият албум всъщност включва и трите дъщери на светицата. Вяра в прекрасното литературно минало, надежда за едно светло творческо бъдеще и разбира се, любов - любов между всяка снимка и всеки ред, любов към столицата и към литературата, а и към хората в ядрото на всичко това.

Събитието е на 17-ти септември от 18:30 в кафене 1920 на бул. Княгиня Мария Луиза 60. Открива се тематична изложба от фотографията на Шишиев, който е автор на най-големия проект за улична фотография у нас - фейсбук страницата Етюд-и-те на София има над 210 000 последователя. Шишиев публикува едноименния си първи албум през 2020 година, след което получи грамота от Столична община за труда и приноса си към развитието на културата на София.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.