Tочния мерник23 септември 2013
На 23 септември излиза от печат Tочния мерник на Кърт Вонегът (преводът е на Петрушка Томова), един провокативен, смразяващо сатиричен роман, чийто фокус е смъртта на невинността. Цената е 12лв, а страниците са 208.


Типично „по вонегътовски“, тук се сблъскваме със серия от ужаси – двойно убийство, фатална доза радиоактивност, обезглавяване и унищожаване на град с неутронна бомба. И докато Руди Уолц, с прякор Точния мерник, търси щастие и опрощение, читателят осъзнава, че е попаднал в чудновата приказка за престъпления и наказания, от която умът не може да избяга.

Авторът на Кланица 5 и Закуска за шампиони е известен с нестандартното си чувство за хумор, ирония и самоирония, както и с оригиналния си творчески стил. Книгите му съчетават реални преживявания с елементи на гротеска, антиутопия и научна фантастика - на това се дължи тяхната увлекателност и мощен сатиричен ефект. През 2012 българският читател се запозна и с хитроумния сборник Докато простосмъртните спят – шестнайсет кратки истории на Вонегът, всяка от които представлява искрящо късче мъдрост.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.