Огънят на времето5 декември 2013 Цвета Дончева
Философски размисли върху живота, времето и любовта са основна тема в книгата Огънят на времето (ИК Изток-Запад) на философа Цвета Дончева.


В своя труд Огънят на времето Цвета Дончева предлага философски поглед и дълбоки размисли върху живота, времето и любовта. Тя коментира, че всяко горене е изгаряне. Горим материя, за да има(ме) време. Запалваме се по идеи, горим за делото, изгарят ни желания, как се палим, когато нещо ни е важно, дамгосваме с думи. Изгаряща жажда, изгаряща мъка, изгарям от любов по тебе... Вулкан от чувства, лавата на чувствата, изстинали чувства... Изтънява косата, изтънява кожата, стават трошливи костите, горим и ставаме все по-безплътни. После горят само очите, изгарят ни спомените, все по-малко горим, повече светим, накрая угасваме. Пепел остава от нас, понякога златна, остава – до първия вятър...

Дончева е родом от София. Завършва 7-ма гимназия Св. Седмочисленици, а на 14 години печели конкурс с философско есе Животът е разказ на луд, изпълнен с крясък и гняв, но все пак лишен от смисъл. На 17-годишна възраст е приета да учи философия в СУ Св. Климент Охридски, която завършва с дипломна работа върху философската рецепция на британския епос История на бритите на Джефри от Монмът и Артуровия легендарен цикъл. Впоследствие Дончева е приета с конкурс в Първата интернационална промоцион-програма на Германия и работи над проекта Абсурдът като отсъствие в университета Юстус Либих, Гисен, и университета Йохан Волфганг Гьоте, Франкфурт. Има специализации от Ню Колидж, Оксфорд и Стокхолмския университет. Основните интереси на Дончева са онтологията на абсурда и философията на любовта, върху която защитава и докторска дисертация.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.