Проглеждане5 декември 2013 Жозе Сарамаго
На 9 декември излиза Проглеждане, един болезнено актуален роман, подписан от Нобеловия лауреат за литература Жозе Сарамаго. Проглеждане е блестящо продължение на Слепота – една поразителна парабола на времето, в което живеем.


Населението в столицата на една съвсем обикновена неназована страна решава на провеждащите се избори да гласува с бяла бюлетина. Повторното гласуване, организирано седмица по-късно, не само затвърждава, но и засилва протестния вот. Вместо да потърси причините за един толкова мащабен наказателен акт срещу системата, обезпокоеното за оцеляването си правителство прибягва до поредица от репресивни действия, като се започне от клеветата и се стигне до убийството.
В романа Проглеждане, своеобразно продължение на Слепота, Сарамаго ни казва, че прогледналият за политическата реалност човек може да преобърне посоката и да пренареди съдбата на цялото общество. Някогашните поданици, поразени от слепота и изпълнени единствено с желание за физическо оцеляване, тук са се преобразили във възвърнали зрението си граждани, които поставят под въпрос мнимата демократичност на съвременния свят и твърдо отстояват свободния си избор.

Жозе Сарамаго е роден през 1922 в семейството на безземлените и неграмотни селяни. Публикува първата си книга през 1947 – нарича я Вдовицата, но издателят я преименува на Земя на греха. След нея в продължение на 20 години чувства, че няма нищо за казване, и не пише. Превежда от френски. Занимава се с литературна критика. После започва отново, със стихотворения. 80-те години на миналия век посвещава на романи, които го прославят: Възпоминание за манастира, Годината на смъртта на Рикарду Рейш, История на обсадата на Лисабон.
Световноизвестният португалски писател почина на 87-годишна възраст в дома си на остров Лансароте на Канарските острови през юни 2010.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.