Тракийска религия

6 февруари 2014
Видният български траколог Димитър Попов изследва проблематиката на тракийските религиозни вярвания в своя труд Тракийска религия (ИК Изток-Запад).


Тракийска религия е опит да се обобщят наблюденията на автора върху проблематиката на тракийските религиозни вярвания. В изследването са разгледани същността на доктрината на безсмъртието при траките и на механизма на функционирането й, на вездесъщите фигури на Великата богиня-майка и на нейния син – Слънце (и съпруг едновременно): Върховния бог, на царя-жрец (царя-бог) – най-истинната рожба на техния свещен брак. Авторът обръща внимание също и на жреците, и на жреческите колегии.

Димитър Попов е професор и доктор на историческите науки към Историческия факултет на СУ Св. Климент Охридски, където води лекционни курсове в областта на античната история и култура и на тракологията. Тесните му изследвания се отнасят до културните взаимодействия в Средиземноморския свят и до религиите на индоевропейците, в частност на траките. Сред трудовете му са монографиите Древни общества и култури, Траки: Исторически и културен обзор, Приказна Древна Тракия, Гръцките интелектуалци и тракийският свят и други.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.