Пазители на наследството27 февруари 2014
Новата книга на издателство Вакон, Пазители на наследството, представя истинска история за Втората световна война и спасяването от унищожение на множество паметници на културата и изкуството. Описаните истории са реални, а стилът на писане – завладяващ.


Съюзнически герои, нацисти грабители и най-мащабното търсене на съкровища в историята. Звучи като измислица, но това е била реалността в Европа преди 60 години.
Още от малък Хитлер мечтаел да стане художник или архитект. Дори се явил на изпит във Виенската академия за изящни изкуства, но молбата му била отхвърлена от екип художествени експерти, повечето от които според него били евреи.
Но влечението на фюрера към изкуството не стихнало. Постепенно у него се зародила идеята за т.нар. Фюрермузеум – най-големия и внушителен музей за изобразително изкуство в целия свят. И наистина, докато Хитлер окупира западния свят по време на Втората световна война, неговите войски методично присвояват културното наследство на Европа. Една след друга безценни творби на Микеланджело и Да Винчи, на Ван Айк и Вермер преминават в колекциите на фюрера.
За да бъде спряно това грабителство, на историческата сцена се появяват нови неочаквани герои, натоварени с тежка задача – да работят за спасяването на безценните съкровища на човешката цивилизация от ръцете на фанатичните нацисти. Повечето от тези герои са на средна възраст и всеки е оставил зад гърба си преуспяваща кариера и семейство, за да замине в епицентъра на войната, рискувайки (и дори жертвайки) собствения си живот.
Пазителите на наследството са изпратени на полева мисия без автомобили, без гориво, без пишещи машини и без авторитет. С помощта на откъслечни изрезки и доловени слухове всеки от тях съставя своя карта за търсене на съкровища. Информацията се събира от разрушени катедрали и музеи, от записките на французойката Роз Валан, потайно описвала нацистките грабежи в Париж, и дори от разказите на зъболекар по време на стоматологичен преглед.
Подобно на други представители на онова велико поколение пазителите на наследството въплъщават дръзкия дух, с чиято помощ човечеството съумява да надвие злото.
Това е тяхната история.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.