Заека богат7 март 2014
На 21 февруари от печат излезе Заека богат – трета част от знаменитата поредица на Джон Ъпдайк, за която авторът печели Пулицър.


Прекрачил прага на средната възраст, Хари Енгстръм-Заека вече е постигнал финансово благополучие. Докато светът е на прага на криза, той се справя изненадващо добре. Но материалните придобивки не могат да му донесат така мечтаното спокойствие. Той не желае да прави равносметка на успехите и провалите в живота си, но последствията сякаш започват да го преследват. Заека вече не може да избяга от грешките на миналото.

Освен Заека богат поредицата му с главен герой Хари Енгстръм включва и романите Заеко, бягай, Заека се завръща и Заека се укроти, публикувани в четири различни десетилетия. Тя разкрива в детайли живота на обикновения човек на фона на различните икономически, социални и културни условия в тези периоди. Серията се превръща в панорама на втората половина на 20 век. Самият Ъпдайк казва, че е "хроника на съдбата на моя герой и нашата страна.”

Джон Ъпдайк е печелил почти всички значими литературни призове, с изключение на Нобелова награда. Два пъти носител на Пулицър за Заека богат и Заека се укроти. Романите му са включени във всевъзможни класации. Неговото творчество е изключително обширно. Той публикува 23 романа, сборници с разкази, поезия, критика и детски книжки. Неподражаемият му стил, изключителният му усет към детайла, специфичните му сюжети го превръщат в един от най-големите писатели на нашето време.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.