Шест задачи за дон Исидро Пароди7 март 2014
На 4 март 2014 излeзе от печат една брилянтна пародийна книга, подписана от корифеите на световната и испаноезична проза - Хорхе Луис Борхес и Адолфо Биой Касарес!


Плод на общото увлечение на Хорхе Луис Борхес и Адолфо Биой Касарес по детективския жанр, книгата Шест задачи за дон Исидро Пароди, която двамата любители на литературната мистификация публикуват под псевдонима Онорио Бустос Домек, се състои от шест разказа, обединени от фигурата на странния детектив Исидро Пароди. Без да напуска килия № 273 в Държавния затвор, където излежава несправедлива присъда, този парадоксален детектив разрешава със завидна проницателност и умение най-заплетените криминални случаи. Пародирането на детективския жанр, съчетано с пародиране на езика на характерни социални типове, е рамката, в която се разгръща острата критика, на която биват подложени различни страни на аржентинското общество от четиридесетте години на миналия век.
Шест задачи за дон Исидро Пароди е необикновена творба, свидетелство за плодотворното сътрудничество между двама големи аржентински писатели.

Xорхе Луис Борхес (1899–1986) е роден в Буенос Айрес, но едва петнайсетгодишен заминава за Женева. Там се запознава с идеите на Шопенхауер, с творчеството на Уолт Уитман и на френските символисти Рембо, Верлен и Маларме, а в Испания, където се установява след това, попада в кръга на местните писатели ултраисти. През 1921 се завръща в Аржентина и взема участие в основаването на няколко литературни и философски списания. Световната си слава дължи преди всичко на своите кратки разкази и литературни есета. Умира в Женева.

Името на Адолфо Биой Касарес (1914 - 1999) се спряга редом с имената на Борхес и Кортасар. Автор e на сборници с разкази и романи, чийто стил не изневерява на омагьосващата испаноезична словесност.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.