• Мефистотел

  6 февруари 2020

  Клаус Ман

  Първият син на Томас Ман, Клаус Ман, пише тази история за актьор, който се продава, пренебрегвайки вкусовете и убежденията си. Хендрик Хьофген, главен герой на романа, е "едно същество покварено до дъното на душата си, символ на суетата и кариеризма, изобщо молиеровски образ", както казва писателят и драматург Лион Фойхтвангер.
 • .
 • Бабини-ягини

  6 февруари 2020

  Любов Кронева

  "Открай време приказните истории ме изправяха пред въпроси, примерно: защо героите все отиват в гората, макар да са предупредени за вълци и други опасности, казано им е да вървят по пътеката, не, сякаш нарочно се залутват в непроходимите дебри. Какво търсят там?
 • Хлебарката

  6 февруари 2020

  Иън Макюън

  "Тази сутрин Джим Самс, умен, но не и прозорлив, се събуди от неспокойните си сънища, за да открие, че се е преобразил в гигантско същество." Това е първото изречение от новия роман на Иън Макюън, което е почти еднояйчен близнак с началото на Метаморфозата на Кафка.
 • Приспивна песен в Аушвиц

  1 февруари 2020

  Марио Ескобар

  Романът, основан на истинска история, е за надеждата в едно от най-мрачните места в историята - лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау. Марио Ескобар разказва за оцеляване и силата на любовта.
 • Тестът Маршмелоу

  16 януари 2020

  Уолтър Мишел

  Умението да отлагаш удоволствията, казва психологът и експерт по самоконтрол Уолтър Мишел, води до по-високи резултати на SAT, по-добро социално и когнитивно функциониране, по-здравословен начин на живот и по-добро чувство за собствена стойност. Как така, разказва в книгата си, като отговаря и на въпроса дали силната воля е вродена черта или се научава.
 • Истории за лека нощ за момичета бунтарки 2

  16 януари 2020

  Елена Фавили и Франческа Кавало

  След огромната популярност по света на първата част, сега идва и книга 2 от серията, която разказва истинските истории на куп жени. Всяка кратка биография на лява страница е комбинирана с илюстрация от различен художник на дясна - идеята се оказва толкова силна, че книгата не се приема просто за детска, а и за албум с добре побрани рисунки и феминистки дух.
 • Хладнокръвно

  14 януари 2020

  Труман Капоти

  Издателите продължават серията, в която преиздават най-известните работи на Труман Капоти. Следваща е Хладнокръвно - неговата история за истинско убийство, станала така популярна с чистия си език и задъхан сюжет, че започва цял нов жанр на документално-художествена книга с криминален тон (true crime).
 • Грима и Доркас

  9 януари 2020

  Тери Пратчет

  Излиза ново издание на втората част от поредицата на Тери Пратчет за номите, пълна с типичните за него абсурдизъм и хумор.
 • Употребата на удоволствията

  6 януари 2020

  Мишел Фуко

  Излиза втората част на дълго липсващата от книжарниците най-известна работа на Мишел Фуко - История на сексуалността. В четири тома френският историк и философ разглежда как се е появила идеята за сексуалността в Западния свят. Реакциите са поляризирани: Фуко понякога е критикуван за подхода си към темата, а друг път е описван като смел и с широк размах на мисълта. Втория том е посветен на Древен Рим и Гърция, а преводът в изданието е на Антоанета Колева.
 • Чуй песента на вятъра / Пинбол

  20 декември 2019

  Харуки Мураками

  1978 е и Мураками, тогава собственик на джаз бар в Токио, късно една вечер сяда на кухненската си маса и започва да пише първите си новели. Тази публикация ги събира на едно място: Чуй песента на вятъра и Пинбол, написани първи, но издадени след много други негови успешни романи, показват как той е започнал да пише, какво го е вълнувало в началото на кариерата му и началото на белезите, които днес са характерни за стила му.
 • Изкуството да обичаш

  20 декември 2019

  Ерих Фром

  Ерих Фром разказва за любовта не като за мистерия, а като умение, което може да бъде научено и което изисква "действителна скромност, смелост, вяра и дисциплина". Известният психолог разглежда различните видове обич - майчина, братска, еротична, към себе си или към висша сила. Така той разказва защо обичането е процес, а не въпрос на късмет - и какво е нужно, за да обичаме и да бъдем обичани.
 • Ендърби отвън

  21 ноември 2019

  Антъни Бърджес

  Антъни Бърджес продължава комичния си разказ за Ендърби, "поет, отшелник, мизантроп и неразобличен романтик", както вече е станало ясно от първата книга от поредицата – Ендърби отвътре.
 • Кари Мора

  21 ноември 2019

  Томас Харис

  Авторът на поредицата за Ханибал Лектър се връща с нова зловеща книга - шестия му роман, с който се завръща след дълго отсъствие.
 • Чекмо

  20 ноември 2019

  Момчил Николов

  Момчил Николов (Последната територия, Hash oil, Кръглата риба) се завръща с роман за свободата - от края на Народна република България и началото на Прехода.
 • Идеи без граници

  4 ноември 2019

  Даниел Ненчев

  По повод 30-годишнината от началото на демократичните промени в България, журналистът Даниел Ненчев публикува свои интервюта с български артисти със значими световни постижения.
 • Синът на управителя на сиропиталището

  31 октомври 2019

  За романа Синът на началника на сиропиталището (2012), Мичико Какутани от Ню Йорк Таймс пише "дръзка и забележителна книга, която не само разкрива плашещи гледки към тайнственото царство Северна Корея, но и също така успява да достигне до същинското значение на думите любов и саможертва". Романът печели наградата Пулицър за 2013.
 • Откраднатият бял слон

  31 октомври 2019

  Марк Твен

  Сборникът с разкази на Марк Твен показва точно защо продължаваме да го четем след 150 години - заради хумора и остротата на наблюденията му.
 • От Storytel слушаме: 9 зайци

  16 октомври 2019

  от Виргиния Захариева, прочетена от нея

  Кой друг да разкаже тази книга по-добре от нейната авторка, която вече я чела пред публика след първото ѝ публикуване през 2008?
 • Кратко въведение в любовта

  15 октомври 2019

  Роналд де Суза

  Роналд де Суза, професор емеритус в Университета на Торонто, е изнасял лекции в повече от двайсет страни. Сред областите му на интерес са емоциите, философията на биологията, етиката и естетиката. В тази книга, той опитва да обясни чувството на влюбеност, докато едновременно обясни колко е нелепа всъщност представата ни за любовта.
 • Октомври

  15 октомври 2019

  Елин Рахнев

  Издадена за пръв път през 1998 и оттогава станала една от най-известните му, сега Октомври на Елин Рахнев излиза в ново издание.