• Дневникът на един книжар

  19 декември 2018

  Шон Битъл

  Ако обичате литературата, сухия британски хумор и стрелбата по Киндъл с пушка, вече имате три общи неща с автора на тази книга.
 • .
 • Патрик Мелроуз. Чудо голямо

  6 декември 2018

  Едуард Сейнт Обин

  Романът Чудо голямо (превод: Надежда Розова, стр. 192, 15лв) ужасява и забавлява в еднаква степен. Историята започва с петгодишния Патрик Мелроуз, чувствително и самотно петгодишно момче. Баща му Дейвид е безспорният деспот у дома и сред приятелите си, а майка му Елинор е безволева богата наследница, зависима от алкохола. Шокиращото събитие, което се случва през един красив летен ден, завинаги ще промени тялото и духа на Патрик.
 • Република на въображението

  29 ноември 2018

  Азар Нафиси

  Азар Нафиси - автор на мемоара Да четеш Лолита в Техран - публикува смесица от мемоар и фикция, отново на тема силата на четенето.
 • Буда в работата

  29 ноември 2018

  Гийтанджали Пандит

  Книгата представя основните будистки принципи на достъпен език и илюстрира как те могат да ни помогнат да открием смисъла в работата си.
 • Есен

  29 ноември 2018

  Али Смит

  20 години шотландската писателка планира серия от четири книги, свързани със сезоните и времето. Идеята расте в главата ѝ дълго, докато не идва точният момент и тогава Али Смит написва първата - Есен.
 • Живот без край

  29 ноември 2018

  Фредерик Бегбеде

  Живот без край е почти автобиографичен роман, в който Бегбеде - романтичен егоист разказва с ирония и самоирония за опитите си да постигне безсмъртие, с надежда и уплах за трансхуманизма и „надграждането" на човека, с обич и нежност за своето семейство.
 • Гала-Дали

  22 ноември 2018

  Кармен Доминго

  Гала-Дали (превод: Маня Костова, 368 стр., 20лв) е книга за Елена Дмитриевна Дяконова, позната като Гала. Коя е тя - музата на трима големи творци, които е открила и по свои думи изградила? Със сигурност не и просто безгласна муза; Гала е жена, която се е опитвала всякак да изгради своя живот, както показва новата книга на испанската писателка Кармен Доминго.
 • Рядък модел

  9 ноември 2018

  Том Ханкс

  Актьорът Том Ханкс публикува колекция от 17 разказа, през които върви обща нишка: пишещата машина. Не, не е чак толкова странно, особено ако знаете, че самият Ханкс е страстен колекционер и има над 150 машини (но тези разкази не са писани на тях.)
 • Да мислиш 20 век

  6 ноември 2018

  Тони Джъд

  „Да мислиш двайсети век“ – книга с беседи на Тони Джъд с неговия ученик и последовател Тимъти Снайдър. Истинско прозрение за всеки, който би желал „светлина, повече светлина“ в мрачния и коварен лабиринт на миналото столетие.
 • Песента на хляба

  6 ноември 2018

  Робин Слоун

  Втората книга на американския писател Робин Слоун, автор на Денонощната книжарница на мистър Пенумбра, е история за това как да запазиш връзката с корените си в днешния бърз свят.
 • Как се пътува със сьомга

  6 ноември 2018

  Умберто Еко

  В продължение на години италианският белетрист, есеист, философ и културолог Умберто Еко (1932–2016) има рубрика в седмичен вестник. Фокусът е върху наглед банални, делнични случки и преживелици.
 • Събрани приказки и разкази, том 2

  19 октомври 2018

  Ханс Кристиан Андерсен

  След като Ентусиаст публикуваха първи том на събраните приказки на Андерсен, във втория четем Дивите лебеди, Цветята на малката Ида, Малката русалка. Изданието разкрива и една малко позната глава от творчеството на Ханс Кристиан Андерсен – някои от непревежданите на български език негови приказки.
 • Покана за екзекуция

  19 октомври 2018

  Владимир Набоков

  Покана за екзекуция излиза през 1938 и разказва за последните двайсет дни от живота на Цинцинат, обвинен в "непроницаемост, непрозрачност" и осъден на смърт.
 • Мозайка от убийства

  9 октомври 2018

  Антъни Хоровиц

  Когато Сюзан Райланд, редактор в лондонско издателство, започва да чете новия роман на Алан Конуей, за нея това е просто редовна работна задача.
 • Вроден порок

  28 септември 2018

  Томас Пинчън

  Вроден порок ни връща в края на шейсетте, за да ни срещне с Док Спортело.
 • Затопек

  27 септември 2018

  Ян Новак, Яромир 99

  Графичната новела проследява пътя на Емил Затопек (1922–2000) от малкото градче Копршивнице до олимпийския стадион в Хелзинки, където през 1952 изключителният чешки атлет печели три златни медала, подобрявайки олимпийските рекорди във всичките дисциплини в бягането на дълги разстояния - 5000 м, 10 000 м и маратона.
 • Маса от черешово дърво и стари чувства

  26 септември 2018

  Марица Бодрожич

  Немската писателка от хърватски произход получи Награда за литература на Европейския съюз за тази история за хора, които търсят стабилност в свят на отломки.
 • Прекалено шумна самота

  26 септември 2018

  Бохумил Храбал

  Прекалено шумна самота разказва историята на Хантя, който от дълги години работи в пункт за преработване на стара хартия.
 • Ноа Ноа

  26 септември 2018

  Пол Гоген

  През 1894 френският живописец, скулптор и график Пол Гоген изоставя Европа, за да осъществи една стара мечта на Ван Гог – да заживее в тропическия рай на Таити.
 • Нови разследвания

  31 август 2018

  Хорхе Луис Борхес

  През 1925 Борхес публикува скромен сборник с есета под наслов Разследвания. Заглавието шеговито се стреми да върне към първоначалното ѝ безобидно значение испанската дума "inquisición" – разследване, покрита със зловеща слава покрай горящите клади на Светата инквизиция. Авторът включва този пръв есеистичен опит в своеобразен списък на забранени за преиздаване свои книги и едва двайсет и седем години по-късно със сборника есета Нови разследвания реабилитира и за себе си, и пред читателите безспорното си умение да твори в този жанр.