• Завръщане

  8 юни 2018

  Яа Джаси

  Ефия и Еси са полусестри, орисани никога да не се срещнат. Родени в съседни ганайски села в размирния и целунат от коварните устни на робството 18 век, те слагат началото на два рода, чиято съдба се превръща в историческа карта на Америка и Гана в рамките на няколко десетилетия.
 • .
 • Невидимите градове

  8 юни 2018

  Итало Калвино

  В интервю прочутият италиански стилист твърди, че е написал тази книга заради "любовта си към града" и в отговор на "страданието", което му причиняват градовете, погубени от алчността.
 • Подземната железница

  8 юни 2018

  Колсън Уайтхед

  Не е пресилено да се каже, че е най-награждаваният роман на десетилетието – след Пулицър през 2017, той получава и National Book Award for Fiction 2016 и Goodreads Choice Awards Best Historical Fiction, а последно беше и в дългия списък за Букър.
 • Двеста линейки на час

  7 юни 2018

  Йордан Д. Радичков

  "Това име е на корицата на книгата, тъй като така се казвам", споделя той за първия си сборник с разкази Малка човешка мелодия пред Капитал, когато го питат за съвпадението с името на дядо му Йордан Радичков. Освен буквата "Д", разделила две поколения, двамата се различават и по стила, и по епохата, в която пишат своята литература. За третия си сборник Двеста линейки на час Йордан казва, че е "чернова на света", който го заобикаля, а първият разказ Стъпки той започва да пише "по най-хаотичен и безразборен начин към средата на 2016".
 • Искам да знаеш

  23 май 2018

  Кристоф ван Херевей

  Безименният разказвач на тези страници се опитва да оцелее, пишейки на жената, с която се е разделил, за да й обясни състоянието си. Само че писмото му "не е съвсем писмо, а книга", "кръстоска между роман и писмо", изпълняваща ролята на катарзисен бунт срещу съдбата, който обаче не носи утеха.
 • Нощна пеперуда

  23 май 2018

  Катя Кету

  1937, Петсамо, Лапландия. Бременната Ирга прекосява границата на ски, за да последва любимия си и обещанията му за безоблачно бъдеще. Но животът невинаги е какъвто го мечтаем. Младата финландка попада в един архипелаг на болката, където човекът е доведен до немислимата крайност на съществуването. Да, годината е 1937…
 • Бог не е велик. Как религията отравя всичко

  23 май 2018

  Кристофър Хичънс

  Един от най-популярните трудове, посветени на критичната и рационална мисъл в 21 век (и оглавил класацията на Ню Йорк Таймс през 2007), тъкмо излезе на български език.
 • Плът

  23 май 2018

  Роса Монтеро

  Соледад току-що е навършила шейсет, преживяла е любовно разочарование и иска да впечатли бившия си любовник с новото си завоевание – мускулесто трийсетгодишно жиголо.
 • Замразеното време

  23 май 2018

  Ана Ким

  След края на войната в бивша Югославия в Международния комитет на Червения кръст постъпва информация, че повече от 30 000 души са изчезнали безследно. Едва половината от тях са идентифицирани до момента. Това е предпоставката, върху която стъпва историята в Замразеното време – книга за смъртта, паметта, травмата от загубата и утехата на непредвидената близост.
 • Тайният дневник на Хитлер

  10 май 2018

  Харис Влавианос

  Това не е истински роман, а по-скоро "неистинска история", един разказ на историята или "сътворен документ". Въз основа на реалните факти авторът създава един фиктивен Хитлер, който в затвора се мъчи да се изправи на крака след неуспешния Бирен пуч. И както е известно – да се съвземе по начин, по който да изпълни своето предопределение, каквото е смятал, че има.
 • Отлично съчинена история

  10 май 2018

  А. А. Милн

  Неподправен английски хумор, афоризми, забавни шеги и истински истории за джентълмени, които се отличават с британското "чувство за собствено достойнство". Майсторски сюжети, необикновени герои, неочаквани обрати, непредсказуеми финали и, разбира се, типичната му ирония – това са характерните особености на събраните в този сборник истории.
 • Трансформации

  20 април 2018

  Благой Д. Иванов

  Младо семейство се наслаждава на пикник сред природата, когато едно от децата им прави грешката да се позабавлява със случайно открит мравуняк... Сприхав детектив подлага на кръстосан разпит мистериозен непознат и в процеса на разговора научава ужасяваща истина, която може да му коства живота... Любител градинар изравя в задния си двор древен артефакт, криещ зловеща сила, която моментално го обсебва...
 • Машенка

  20 април 2018

  Владимир Набоков

  Романът на Набоков е носталгичен портрет на изгнаничеството и на любовта в двете ѝ най-мощни и паметни проявления – към избраницата на сърцето и към родината.
 • 4 3 2 1

  20 април 2018

  Пол Остър

  През март 1947 в Нюарк, Ню Джързи, се ражда Арчибалд Исак Фъргюсън – единственото дете на Роуз и Станли Фъргюсън. Този един-единствен живот обаче поема по четири паралелни, независими повествователни пътеки. Четирима Фъргюсън, създадени от един и същ генетичен материал, четири момчета, които са едно и също момче, водят четири едновременни и напълно различни съществувания.
 • Извинявай

  13 април 2018

  Ида Хегаси Хойер

  "Когато те видях за пръв път, се съблякох цялата. Бяхме на морето, беше лято или късна пролет... и ти се изправи, тръгна към мен, от вълните се разнесоха аплодисменти." Така спонтанно започва любовната история на едно момиче на 20 и едно момче на 25, чийто идол е литературен герой, въплъщение на индивидуализъм и могъщо его.
 • Остайница

  29 март 2018

  Рене Карабаш

  През 2009 фотографът Джил Питърс потъва в дълбоката провинция на Албания, за да заснеме малкото останали там "клетвени девици", както кръщава и проекта си четири години по-късно. Познати са още и като "остайници" – жени, които дават обет по Кануна на Лека Дукагини (традиционни закони по тези места) и започват живот като мъж и глава на семейството, придобивайки права, от които иначе са лишени.
 • Животът и приключенията на Джак Енгъл

  29 март 2018

  Уолт Уитман

  Великият поет на Америка публикува творбата си анонимно в шест броя на Ню Йорк Таймс през 1852. По онова време е на 33 години и след като прибира хонорара за историята, замълчава завинаги за нея. Чак през 1882 ще коментира лаконично по-ранните си работи така: "искреното ми желание бе всички тези груби и хлапашки неща тихо да потънат в забвение".
 • Ние срещу всички

  29 март 2018

  Седрик Вилани

  Помните ли Бьорнстад и неговата мания по хокея? Фредрик Бакман ни връща в Града на мечките, който "се буди рано" и се опитва да се отърси от все още крещящия спомен за насилието, променило ежедневието на всички. В продължението му Бакман ни среща както с познатите ни от първата книга герои, така и с нови лица, които се появяват доста неочаквано в провинциалното шведско градче, за да променят живота на гражданите му завинаги.
 • Макара със син конец

  29 март 2018

  Ан Тайлър

  "Беше прекрасен прохладен следобед…" Така Аби Уитшенк започва всеки път разказа си за онзи юлски ден през 1959 година, в който се е влюбила в съпруга си Ред. Но макар Уитшенкови да са убедени, че не са като другите, поне в това отношение те са едно съвсем обикновено семейство и историите, които си разказват, разкриват само част от цялата истина.
 • До последен дъх

  8 март 2018

  Ева Липска

  С оригиналността и будния си етичен заряд, Ева Липска е сред най-превежданите полски поети по света. Творбите от последните ѝ две стихосбирки – Четец на папиларни линии и Операционна памет – продължават размисъла над парадоксите в съвременния свят.