• Нощна пеперуда

  23 май 2018

  Катя Кету

  1937, Петсамо, Лапландия. Бременната Ирга прекосява границата на ски, за да последва любимия си и обещанията му за безоблачно бъдеще. Но животът невинаги е какъвто го мечтаем. Младата финландка попада в един архипелаг на болката, където човекът е доведен до немислимата крайност на съществуването. Да, годината е 1937…
 • .
 • Бог не е велик. Как религията отравя всичко

  23 май 2018

  Кристофър Хичънс

  Един от най-популярните трудове, посветени на критичната и рационална мисъл в 21 век (и оглавил класацията на Ню Йорк Таймс през 2007), тъкмо излезе на български език.
 • Плът

  23 май 2018

  Роса Монтеро

  Соледад току-що е навършила шейсет, преживяла е любовно разочарование и иска да впечатли бившия си любовник с новото си завоевание – мускулесто трийсетгодишно жиголо.
 • Замразеното време

  23 май 2018

  Ана Ким

  След края на войната в бивша Югославия в Международния комитет на Червения кръст постъпва информация, че повече от 30 000 души са изчезнали безследно. Едва половината от тях са идентифицирани до момента. Това е предпоставката, върху която стъпва историята в Замразеното време – книга за смъртта, паметта, травмата от загубата и утехата на непредвидената близост.
 • Тайният дневник на Хитлер

  10 май 2018

  Харис Влавианос

  Това не е истински роман, а по-скоро "неистинска история", един разказ на историята или "сътворен документ". Въз основа на реалните факти авторът създава един фиктивен Хитлер, който в затвора се мъчи да се изправи на крака след неуспешния Бирен пуч. И както е известно – да се съвземе по начин, по който да изпълни своето предопределение, каквото е смятал, че има.
 • Отлично съчинена история

  10 май 2018

  А. А. Милн

  Неподправен английски хумор, афоризми, забавни шеги и истински истории за джентълмени, които се отличават с британското "чувство за собствено достойнство". Майсторски сюжети, необикновени герои, неочаквани обрати, непредсказуеми финали и, разбира се, типичната му ирония – това са характерните особености на събраните в този сборник истории.
 • Трансформации

  20 април 2018

  Благой Д. Иванов

  Младо семейство се наслаждава на пикник сред природата, когато едно от децата им прави грешката да се позабавлява със случайно открит мравуняк... Сприхав детектив подлага на кръстосан разпит мистериозен непознат и в процеса на разговора научава ужасяваща истина, която може да му коства живота... Любител градинар изравя в задния си двор древен артефакт, криещ зловеща сила, която моментално го обсебва...
 • Машенка

  20 април 2018

  Владимир Набоков

  Романът на Набоков е носталгичен портрет на изгнаничеството и на любовта в двете ѝ най-мощни и паметни проявления – към избраницата на сърцето и към родината.
 • 4 3 2 1

  20 април 2018

  Пол Остър

  През март 1947 в Нюарк, Ню Джързи, се ражда Арчибалд Исак Фъргюсън – единственото дете на Роуз и Станли Фъргюсън. Този един-единствен живот обаче поема по четири паралелни, независими повествователни пътеки. Четирима Фъргюсън, създадени от един и същ генетичен материал, четири момчета, които са едно и също момче, водят четири едновременни и напълно различни съществувания.
 • Извинявай

  13 април 2018

  Ида Хегаси Хойер

  "Когато те видях за пръв път, се съблякох цялата. Бяхме на морето, беше лято или късна пролет... и ти се изправи, тръгна към мен, от вълните се разнесоха аплодисменти." Така спонтанно започва любовната история на едно момиче на 20 и едно момче на 25, чийто идол е литературен герой, въплъщение на индивидуализъм и могъщо его.
 • Остайница

  29 март 2018

  Рене Карабаш

  През 2009 фотографът Джил Питърс потъва в дълбоката провинция на Албания, за да заснеме малкото останали там "клетвени девици", както кръщава и проекта си четири години по-късно. Познати са още и като "остайници" – жени, които дават обет по Кануна на Лека Дукагини (традиционни закони по тези места) и започват живот като мъж и глава на семейството, придобивайки права, от които иначе са лишени.
 • Животът и приключенията на Джак Енгъл

  29 март 2018

  Уолт Уитман

  Великият поет на Америка публикува творбата си анонимно в шест броя на Ню Йорк Таймс през 1852. По онова време е на 33 години и след като прибира хонорара за историята, замълчава завинаги за нея. Чак през 1882 ще коментира лаконично по-ранните си работи така: "искреното ми желание бе всички тези груби и хлапашки неща тихо да потънат в забвение".
 • Ние срещу всички

  29 март 2018

  Седрик Вилани

  Помните ли Бьорнстад и неговата мания по хокея? Фредрик Бакман ни връща в Града на мечките, който "се буди рано" и се опитва да се отърси от все още крещящия спомен за насилието, променило ежедневието на всички. В продължението му Бакман ни среща както с познатите ни от първата книга герои, така и с нови лица, които се появяват доста неочаквано в провинциалното шведско градче, за да променят живота на гражданите му завинаги.
 • Макара със син конец

  29 март 2018

  Ан Тайлър

  "Беше прекрасен прохладен следобед…" Така Аби Уитшенк започва всеки път разказа си за онзи юлски ден през 1959 година, в който се е влюбила в съпруга си Ред. Но макар Уитшенкови да са убедени, че не са като другите, поне в това отношение те са едно съвсем обикновено семейство и историите, които си разказват, разкриват само част от цялата истина.
 • До последен дъх

  8 март 2018

  Ева Липска

  С оригиналността и будния си етичен заряд, Ева Липска е сред най-превежданите полски поети по света. Творбите от последните ѝ две стихосбирки – Четец на папиларни линии и Операционна памет – продължават размисъла над парадоксите в съвременния свят.
 • Жената на стълбата

  8 март 2018

  Бернхард Шлинк

  Смятана за отдавна изчезнала, картина с образ на жена внезапно се появява в изложба. Фактът смущава не само изкуствоведите, но и тримата мъже, които някога са обичали изобразената жена.
 • Приятелят на Кафка

  8 март 2018

  Миро Гавран

  Силната история за приятелството между Франц Кафка и Макс Брод се събира в този кратък роман на писателя (взел наградата на Хърватската академия на науките), в който са описани всички събития, които го съпътстват – най-вече тези за жените, които определят съдбата им.
 • Пиеси

  8 март 2018

  Георги Марков

  11 Пиеси на Марков в ново издание ни разхождат задочно из живота му с етюдите на Кафе с претенция, Мустаците или единица върху безкрайност, Госпожата на господин търговецът на сирене, Калай, Последния патент и Атентат в затворена улица.
 • Кедер

  27 февруари 2018

  Йорданка Белева

  По думите на Здравка Евтимова, разказите в сборника на Йорданка Белева "изтръгват човека от бездната на тъгата, пречистват мислите, лекуват раните" и способни да превърнат скръбта в мъдрост.
 • Първа любов и други повести

  27 февруари 2018

  Иван Сергеевич Тургенев

  "Наскоро от Париж се върна Тургенев... Поет, талант, аристократ, красавец, богаташ, умен, образован, 25-годишен – не зная има ли нещо, с което природата да не го е надарила", пише Фьодор Достоевски на брат си Михаил през 1845. По това време обаче младият Иван Тургенев дори не е написал знаменитите си романи, както и "любовните" повести, част от които са представени в този том: Ася (1857), Първа любов (1860), Пролетни води (1872), странната и обсебваща Песен за тържествуващата любов (1881) и мистичната Клара Милич (1883).