• Бащата на другия

  8 февруари 2018

  Паринуш Сании

  Когато Ислямската революция променя живота в Иран, Паринуш Сании е на 30 и е завършила психология. По-късно трупа стаж като социолог в Министерството на образованието, а точно там вижда и сюжет за първия си роман Моята орис (също издаден от Жанет 45) – история за насилствен брак и труден избор, която два пъти е забранявана от режима в
  страната.
 • .
 • Недоразумение в Москва

  8 февруари 2018

  Симон дьо Бовоар

  Никол и Андре, двойка пенсионирани учители, изживяват съпружеска и личностна криза по време на свое пътуване в Москва, където живее Маша – дъщерята на Андре от първия му брак. Редувайки гледните точки, Симон дьо Бовоар разбулва взаимните огорчения и обвинения на героите, в които без мъка разпознаваме нея и Сартр, както и страха от наближаващата старост.
 • Оксиморон. Нечовешки роман

  7 февруари 2018

  Михаил Вешим

  Двамата главни герои в новия роман на Вешим са немският брак Хектор фон Кройценберг – породисто и особено скъпо куче, и езиковедът Духомир Пенев, който има нелеката задача да научи Хектор да говори български език.
 • Божествени отломки

  7 февруари 2018

  Кейт Аткинсън

  В това допълнение към бестселъра ѝ Живот след живот главен герой е пилотът Теди Тод, по-малкият брат на Урсула Тод, а въпросът "Какво би станало, ако животът се повтаря отново и отново, докато постигнем желания резултат?" е заменен с друг: "Как може да бъде описан един объркан живот?"
 • Поезия

  1 февруари 2018

  Пабло Неруда

  За Маркес той е "най-великият поет на 20 век на всички езици", а за нас е щастие да говори и на нашия – вече и от двуезично издание на Колибри в превод на Никола Инджов и оформление от Кирил Златков.
 • Меча република

  1 февруари 2018

  Юрис Звиргздинш

  Да си добър е кеф, но също и дълг, защото трябва да се бориш с лошите. Дори да е малко опасна обаче, тази мисия е приключението с най-голям смисъл. Как се събира всичко това в история за деца, четем в Меча република – първата книжка на латвиеца Юрис Звиргздинш, преведена на български.
 • Амстердамски блус

  26 януари 2018

  Арнон Грюнберг

  В тази своя дебютна, но много успешна книга (сравнявана често със Спасителят в ръжта), Грюнберг разказва за живота си на амстердамски гимназист и син на белязана от войната еврейска двойка.
 • Каин

  25 януари 2018

  Жозе Сарамаго

  След Евангелие по Исуса Христа големият португалски писател отново се обръща към Библията с романа Каин, а тълкуванията му са достатъчно иронични, хапливи и "непочтителни", за да предизвикат брожение в католическите среди.
 • Прашка

  25 януари 2018

  Йордан Радичков

  В историята за самотното момче Левачко, което живее в скуката на едно бедно българско село, читателят лесно може да направи паралели с детството и юношеството на самия Йордан Радичков, за когото това е една от най-личните му книги .
 • Собствена стая

  10 януари 2018

  Вирджиния Улф

  В тази книга Вирджиния Улф развива два свои доклада, изнесени пред Сдружението на творците в женските кеймбриджски колежи Нюнам и Гъртън през октомври 1928. С тях тя хвърля поглед назад във времето и установява с тъга, че без елементарното човешко право да разполага със собствено пространство, жената дълго време е била лишавана и от възможността да твори, да обогатява литературата със своето въображение и светоглед.
 • Невероятните приключения на Кавалиър и Клей

  10 януари 2018

  Майкъл Шейбон

  Джо Кавалиър, млад евреин със силно сценично присъствие, обучен в класическото магическо изкуство на безсмъртния Хари Худини, току-що е успял да избяга от окупираната от нацисти Прага и е пристигнал в Ню Йорк. Джо има само едно желание – да води докрай своята война със силите на злото, само една мечта – да види близките си спасени. Неговият братовчед Сами Клей си търси партньор в измислянето на герои, истории и илюстрации за новата хитова вълна в Америка – комиксите. Така започва историята на едно незабравимо партньорство и приятелство.
 • Сестри Палавееви 2: По пътя към новия свят

  10 януари 2018

  Алек Попов

  Или продължението на първия партизански роман на Алек Попов, който преплита в себе си мотиви и сюжети в стила на филми като Гадни копилета на Тарантино, Банани на Уди Алън, абсурдните клипове на Монти Пайтън, епичния наратив на Толкин, югославските партизански екшъни и купчините винтидж комикси, за да профучи безкомпромисно през коловозите на историята и да надскочи измамната носталгия по миналото.
 • Мама и аз и мама

  28 декември 2017

  Мая Анджелоу

  Стриптизьорка. Проститутка. Кумир за Опра Уинфри и Барбра Стрейзънд, опора на Хилъри Клинтън. През 60-те Мая Анджелоу е рамо до рамо с Мартин Лутър Кинг и Малкълм Екс в битката на чернокожите за граждански права, а през 1993 чете поемата си On the Pulse of Morning на президентската инаугурация на Бил Клинтън. Мама и аз и мама е седмата и последна нейна автобиография.
 • Животът, гледан отдолу

  14 декември 2017

  Димитри Ферхюлст

  Наричат романа на белгийския автор "трагикомична постановка, чийто декор е България от времето на Студената война", а него самия - един от най-големите писатели на Ниските земи.
 • Познатият непознат. Ранни разкази

  7 декември 2017

  Труман Капоти

  Малко момче се сблъсква с ужасяващо насилие, преследвайки в гората избягал затворник. Дребнава завист съсипва живота на едно от най-популярните момичета в престижна частна гимназия. Разговорът на две светски дами от Ню Йорк разкрива грозни тайни.
 • Бяла приказка

  7 декември 2017

  Валери Петров

  Имаме тон критерии, за да харесаме човек сред хората, но мислим ли дали самите ние се справяме добре като „приятел пръв“ на някого? Бяла приказка на Валери Петров отново е тук, за да припомни на малките, но и на големите, правилото за взаимността, без което всяка дружба хваща гората.
 • На ръба на света

  30 ноември 2017

  Томас Пинчън

  Изследователи, литературоведи и журналисти редят най-различни определения за мистериозната му персона – от "жив тотем" през "невидимия човек със заешки зъби" до "несъществуващ". Как иначе може да отсъства от публичното пространство още от първия си роман V през 1961 чак до днес? "Той води доста обикновен живот. Пазарува от търговците на ъгъла. Обядва със свои колеги писатели. Прекарва уикендите в провинцията със семейството си", пише за New York Magazine Нанси Джо Сейлс, която успява да надникне през шпионката. И все пак биографията му не е непрогледна мъгла: завършва физическия факултет на Cornell University (където посещава лекции на Набоков), заселва се в Сиатъл и става редактор, а след като взима награда Фокнър, интересът към постмодерния му стил, пълен с препратки, става огромен. Също колкото желанието на Пинчън да остане познат само от страниците на петте си романа.
 • Наръчник на хореографа

  22 ноември 2017

  Джонатан Бъроуз

  Ако се доверим на заглавието, книгата на Джонатан Бъроуз е написана, за да бъде четенa от хореографи. И наистина, неин основен обект са движението, музиката, ситуацията на представление.
 • Рафаел

  16 ноември 2017

  Леа Коен

  Първият документален роман за времето между двете световни войни и Българския холокост, разказан през възхода и краха на най-знатната еврейска фамилия в началото на миналия век.
 • Пясъчната книга

  16 ноември 2017

  Хорхе Луис Борхес

  Tринайсет истории, своеобразно ехо на символни образи и теми от по-ранни творби на неподражаемия майстор на краткия разказ Хорхе Луис Борхес – за двойниците, огледалата, лабиринтите, Платоновите архетипи, за една магична всеизразяваща дума, за времето като "безкрайна плетеница от вчера, днес, утре, винаги и никога".