• Играта на солта

  2 април 2021

  Елена Колева

  Солта е дума, натоварена с много послания. Тя е била разменна монета (разбирайте нещо като заплата), символ на здраве и благоденствие, на гостоприемство (в Библията) или пък на единство на разнородни елементи (в алхимията). В романа на Елена Колева ще я разпознаем като последното.
 • .
 • Писма на Омар до бъдещата му съпруга

  2 февруари 2021

  Рене Карабаш

  Омар пише и изпраща писма на бъдещата си съпруга, която още не е срещнал и която не познава.
 • София между страниците на 4 книги

  27 ноември 2020

  снимка Наталия Летунова

  Разходките из тайните и не толкова тайни кътчета на София никога няма да остарее, така че ви даваме 4 книги, които грабваме от ozone.bg и започваме с обиколките.
 • Митове

  23 ноември 2020

  Стивън Фрай

  В книгата се сблъскват кръв, насилие, кръвосмешения, битки, чудовища, богове и герои…
 • Магнитният хълм

  16 ноември 2020

  Рика Ман-Вархеди

  Рика Ман-Вархеди е унгарска писателка, носителка на Европейската награда за литература през 2019 година.
 • Блага Димитрова. Дневник за едно приятелство

  16 ноември 2020

  Мария Антонова

  "Блага Димитрова не можа да доживее годините на майка си, не можа да достигне възрастта на двете големи наши поетеси Елисавета Багряна и Дора Габе! Не можа! Може би защото носеше грижите и проблемите на близките си с цялата им отговорност и тежест, но въпреки това казваше: „Не мога да си представя живота си по друг начин", казва авторката Мария Антонова, която разгръща пред нас може би най-личната страна на българската писателка Блага Димитрова.
 • Метаморфозата и други разкази

  11 ноември 2020

  Франц Кафка

  Франц Кафка вплита страха, самотата и образа на малкия човек в лабиринта на бюрократичния произвол и абсурдност, но също така и онези неразрушимост и светлина, които все пак проникват през паяжината от мрачни тонове.
 • Absolvo te

  11 ноември 2020

  Георги Бърдаров

  Новият роман на Георги Бърдаров е вдъхновен от реални истории, отдалечени във времето, но свързани чрез съдбата на героите и нуждата им от прошка.
 • Три етажа

  10 ноември 2020

  Ешкол Нево

  Според Фройд има три основни фази на развитие и тук писателят Ешкол Нево ги представя като три истории, събрани зад стените на една сграда.
 • Моритати и легенди

  9 ноември 2020

  Бохумил Храбал

  Моритати и легенди (превод: Анжелина Пенчева, цена: 18 лв., 216 стр.) излиза през 1968 и включва по-ранни творби на писателя, обединени от възможността чрез два познати от древността повествователни жанра да бъдат пресъздадени радостите, страданията и страховете на ХХ век.
 • Нарисуваната целувка

  4 ноември 2020

  Елизабет Хики

  От корицата ни примамва Целувката – картина, вдъхновена от Емилие Фльоге, жената, чието име Густав Климт повтаря с последния си дъх. Любовната история между двамата наистина продължава, докато смъртта не ги разделя, а писателката Елизабет Хики вдъхва на романа живот, разгърнат като въздишка.
 • Историята в изкуството на една любов: Гала-Дали

  30 октомври 2020

  Кармен Доминго

  Стилът на Кармен Доминго ни кара да се влюбим в приказни гледки към Каталуния, Кадакес, Порт Лигат и Швейцария. Почти виждаме тези ширини, минали през очите на Елена Дмитриевна Дяконова, или по-позната като Гала – зъбчатото колелце, което задвижва гения на Салвадор Дали.
 • България за напреднали

  29 октомври 2020

  Светлозар Желев

  България за напреднали (288 стр., цена: 18 лв.) търси отговор на въпроса как трябва да се обича родината чрез истории на: Георги Господинов, Айгир Сверисон, Бела Кармел, Велина Минкова, Георги Господинов, Давид Бернщайн, Десислава Апостолова-Ван Дам, Джеремая Чембърлин, Евгения Бернщайн и още много.
 • Сицилианецът

  27 октомври 2020

  Марио Пузо

  Достойното продължение на Кръстникът идва, за да пренесе читателя някъде през 1950 – там, където шедьовърът, вдъхновил Франсис Форд Копола, е оставил Майкъл Корлеоне.
 • Транспорт отвъд вечността

  27 октомври 2020

  Франтишек Тихи

  Транспорт отвъд вечността (издание на Персей, превод: Красимир Проданов) разказва историята на група приятели с момчешки мечти и проблеми, които заварват войната.
 • Образована

  19 октомври 2020

  Тара Уестоувър

  След като бива продаден в тираж от 4 милиона екземпляра в над 45 държави и получава редица литературни награди, вълнуващият мемоар на Тара Уестоувър Образована излиза за първи път на български език в издание на Ентусиаст.
 • Палецът на свободата

  13 октомври 2020

  Маргарита и Цветин Шущаркови

  В Палецът на свободата духът на приключенията ви кани да поемете на едно сурово, преоткриващо света пътешествие от Европа към Индия по сухоземни, отдавна забравени пътища.
 • Един живот за киното

  13 октомври 2020

  Жан-Жак Ано и Мари-Франсоаз Льоклер

  Режисьорът, сценарист и продуцент, носител на пет награди Сезар, разказва от първо лице в Един живот за киното (превод: Владимир Атанасов, Георги Ангелов, Красимир Петров, 552 стр., 28 лв.) Жан-Жак Ано започва кариерата си в рекламата, където бързо се превръща в звезда, впечатлила дори човек като Франсоа Трюфо.
 • Възхвала на Ханс Аспергер

  12 октомври 2020

  Златко Енев

  Златко Енев описва реалните проявления на аутизма, като се опира на собствения си опит, но и на погълнатата по неизбежност специализирана литература.
 • Герои

  6 октомври 2020

  Стивън Фрай

  Герои е дългоочакваната втора част на бестселъра Митове на Стивън Фрай. В Митове прочутият британски творец ни представи титаните и боговете от гръцката митология, а с втората част навлизаме в епохата на героите.