• Бяла приказка

  7 декември 2017

  Валери Петров

  Имаме тон критерии, за да харесаме човек сред хората, но мислим ли дали самите ние се справяме добре като „приятел пръв“ на някого? Бяла приказка на Валери Петров отново е тук, за да припомни на малките, но и на големите, правилото за взаимността, без което всяка дружба хваща гората.
 • .
 • На ръба на света

  30 ноември 2017

  Томас Пинчън

  Изследователи, литературоведи и журналисти редят най-различни определения за мистериозната му персона – от "жив тотем" през "невидимия човек със заешки зъби" до "несъществуващ". Как иначе може да отсъства от публичното пространство още от първия си роман V през 1961 чак до днес? "Той води доста обикновен живот. Пазарува от търговците на ъгъла. Обядва със свои колеги писатели. Прекарва уикендите в провинцията със семейството си", пише за New York Magazine Нанси Джо Сейлс, която успява да надникне през шпионката. И все пак биографията му не е непрогледна мъгла: завършва физическия факултет на Cornell University (където посещава лекции на Набоков), заселва се в Сиатъл и става редактор, а след като взима награда Фокнър, интересът към постмодерния му стил, пълен с препратки, става огромен. Също колкото желанието на Пинчън да остане познат само от страниците на петте си романа.
 • Наръчник на хореографа

  22 ноември 2017

  Джонатан Бъроуз

  Ако се доверим на заглавието, книгата на Джонатан Бъроуз е написана, за да бъде четенa от хореографи. И наистина, неин основен обект са движението, музиката, ситуацията на представление.
 • Рафаел

  16 ноември 2017

  Леа Коен

  Първият документален роман за времето между двете световни войни и Българския холокост, разказан през възхода и краха на най-знатната еврейска фамилия в началото на миналия век.
 • Пясъчната книга

  16 ноември 2017

  Хорхе Луис Борхес

  Tринайсет истории, своеобразно ехо на символни образи и теми от по-ранни творби на неподражаемия майстор на краткия разказ Хорхе Луис Борхес – за двойниците, огледалата, лабиринтите, Платоновите архетипи, за една магична всеизразяваща дума, за времето като "безкрайна плетеница от вчера, днес, утре, винаги и никога".
 • Лед

  9 ноември 2017

  Яцек Дукай

  1924 година, Първата световна война не се е състояла, в Петербург властва Всерусийският император, Кралство Полша е все така замразено под властта на източния деспот и остава в Бел Епок.
 • Марковалдо, или сезоните в града

  2 ноември 2017

  Марковалдо на Итало Калвино е като Скитника на Чарли Чаплин: симпатичен невзрачен герой, чиито провали са най-трогателните му победи и чийто чар е в доверчивото безстрашие, с което отново и отново се гмурка в живота.
 • Малката стопанка на Голямата къща

  1 ноември 2017

  Джек Лондон

  Преди романът да излезе за първи път през 1915, Лондон дръзко обявява: "От началото до края става дума за еротика, но никъде всъщност няма точно описано такова преживяване".
 • Годишни времена

  25 октомври 2017

  Юлиана Величковска

  Романът на Юлиана Величковска от Скопие е пътуване през света на спомените, докато навън сезоните се променят.
 • Мрамор

  19 октомври 2017

  Сесар Айра

  Действието в романа се търкаля със скоростта на мраморно топче из потайностите на Буенос Айрес и търси сюжети и герои, както в китайски магазин с евтини стоки, така и в открития космос. По някое време са намесени и извънземни. Светът на Айра е странен, сюрреалистичен, скрепен със собствена безпощадна логика.
 • Книга за Китай

  18 октомври 2017

  Валери Петров

  В средата на миналия век Валери Петров откликва на предизвикателството и създава един от най-пълнокръвните портрети на Поднебесното царство, правени някога.
 • Младите лъвове

  18 октомври 2017

  Ъруин Шоу

  Този впечатляващ калейдоскоп от смелост и страх, от дързост и отчаяние, от жажда за живот и примирение пред съдбата пречупва една от най-големите световни катастрофи през призмата на историята на обикновения човек, принуден да нахлузи войнишката униформа.
 • Квартал Петте кьошета

  18 октомври 2017

  Марио Варгас Льоса

  "Идеята за романа се зароди с образа на две приятелки, които неочаквано и за самите себе си една нощ се отдават на бурно еротично преживяване." С тези думи Марио Варгас Льоса описва как е започнал последната си (засега) книга, която дели заглавие с един от най-интересните квартали на стара Лима.
 • Двойникът

  12 октомври 2017

  Жозе Сарамаго

  Тертулиано Масимо Афонсо е учител по история, който води скучно и самотно съществуване. Един ден разпознава себе си в действащо лице в непретенциозна комедия. Разтърсен от неочакваното разкритие, тръгва по следите на неизвестния актьор.
 • Роман за Полански

  11 октомври 2017

  Роман Полански

  Макар светът да ръкопляска на филмите му, в живота си Роман Полански постоянно е протагонист в трагични и скандални събития: от смъртта на първата му съпруга до обвиненията за изнасилване, които се сипят и днес.
 • Животът и времето на Хлапето Мълния

  10 октомври 2017

  Бил Брайсън

  Училищни подвизи, семейни празници, прекрасни и ужасни роднини, хората и събитията, превърнали Америка в онова, което е била през тези години; пикници, скандали и ядрени опити; първи срещи със секса и алкохола – всичко това е забъркано в неудържимо смешния разказ на Бил Брайсън за единственото безценно съкровище, което човек може да носи винаги със себе си – спомена за едно щастливо детство.
 • Жажда

  6 октомври 2017

  Ю Несбьо

  Скандинавският криминален роман на Ю Несбьо се занимава с най-новия случай на своенравния полицай Хари Хуле, чийто образ скоро се качва на киноекран в Снежния човек с Майкъл Фасбендър (с премиера на 13 октомври).
 • Земя на сенки

  6 октомври 2017

  Елизабет Костова

  Американката Александра Бойд идва в България – загадъчно и примамливо зелено петънце на картата на света – поела по дирята на спомените и обзета от желание да изкупи вината си за изчезването на своя брат. Почти веднага след пристигането ѝ в красивата европейска столица, прищявка на съдбата поверява в ръцете ѝ урната с праха на напълно непознат човек – Стоян Лазаров.
 • По действителен случай

  6 октомври 2017

  Делфин дьо Виган

  Писателка, притеснена от големия си успех, се запознава с красивата Л. Двете постепенно се сприятеляват, но от утешителка, Л. се превръща в демонична фигура, която напълно обсебва живота ѝ.
 • За западния тероризъм

  6 октомври 2017

  Ноам Чомски и Адре Влъчек

  В жив разговор с разследващия журналист Андре Влъчек, американският лингвист и философ Ноам Чомски отправя изгаряща критика към Запада, който се превръща в тревожна прогноза за световния политически морал.