• Повести на Белкин, Дама пика, Капитанската дъщеря

  3 октомври 2017

  Александър С. Пушкин

  Най-известните белетристични произведения на Пушкин, създадени през неговия зрял и преломен творчески период, се събират между кориците на този сборник.
 • .
 • Аламут

  29 септември 2017

  Владимир Бартол

  Книгата, която е гориво зад Голият обяд на Уилям Бъроуз и поредицата видеоигри Assasin's Creed, излиза на български език.
 • Един кон влязъл в бар

  28 септември 2017

  Давид Гросман

  "Знаех, че ще бъда писател от малък. Чувствах го физически, сякаш парче от пъзела е дошло на мястото си", казва Гросман, но в биографията му нищо не се случва с тази лекота. Работи в израелското радио 20 години: като дете е актьор, а след това – журналист.
 • Завой

  27 септември 2017

  Иван С. Вълев

  "Иван скицира кратки, парадоксални епизоди от живота с уверени движения. С минимален брой думи. С изящна проницателност. Без словесни украси. Сред натоварения градски трафик този Завой е глътка чист въздух. До дъното на дробовете“, казва за стихосбирката Кристин Димитрова.
 • Силата на думите

  26 септември 2017

  Иван Димитров

  90 кратки разказа, събрани в обем от изречение до пет страници, нареждат тази книга на един рафт с владетели на жанра като Даниил Хармс, Етгар Керет и Аугусто Монтеросо.
 • Да обичаш дивото. Монголия

  20 септември 2017

  Петя В. Димитрова

  "Всички големи пътешествия започват с някоя шега, пусната между две бири: "Знаете ли каква статия четох за Монголия... Що не вземем да идем да проверим дали е истина?". Ха-ха-ха. Пада голям смях, а няколко месеца по-късно се озоваваш в Транссибирската железница, пътувайки натам.
 • Аркадия

  20 септември 2017

  Том Стопард

  Често казват, че Аркадия е повече пиеса за четене, отколкото за гледане, защото в книгата по-добре се улавят нюансите в диалога, остроумните реплики и подтекстът на сложните извивки във фабулата.
 • Висока облачност

  20 септември 2017

  Оля Стоянова

  Колко често историите около нас са достойни за разказ? Колко често около нас се случват истории, които си струва да бъдат разказани? Колко малко ни трябва, за да се превърнем в главни герои в една история? Като онова семейство, което се опитва да продава био ябълки и се чуди защо плодовете горчат или като онзи мъж, който влиза в кварталната бръснарница и излиза с прическа според модата в Багдад през 80-те години.
 • Прелест

  12 септември 2017

  Маргарет Мацантини

  Две момчета, двама юноши, двама зрели мъже, всеки с неизличими белези, търсят своята идентичност.
 • Дневникът на една камериерка

  5 септември 2017

  Октав Мирбо

  В три часа следобед, в един мек дъждовен септемврийски ден, Селестин заема новото си работно място. Дванайсетото за две години.
 • Космонавтите само минават

  30 август 2017

  Елица Георгиева

  Едно малко момиченце крои велики планове за собственото си бъдеще: да стане Юрий Гагарин, а после и Кърт Кобейн, или поне партизанин като дядо си, за да му позволят да засади борче в училищния двор и по този начин да впечатли Констанца, вечната й приятелка или най-големият й враг.
 • Емигрантите

  30 август 2017

  В. Г. Зебалд

  Следвайки стъпките на четирима напуснали Германия мъже, авторът очертава маршрутите на изгнание, които водят от Литва до Лондон, от Мюнхен до Манчестър, от южногерманските провинции до Швейцария, Франция, Ню Йорк, Истанбул и Йерусалим.
 • Жената на писателя

  11 август 2017

  Георги Тенев

  Откровено политическа, съчетаваща елементи на трилъра и неоготиката, прозата на Георги Тенев ни изправя пред сюрреалистично огледало, в което се отразяват българските кризи от последните години.
 • Шапката на Митеран

  11 август 2017

  Антоан Лорен

  Парижанинът Даниел Мерсие, по професия счетоводител, вечеря самотно в един ресторант, когато друг клиент – самият Франсоа Митеран – сяда с двама не по-малко прочути от него приятели на съседната маса.
 • Танцът на реалността

  11 август 2017

  Алехандро Ходоровски

  Автобиографията на Алехандро Ходоровски не е традиционно описание на един живот, а метафора и символ на приключението да си жив.
 • Змията и дъгата

  3 август 2017

  Уейд Дейвис

  През април 1982 ентоботаникът Уейд Дейвис пристига в Хаити за да проучи два документирани случая на зомбита – хора, които са се завърнали в хаитянското общество години след като официално са обявени за мъртви и погребани.
 • Хубостта е рана

  28 юли 2017

  Ека Курняван

  Чудодейното съживяване на бившата проститутка Деви е само една от множеството сюжетни линии, в които авторът ни разказва за четирите й дъщери и техните семейства; за романтичен бандит, който кръстосва страната в търсене на легендарно красива индонезийска принцеса; за гробаря Камино, който позволява на духа на един убит комунист да се всели в него, за да може осиротялата му дъщеря да поговори за последен път с баща си.
 • Любимата формула на Професора

  28 юли 2017

  Йоко Огава

  Бивш университетски преподавател, специалист в областта на теорията на числата, е претърпял тежка автомобилна катастрофа, в резултат на която паметта му трае само 80 минути. Числата са убежището на Професора, чрез тях той общува и дири утеха в изплъзващото се ежедневие.
 • Трите дъщери на Ева

  26 юли 2017

  Елиф Шафак

  Младата туркиня Пери расте като невинна жертва в непрекъснатата война между самотния секуларизъм на баща си и ислямската религиозност на майка си. Момичето печели стипендия за Оксфордския университет и пристига в Англия, където се сприятелява с чаровната Ширин – атеистка от ирански произход, и Мона – забулена с хиджаб египто-американка.
 • Страж

  26 юли 2017

  Джойдийп Рой-Батачаря

  След тежка битка, продължила цяла нощ, група американски войници в изолирана база в Кандахар се сблъскват със самотна афганистанка, която иска да прибере тялото на брат си. Никой не знае дали тя е шпионин, атентатор камикадзе, луда или точно това, което твърди, че е: скърбяща сестра, която иска да погребе брат си, както повелява традицията им.