• Утопия

  20 септември 2019

  Томас Мор

  Защо да четете днес английски философ и държавник, писал през 1516, и какво общо има неговата Утопия с Игрите на глада?
 • .
 • Ноев ковчег

  20 септември 2019

  Йордан Радичков

  "И тъй, нагърбвам се със задачата да продължа по-нататък, като започна отново да сковавам бедния плавателен съд и лека-полека да пълня трюма му. Нямам никакви шансове за успех, но при всеки случай си казвам окуражително: "Хайде, удавнико, на добър час!" Все пак е по-добре да се удавим в океана, отколкото да се удавим на сушата!"
 • Заличено момче

  29 август 2019

  Гарард Конли

  Когато е 19 годишен, Гарард Конли е принуден да се включи в програма, която твърди, че лекува хомосексуалността. Тази история е в основата на автобиографичната книга, писана по време на престоя на автора в България през 2016. В нея, подробните описания на вбесяващо нелепата терапия се редуват с лирични абзаци за любовта и сексуалността.
 • Към себе си

  22 август 2019

  Марк Аврелий

  Марк Аврелий е император на Древен Рим, който пише тази книга - една от най-известните за философията на стоицизма - като бележки към самия него около 170 година. Причината обаче в книжарници по света бизнесмени, дизайнери и тех специалисти да изчерпват тираж след тираж е в това, че съветите в нея продължават да звучат смислено и днес. Вероятно първата книга за самопомощ в света, сега тя получава ново издание и на български.
 • Малки големи неща

  22 август 2019

  Джоди Пико

  Рут Джеферсън е акушерка с над 20 години опит, но нищо в него не е могло да я подготви за срещата със семейство Бауер. Бивши скинари и агресивни расисти, те не искат чернокожа сестра да се доближава до новороденото им бебе. От болницата се съгласяват с тях и Рут е отстранена. Малко по-късно обаче се случва ужасна трагедия – детето умира след рутинна операция, а в стаята, преди смъртта, Рут е била забелязана сама с него.
 • Моят едипов комплекс

  22 август 2019

  Франк О'Конър

  Излиза нов сборник с разкази на писателя, за който Уилям Бътлър Йейтс казва: "О’Конър прави за Ирландия това, което Чехов направи за Русия". Майсторските му истории са преведени от Иглика Василева.
 • 13 за късмет

  22 август 2019

  Агата Кристи

  От Златната ера на детективските романи, в тази книга са събрани разкази с участието на най-познатите герои на Кристи - Еркюл Поаро, госпожица Марпъл, Харли Куин, Томи и Тапънс, инспектор Евънс. Чакат ни в къса, но изпипана форма познатите тайни кодове, добре прикрити улики, подозрителни персонажи и сложни главоблъсканици.
 • Шега

  2 август 2019

  Янис Палавòс

  Шега (превод: Иван Генов, 136 стр., 12лв) съдържа седемнайсет разказа, пълни с жизненост, драматизъм и непредвидимост. Прескачат между живота и смъртта, надеждата и отчаянието, любовта и фетишизма.
 • Знам защо пее птицата в клетка

  25 юли 2019

  Мая Анджелоу

  "Когато хората ти покажат какви са, повярвай им от първия път", казва Мая Анджелоу. Самата американска писателка показва каква е седем пъти: толкова са автобиографиите ѝ, публикувани между 1969 и 2013. Първата и най-известна, Знам защо пее птицата в клетка, тъкмо излезе и на български. Какво толкова да разкажеш от един живот? Вижте първо откъса по-долу, а после се запознайте още малко с авторката тук.
 • Очи със слънце несравними

  11 юли 2019

  Антъни Бърджес

  "Този кратък роман – чийто скромен обем не съответства точно на количеството работа, вложена в него – се появи за първи път на 23 април 1964 г., когато се навършиха четиристотин години от рождението на неговия главен герой. Добре си спомням датата на публикуването му. Моите издатели отбелязаха събитието с приятелско събиране, а аз бях раздвоен между желанието да присъствам и задължението да гледам първата емисия на втория телевизионен канал на Би Би Си, който трябваше да тръгне същата вечер", пише Антъни Бърджес в предговора на романа си за Уилям Шекспир.
 • Форсиране на романа река

  11 юли 2019

  Дубравка Угрешич

  На 19 юли излиза нова книга на Дубравка Угрешич - смел експериментатор между жанровете и писател с чувство за хумор и ирония.
 • Страшни приказки за мрачни вечери

  11 юли 2019

  Алвин Шварц

  През 1981 за пръв път американският автор и фолклорист Алвин Шварц събира своите мрачни разкази, предания и стихотворения в този сборник. Книгата става така любопитна на децата, че скоро следват още два тома, които да я допълнят в поредица. Днес я виждаме и на български - тя шокира и плаши, но и забавлява с истории и градски митове от Северна Америка през Древна Гърция, Шекспир и стари индиански предания.
 • Прекрасният живот на Артър Лес

  11 юли 2019

  Андрю Шон Гриър

  В оригинал романът на Андрю Шон Гриър се казва просто Less – също като фамилията на главния герой Артър, която може да се преведе като "по-малко".
 • Бегуни

  13 юни 2019

  Олга Токарчук

  Бегуни е стара секта, която учи, че постоянното движение е начин да избягаш от злото.
 • Примката на призрака

  6 юни 2019

  Хенри Джеймс

  Всяка къща си има своите тайни и легенди, но едва ли някой е готов за злото, което тегне над имението Блай.
 • Дама пика

  30 май 2019

  Александър С. Пушкин

  Болдино е малкото село с 10 улици в Русия, където Пушкин пише Дама пика през 1833. Повестта със свръхестествени елементи става така известна, че три пъти се превръща в опера (включително една от Чайковски), а по-късно се появяват и няколко нейни екранизации.
 • Джейн Остин у дома

  30 май 2019

  Луси Уорсли

  Джейн Остин не доживява да подреди свой дом и да види името си на корица. Притежава обаче малко махагоново писалище и обичта на сестра си Касандра. Повече не е било нужно, за да промени света с книгите си.
 • В памет на паметта

  30 май 2019

  Мария Степанова

  В този роман-изследване, Мария Степанова навлиза в трудните, но много важни за съвременния човек въпроси за природата на паметта. Паметта, която ни мами и подвежда, докато мислим и разказваме живота на нашите мъртви близки. Паметта, която така често насилваме и изкривяваме в търсене на егоистични, себеутвърждаващи ползи или пози.
 • Убийството на командора

  9 май 2019

  Харуки Мураками

  Невъзможното и обичайното преливат в тази история за художник на портрети, който живее спокойно, докато един ден жена му не заявява, че между тях всичко е приключило.
 • Отворени възможности

  9 май 2019

  Цвета Делчева

  Цвета Делчева в тази стихосбирка съзнателно бяга, по думите на Светлана Стойчева, от "институциите "избрани", "събрани", "нови" стихотворения, тук те са заедно – публикувани и непубликувани (включително "Стихотворенията, от които се отрекох") – в едно гигантско поетическо изречение, съставляващо мегасинтаксиса на книгата, или както го казва поетесата: Онова, което ми беше дадено да напиша."