Константин Трендафилов2 март 2017
Преди премиерата на първия роман на Константин Трендафилов в средата на март, четем откъс от книгата и задаваме шест бързи въпроса на поета (и криейтив директор на Saatchi & Saatchi Bulgaria) за писането и четенето на неговото Затворисърце.


Как би разказал на свой приятел за романа: "написах една история за..."?
... двама души, които са твърде различни. Единият обича твърде малко, другият – твърде много.

Как вървеше писането? Какво си мислеше, когато стигна до 20-30‑а страница?
Когато човек започва да пише дълъг текст, държи глина в ръцете си с бегла представа в какво иска да я оформи и най-трудно е да започне. Или може би не всеки човек, просто аз. Е, спомням си ясно, че около тридесетата страница реших, че пиша глупости. Изтрих почти всичко и започнах наново. Оттогава нататък не съм спирал.

Има ли страница, която сега би пренаписал, но е късно?
Вече съм редактирал този роман толкова пъти, че дори да имаше, не бих си признал пред себе си. Но вече смея да кажа, че това е книгата, която бих искал да прочета. И не бих променил нищо.

Има ли поезия в Затворисърце?
Буквално – да. Стилистично – почти никак. И не­случайно. В България не мисля, че се оценява колко трудно е да напишеш нещо по прост начин. Да го напишеш както е. Две неща са се превърнали в голямо клише за стила на българската проза – поетическите завъртулки, типични за салонното писане, и възрожденският език. Не съм почитател и на двете.

Отворисърце не е ли по-важният глагол в живота по принцип?
Абсолютно. В днешно време всички сме затворени в собствените си балончета. Забелязваме другите само когато случайността ни доближи достатъчно, за да ги спукаме. И после, разбира се, недоволстваме. Затворисърце е заглавието на книгата. Отворисърце е посланието ѝ.

Какво би казал някой от ценните за теб автори, ако (можеше да) го прочете?
Най-важният за мен вече каза, че Затворисърце е романът на това поколение. И, чувайки тези думи, аз останах с една мечта по-малко.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.