Комикс студио

23 март 2007 текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин
Студио Арт Лайн вече ни зарадваха със силни комикс издания като Spawn поредицата, Sin City томовете, а съвсем наскоро и с френския Блексед. Успоредно с кинопремиерата на баталната епика 300 на софийския пазар излиза и луксозното, лицензно издание на комикса, вдъхновил филма. Побързахме да се свържем със собственика на Арт Лайн Христо Коцев и си поговорихме за Франк Милър, качеството на френските комикси и бъдещето на българските.


Чудно е, че в България изобщо някой се е заел да издава комикси. Това не е ли финансово самоубийство?
Да си призная, и аз често съм си мислил дали цялото това начинание не е самоубийство. Все още не мога да се похваля, че печелим големите пари, но не сме и на загуба. Днес сме се насочили най-вече към френските издания, които са доста по-атрактивни и като история, и като формат от американския комикс. Издадохме Блексед, сега подготвяме Sky Doll?– научна фантастика с малко еротика. Отиваме на преговори за Астерикс, вече сме договорили издаването на Lucky Luke.

Какви са надеждите ви за този бизнес у нас?
Моята цел е да създадем комикс общество. Имало го е малко или много, но повечето фирми, които са пробвали с комикси досега, са банкрутирали. Хората са се отдръпнали, решили са, че е безнадеждно. Затова, когато започнахме със Spawn, бяха нужни 7 – 8 броя, за да убедим хората, че няма да спрем. И ето, вече 2 години сме на пазара и имаме над 50 заглавия, включително трите тома на Sin City и Spawn Collection.

Прави впечатление, че голяма част от изданията ви са комикси за възрастни...
Да, предпочитаме точно този тип?– нещо, което трудно върви сред българската аудитория. Знаеш, за малко по-възрастните комиксите се ограничават до Мики Маус, а пък ние имаме издания, на които с точка отбелязваме препоръчителната възраст на читателите. Аудиторията, за която се борим, е на възраст от тийнейджърска нагоре. В скоро време пускаме и един френски комикс, който е подчертано политически. Става дума за Pandora’s Box?– поредица от 8 книжки за смъртните грехове, като последната част е за надеждата. Доста е ангажиращ?– застъпени са и лудата крава, допинг и анаболи в спорта.

На сайта ви пише, че Арт Лайн е водещият издател на комикси на българския пазар. Кои са другите?
Globe Trade?– те издават Спайдърмен и Новите отмъстители. И ИЕКК, които пък пускат само български заглавия?– имат три различни серии. Оказваме им помощ абсолютно безвъзмездно?– приятели сме, засега е прекалено рано да се говори за конкуренция. Предпочитам в момента всички да действаме заедно, за да изградим един истински пазар.

Имате и няколко български издания?– как се движат нещата с тях?
Вече имаме малка работилница и сме наясно какво могат да предложат младите творци. Предвиждаме нови издания, които обаче ще бъдат съвсем различни от първите 4 книжки с български комикси, които издадохме. Бъдещите издания ще бъдат във френски формат?– А4, твърди корици, 44 страници, една голяма история. В момента работим над сценариите, което е изключително важно. Имаме художници, има кой да го направи на световно ниво, но сценариите ни все още куцат сериозно. До края на тази година смятаме да пуснем поне две издания.

Какво да очакваме от тях?
Едното ще бъде хорър с плюшени играчки. Другото ще е криминална история с елементи на трилър, а действието ще се развива в наши дни, в София. Третата история ще бъде малко ала Тим Бъртън?– с едни странни видения. Имаме и още един невероятен художник, който рисува като всички големи френски художници?– при него, предполагам, ще бъде фентъзи с комични елементи.

Когато подписвахте с комикс студиото Dark Horse, имахте ли идея, че 300 ще бъде филмиран?
За първи път видяхме 300 на панаира във Франкфурт и аз страшно се запалих. Аз съм голям почитател на Франк Милър и Sin City, а и начинът на представяне на историята за спартанците веднага ми допадна. Ние така или иначе щяхме да го издадем?– независимо дали в американския формат от няколко малки книжки или в този луксозен вид. Филмът също е страхотен?– неслучайно има толкова впечатляващи приходи, и то още в премиерния уикенд. Имаме и друга интересна новина?– подготвя се нов филм за Конан. Много скъп, батален вариант?– има слухове, че Dark Horse преговарят с режисьора Робърт Родригес (Десперадо, Sin City?– бел.авт.), но все още не знам докъде е стигнало всичко.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.