Гласовете ви чувам

21 септември 2007 текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин
В деня на стара София, 17 септември, стартира чисто новото радио София, трета програма на Националното радио след Хоризонт и Христо Ботев. Доволни, завъртяхме копчето на необходимата честота да чуем какво става и малко по?късно потърсихме главния редактор да го похвалим. Да, отговорно зад програмата стои Георги Любенов – същият, когото познавате от Полет над нощта, Нощен Хоризонт, 24 квадрата и какво ли още не.


Как сте няколко дни след старта?
Голямо удоволствие и отговорност е да правиш нова програма. Националното радио не е пускало такава вече 30 години, така че тръпката е много сериозна. И действително стартът беше съпроводен от едно приятно творческо вълнение в нашия малък и сплотен екип. Радиото е само за София и региона, честотата 94.5. На нея преди се излъчваше парламентарният канал. Всъщност цялото радио е възникнало с това име – радио София. И до ден днешен изразът “говори София” е запазена марка въобще на радиоделото в България. Тоест ние наследяваме една много сериозна традиция, свързана с огромна група от хора, животи, съдби, професионалисти.

Защо точно сега? И колко време се прави едно радио?
Дълго време, това е проект, който се подготвя от две години. Но от лятото набелязахме датата 17 септември за начало. Иначе човек винаги може да се готви и още, така че не съм сигурен, че започваме с пълна готовност. Но съм сигурен, че е с пълен ентусиазъм. На датата 07.07.07 направихме първото експериментално излъчване и оттогава започна да звучи музиката при нас.

Теб какво те изкуши професионално да станеш главен редактор и няма ли да ти липсва ефирът?
Аз продължавам да се занимавам с активна журналистика, водещ съм на Полет над нощта. Но сега ми е много интересен този експеримент – създаването на едно ново нещо. Много е лесно човек да отиде и да работи в утвърдена медия, където използва имиджа наготово. Докато тук нищо не ползваме наготово, само името, но влагаме нов смисъл в него.

Разкажи повече за екипа и програмата. Какво да очакваме?
Имаме четирима музикални редактори, десетина водещи, които покриват 24-часовата програма, и шест звукорежисьори. Ясен Петров се завръща в ефира с неговото познато предаване Отвъд границите на виреене, ще го прави при нас два пъти седмично – в понеделник и петък от 14:00 до 16:00. Във вечерните часове също ще има музикална линия, между 19:00 и 21:00. Привечер ще излъчваме повече чил аут музика за разпускане, а през деня музиката ще бъде по-делова и за общия вкус, ще имаме и класическа. Готвим и различни авторски предавания – за алтернативна модерна музика с Илиян Ружин; ретро музика с Лили Друмева. Лили Големинова и Веселин Александров, другите ни музикални редактори, също ще имат свои предавания. Микрофон и мишка също започва да се прави отново. Имаме известни и неизвестни имена в екипа. Има хора, които тепърва прохождат, имаме хора с телевизионен опит, шарени, различни хора и така се надяваме да звучи и програмата.

Ще излъчвате ли концерти?
Да, първият е на Бьорк, концерт в Дания. Ще излъчим и концерт на A-Ha от Норвегия.

Слоганът на радиото е Чуй града. Какво означава това?
Сериозно ще разискваме проблемите на града. Имаме амбицията това да се случва, но и да накараме чиновниците също да се опитат да чуят и да разберат.

Кой е най-сериозният проблем на столицата в момента според теб?
Всичко е важно, но за мен движението в София е един от най-големите проблеми. Може би след решаването на този с боклуците. Екологията винаги остава на заден план и тя ще отмъсти за това. София е един бълбукащ съвременен европейски град, в който има от всичко – и хубаво, и лошо. Радиото не е общинско и няма да прави PR на общината, но ще си партнира с нея.

В този преизпълнен медиен пазар в момента не е ли ужасно трудно да си намерите мястото?
Да, това наистина е най-трудната задача. Има страшно много радиа, ефирът е пренаситен. От друга страна обаче съвременно градско радио няма. Има музикални, само новинарски, само с българска музика, има джаз радио, електронно, ретро, всякакви радиа. Но програма, която да бъде за активния, делови, съвременен градски тип млад човек няма. Опитах се да опиша аудиторията, която ще гоним. Няма да бъдем радио за много малки и за тийнейджъри, няма да бъдем и музикално, дискотечно радио. Няма да бъдем свирещ компютър или джубокс, защото такива има достатъчно. Няма да бъдем и досадна говорилня, каквито също има на скалата.

Някакви нови тенденции, които да се забелязват на радиовълните, какво ново?
Изключително модерно е да се излъчва радиотеатър. Във Великобритания BBC имат много силна продукция. В Германия и Холандия е същото положение, много държави излъчват радиотеатър.

Вие имате ли такива планове?
Направо стартираме с радиотеатър. Пиесата се казва Трансферату, на български автори и пак е в много модерен в радио драматургията жанр – мистификация.

Да не е на Явор Гърдев?
Не е, макар че ще пускаме и негови пиеси.

Издай нещо от сюжета, звучи интересно.
Абе, едно момиче иска да стане коза. И си въобразява, че е станало. Провежда се анкета между нейните близки и приятели защо тя иска да стане коза. И целият театър е посветен на това превръщане.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.