За едно евро5 юни 2008 текст Иван Хадживеликов
Следващият месец ще бъде особено вълнуващ за футболния коментатор от телевизия Диема Борислав Борисов. Той вече спечели доверието ни като един от основните коментатори на английската Висша лига, но сега ще се пробва на още по-високо ниво – Европейското. За първи път първенството няма да се излъчва по държавна телевизия, а ще върви по Диема. Потърсихме Боби, когато вече стягаше куфарите за Австрия, за да го разпитаме как се готви за европейските стадиони и какво предвещава за голямата титла.


Здравей, Боби! Пристигна ли вече на мястото на събитието?
Още не. Заминаваме в петък, но спокойно мога да кажа, че за мен първенството отдавна е започнало. От известно време всички наши усилия са в тази посока.

Откъде ще коментираш ти?
Аз съм в т.нар. австрийски поток и в първата фаза от 7 до 18 юни ще коментирам мачовете от групи B – Австрия, Германия, Хърватия, Полша, и D – Испания, Русия, Гърция, Швеция.

Безспорно представянето на английския Premiership е сериозна отговорност, но Европейското е съвсем различен форум. Готови ли сте за голямото предизвикателство?
Става въпрос за различен опит и, честно казано, нашият подход към двете неща е различен. Мисля, че зрителите ще останат изненадани от студийната програма. Има доста нови неща, които не са правени у нас като анализ на мачовете в студиото след преките предавания, ползваме и специален софтуер, проследяващ развитието на играта. А и ще коментираме Европейското на място. Това е голям плюс – от стадиона ще е съвсем различно преживяване.

Чухме за доста интересни гости по време на предаванията. Ще потвърдиш ли имена?
Постоянни анализатори ще са Ясен Петров и Илия Груев – двама млади и изключително грамотни треньори. По примера на западните телевизии те ще следят и анализират играта. Принципно имаме уговорка и с Красимир Балъков да коментира някой от мачовете, с повечето футболисти от националния отбор също. Надяваме се те да бъдат част от програмата ни, както и други авторитети в родния футбол.

Вие сами вдигнахте летвата с високото ниво на коментарите на английското първенство. И все пак можем ли да очакваме от теб и колегите ти прословутите бисери – крилатите фрази, които развеселяват или вбесяват фена?
Никой от нас не мисли, че е застрахован от грешки. Такива ще има, като някои хора ще ни харесват, а други – не. Със сигурност мога да кажа, че ще направим всичко, за да бъдат коментарите възможно най-добри. Надявам се с цялата си работа по отразяването на финалите да вдигнем още по-високо летвата, преминавайки на едно друго ниво. Много хора ще останат изненадани колко сме подготвени и разбираме и от не-английския футбол.

Какво не може да си позволи един добър футболен коментатор?
Не може да си позволи да страни от играта и да занимава зрителя с неща, които са далеч от това на екрана. Да изтъква себе си, сякаш е най-важното в един мач. Да дава информация, за която не е сигурен, че е вярна. Да използва неправилно футболната терминология. И е задължително да говори правилен български език в ефир, без жаргон. Останал ми е спомен от учебниците едно време – ”Книжовният български език е езикът, на който се говори по телевизията” – и наистина трябва да бъде така. А иначе най-трудно за коментатора е да е полезен както на широката аудитория, на семейството, което е седнало в хубавата лятна вечер да изгледа финала и да пие по чаша бира, така и на специалистите, които следят всеки мач по света.

Българските фенове са разделени на два лагера: първите са натъжени, че и този път празникът ще мине без участието на Бербатов и компания. Вторите пък си отдъхват, че ще могат да се радват спокойно и без нерви на спектаклите. Ти от кои си?
Съвсем наясно сме какви щяха да са рейтингите, ако българските национали се бяха класирали за финалите и в този смисъл по време на квалификациите може би именно ние бяхме най-големите фенове на отбора. Но бих разбрал и другите. В България сякаш нещата взеха да се израждат около футбола. Не трябва загубите да се приемат като някакви трагични исторически моменти, съпътствани с огромно разочарование и оплюване на футболисти и треньори. Разграничението е интересно – наистина разбирам и хората, които се наслаждават на футбола просто като игра и искат да си спестят евентуалния негативизъм от нашето участие. В крайна сметка, твърде сериозно гледаме на една игра.

Какви новости очакваш на тазгодишното Европейско?
Май вече не останаха неща, които да не са се случвали. Имало е големи изненади, имало е именити отбори, които не са минавали началните групи. Може би уникалното е, че за пръв път на европейско първенство силите на всички участници са толкова изравнени и няма ярко изявени фаворити.
Доста авторитети вече побързаха да короноват германците като новите шампиони на Стария континент. Дали те наистина са толкова силни?
Техният поток е лесен, но още в първия етап им предстоят два доста тежки мача – срещу Полша, които са във възход под ръководството на Лео Беенхакер, и срещу Хърватия. На хартия има логика да са фаворити, но не е невъзможно да отпаднат още в групите.

Петима играчи, които не бива да изпускаме от очи?
Аршавин от руския национален, въпреки че е наказан за първите две срещи. Модрич от Хърватия, който играе на позицията на контузения Едуардо. Също така французинът Гомис – който вкара два гола в последната контрола, след като бе предпочетен пред Трезеге. За Испания очаквам голям бум от Фернандо Торес. И все пак трябва да гледаме внимателно и Златан Ибрахимович от Швеция.

Ти откога се занимаваш с футбол?
Играех навремето, имам мачове на професионално ниво за Дунав Русе, макар и в Б група. Някъде тогава реших животът ми да бъде изцяло обвързан с футбола. Започнах да се занимавам с журналистика, минах през БНТ, където коментирах мачове от нашето първенство. В края на 90-те много хора коментираха там, колегите ми бяха изключителни професионалсти. От 2002 съм в Диема и за щастие все още се занимавам с това, което искам.

Вашата телевизия е най-популярната сред феновете у нас благодарение на предаванията от Висшата лига на Англия. След наскоро завършилия луд сезон ще признаеш ли кого подкрепяш? Имам секретна информация, че това е лондонският Arsenal.
Аз не го и крия (смее се). Журналистиката трябва да е по-открита към хората, няма нужда да се пазят тези неща скрити. Когато коментирам обаче, заставам зад всяка своя дума и претендирам за безпристрастие. Имам безброй случаи, когато фенове на Arsenal казват, че не съм никакъв фен именно поради критиките, които не спестявам дори и на любимия отбор. От друга страна, невъзможно е да се занимаваш с този спорт и да не си фен. Лошото е, когато това влияе на преценката ти.

Европейското първенство по футбол в Австрия и Швейцария започва с мача Швейцария – Чехия, 7 юни, 19:00, по Диема

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.