Старата школа

28 август 2008 текст Никола Шахпазов
Нико Тупарев е сериозен играч. С едно движение успя да промени баланса на силите – раздели се със SIA и направи медийния пазар значително по-интересен. Нико бързо привлече силен екип около себе си, кръсти компанията си Old School Productions и от началото на септември започва систематична атака на тв ефира. При това ударно – с осем предавания, които ще предложат почти всичко – от истински любовни драми (Хванати в изневяра) и позитивно риалити (Животът на другите) до танцувална надпревара (Dancing Stars) и женско токшоу (4 жени). При толкова натоварен график дори се учудваме с каква охота господин Тупарев отговори на любопитните ни питания.


Има ли някакъв специален смисъл зад името на продуцентската ви компания – Old School Productions?
Избрахме името Old School Productions, защото искаме да подчертаем приемствеността и опита, които сме натрупали през всички тези години на усилена работа. Разбира се, звученето също ни хареса.

Заявявате, че в работата на Old School “на първо място ще стои интересът на предаването, след това интересът на екипа и най-накрая – този на медията”. Това не прави ли работата ви с медиите твърде сложна?
Според мен нещата до известна степен се припокриват. Една от причините да откажем да работим с Нова телевизия беше именно отношението на медията към нас и към продукциите, които предлагаме. Продуцентът трябва да се грижи за най-доброто представяне на своя продукт, а то зависи от редица фактори като рекламна стратегия и позициониране в програмата. И по тези въпроси трябва да има съгласуваност с телевизиите, защото е в техен интерес да предлагат качествени продукции. Не мисля, че това усложнява отношенията с медиите, даже напротив.

Как избрахте водещите на новите предавания?
Доверихме се на хора, с които сме работили, и дадохме възможност на нови лица, защото телевизията в България има нужда от свежи попълнения.

Колко нови лица ще лансирате?
Предпочитам зрителите сами да видят кои са нашите нови предложения. Засега мога да посоча водещия на Хванати в изневяра Христо Запрянов, от когото останахме приятно изненадани.

Бързо ли ще успее Old School да заеме водеща позиция сред продуцентските компании в България?
Рано е да се правят прогнози. Пазарът предстои да се развива и ние ще се опитаме да отговорим на всички нови изисквания, които той налага. Важното сега е да вършим работата си с желание и на високо ниво и телевизиите да бъдат доволни от сътрудничеството си с нас.

Работата над осем предавания едновременно не е ли твърде изтощителна?
Определено не ни е леко, но ентусиазмът за новите проекти е голям, тъй като работим по продукции, различни по жанр и начин на създаване – токшоу, мащабно студийно риалити, документални риалити епизоди, наред с игрите, в които имаме богат опит.

Първата ви продукция е Хванати в изневяра – българският вариант на американското Cheaters, от 8 септември по Диема. Лесно ли е да се пренесе такова предаване в български условия?
Няма риалити формат, които да може да се пренесе безпроблемно във вида, в който е оригиналът. Зад всеки предлаган формат стоят много мислене и сериозна адаптация спрямо манталитета и очакванията на българския зрител. Това важи и за Хванати в изневяра.

Ще достигне ли скандалния статус на Cheaters?
Работим за това Хванати в изневяра да бъде достатъчно скандално и провокативно предаване. Преценката и сравненията оставям на зрителите.

В българския ефир вече минаха доста предавания, свързани главно с музика и танци. Какво ново ще предложи Dancing Stars?
Не съм на мнение, че е минало времето на танците в българския ефир. Но това, с което Dancing Stars ще спечели зрителите, е по-скоро един нов начин на правене на телевизия, с нови и по-позитивни послания. Известните хора се учат да танцуват и смятам, че зрителите няма да останат безразлични към това преживяване, наситено с много хумор и емоции.

Защо така упорито са пазени в тайна имената на водещите на 4 жени?
Все още окончателната четворка не е решена. Така или иначе около тези жени се концентрира предаването, затова предпочитаме имената им да бъдат изненада за зрителите.

Ще бъдат ли истински изненадващи имената на тези четири жени, когато в крайна сметка бъдат обявени?
Ще има изключително популярни жени, но и непознати дами, известни в своите области извън публичното пространство, които са наистина много добри попадения. Лесно е да се вземат по отделно някои успешни лица, но е трудно да се направи една “великолепна четворка”, в която жените, въпреки различията си, да сядат с желание на една маса, да дебатират и да са интересни една на друга. А ние целим точно това.

Животът на другите ще бъде първото риалити предаване в ефира на БНТ. Трудно ли лансирахте идеята за включване на подобен формат в националната телевизия?
Идеята дойде от самата телевизия, което е знак за положителните промени, настъпващи в БНТ. Очаквайте едно позитивно предаване с различни по съдържание и емоционален заряд епизоди. То се изгражда около една популярна личност, която прекарва известно време, живеейки при други хора, в крайно нетипична ситуация. Контрастите, различията и всички сблъсъци, които могат да се родят от тях, са в основата на Животът на другите.

Работили сте над първите сезони на българския Big Brother. Поизчерпа ли се потенциалът му?
Не мисля. Big Brother се е доказал по света като един от най-силните риалити формати, но успехът му във всяко следващо издание зависи все повече от творческия екип и идеите, които се предлагат. Концепцията, подборът на хората, правилната преценка на важните моменти от съжителството – всичко това не зависи от формата, а от екипа, който го създава.

Ще гледате ли с интерес какво се случва в новия сезон?
Разбира се.

Достигнали ли сте момента, в който работата се превръща изцяло в бизнес, а не толкова в удоволствие?
Ако този момент дойде, за мен повече няма да има смисъл да работя. Удоволствието от работата е неразривно свързано с бизнеса в още по-голяма степен, когато говорим за телевизия.

Умеете ли да гледате телевизия просто за удоволствие, или през цялото време анализирате предаванията?
Гледам телевизия и като зрител, и като продуцент. Изпитвам удоволствие както от самото гледане, така и от всички допълнителни детайли, които забелязвам и анализирам.

Все още ли имате интерес в областта на киното?
Да, макар че в момента телевизията е на преден план.

Възможно ли в близко време да видим филм, режисиран от Никола Тупарев?
Режисиран едва ли, тъй като аз не съм режисьор. Но продуциран от мен филм, да, възможно е.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.