Голям човек е дакелът28 май 2021 текст Дани Николова
Ако си имате собствен наследник, едва ли свързвате „дакелче“ само с порода смешни кученца. Детските книжки, излезли с печата на издателство Дакелче, са различни, поучителни, умилителни и доста красиви. Малко е трудно да останат незабелязани сред многото детски предложения, подредени по рафтовете в книжарницата. Пчелите, Дърветата, Еверест... и любимата ни Каква прекрасна дума са част от книжките с емблемата на дакел, които биват оценявани подобаващо както от мъници, така и от пораснали. Предводител на Дакелче е една прекрасна дама – Славина Илиева, която поразпитахме за това-онова, включително какво ѝ предстои с издателството.


Къде те намираме в момента? 

На кръстопът – между София и Цюрих. В конкретния момент в София, гледам в захлас цъфналите кестени и динамичното майско небе. И Витоша – следва ме на всяка крачка.


Какво се промени за теб през последната година?

Светоусещането. Пандемията не беше единственият катализатор на промяната, падна ми се именно сега един транзитен, вълнуващ, но и малко плашещ период – на промени, преустановявания, нови посоки, нови предизвикателства, далеч от зоната на комфорт. Но и стрелецът в мен не е привърженик на статичното, така че случващото се сега е някак логично (а и пожелано).


Най-натрапчивата мисъл, която не ти излиза от главата в последно време, е...

… свързана с изтичането на времето. Опитвам се да променя усещането си за време и да се убедя, че време има за всичко и нещата ще се случат, когато трябва. Но мисля, че тази тревожност генерално е обзела човечеството в последната година и малко. И се надявам на бавно време и успокоение.


Дакелче твоят начин да повлияеш на света ли е?

Със сигурност. Развиването на детско издателство е гигантска отговорност, особено когато го правиш сам. Мисля, че тук действам съвсем осъзнато и не си позволявам компромиси и ниски летви. Бих искала и така да си остане.


Какво успя, какво не успя и какво предстои да постигнеш с издателството?

Успях да издам 90 процента от плануваните неща за 2020, макар и със закъснение, но все пак в същата календарна година. Съвсем ясно се убедих, че когато имаш вярна публика, не трябва да се тревожиш, а да си изключително благодарен на всеки един читател и съмишленик. Предстоят много интересни неща – нови заглавия, Дакелче за немскоезичния пазар, което не ми дава мира, нов импринт за детска литература, над който работим със страхотна издателка и боен другар (Борислава от Timelines).


Целият ни живот се гради върху истории. Каква е твоята?

Ако трябва да я обобщя – един много особен микс между Братя Грим, Андерсен и Биатрикс Потър. Сценографията е на Уес Андерсън.


Ако беше героиня от детски роман, какъв би бил той и каква би могла да е твоята най-емблематична реплика?

Дано заслужа ролята на смелата и справедливата, която притежава скрити вълшебни умения и е повелителка на дакели, разбира се (макар че вече отредих тази роля за дъщеря ми). „Катерим нагоре и не се предаваме!“


Докато сме на тази вълна: представи си, че имаш суперсили. За промяна на коя социална сфера би ги използвала?

Общуването между хората. Ще ми се да изкореня злорадството, то е загуба на време. Винаги се натъжавам много, когато, без да искам, аха да залитна натам.


Кои са дамите в световната литература, чиито имена ти се иска да чуваш по-често?

Искам да науча имената на всички онези жени, които са били принудени да крият таланта си или да се крият зад мъжки псевдоним, или онези, чиито творби са били приписвани на мъже. Малко ни в клин, ни в ръкав, докато отговарям на този въпрос, се сетих за героинята на София Лорен в Един особен ден на Еторе Скола. Колко чувствителност имаше в тази жена... Как елегантно пиеше кафето си сутрин в евтиния претъпкан апартамент, обута в скъсани пантофи... Обикновена домакиня и майка, която сричаше Тримата мускетари... Какъв ли завой би взел животът ѝ, ако историята ѝ беше започнала по различен начин...


Кое е твоето типично женско качество, което ти дава безспорно предимство в работата?

Смелост. Дълго време мислех, че е безразсъдство, но помъдрях, заобичах се повече и вече знам, че всъщност е смелост.


Какво четеш в точно този момент?

Типично за мен – няколко неща едновременно... Новата готварска книга на Йотам Отоленги, Американа на Чимаманда Нгози Адичи, една чудесна книга за връзката деца-родители на Габор Мате, новия разкошен детски комикс на издателство Точица Диана с главата надолу, и няколко детски книги, които ще издадем тази година.


Твоето вечно и неизменно топ 3 на героите в детската литература?

Питър Пан, Пипи и Матилда.

Повече за издателството и всички книжки на Дакелче ще намерите на dakelche.bg
© Яне Голев за Forbes Bulgaria

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.