Поверително от кухнята11 ноември 2010 текст Гери Турийска снимки Ангел Коцев студио
Канадката Патрисия Кутюр-Гюрковска живее в София вече десет години. Детството й минава в Квебек, където нейната майка, която е стриктен веган, върти магазин-бистро за здравословни продукти. От две години Патрисия се грижи за собствения си ресторант CRU, който успява да придаде необходимия чар на столицата и дори алергичните към словосъчетанието здравословно хранене не могат да го подминат безпристрастно. Патрисия е и един от лекторите на форум Храна (на 27 ноември в Модерен театър), организиран от Горичка, и човек, от който можеш да научиш доста повече за това как да комбинираш храните здравословно.


Какво те доведе в България?
Работата. Работих 4 години за IFAG (Institut de la Francophonie pour l'administration et la gestion). След това се омъжих и останах тук. Съпругът ми е причината след десет години да съм все още тук.

Успя ли да възприемеш някои от типично българските хранителни навици – например диня със сирене или таратор с кисело зеле?
Абсолютно! Смятам, че вие българите се храните много здравословно и в момента всички се опитват да ви кажат, че не е така. Това не е вярно. Вашата храна е много семпла. Традиционните ви ястия са само от домати, чушки... Да, понякога е по-мазно, но и от мазното също имаме нужда. Така че, ям абсолютно от всичко и много ми харесва. Любимото ми българско ястие са зелевите сърми и изобщо всичко, което готвите с кисело зеле. И пиле с ориз! С люти чушки, хаха!

Защо повечето хора възприемат израза здравословно хранене като някаква ограничаваща диета?
В България всичко, което е ново и идва отвън, се приема трудно по две коренно различни причини. Има хора, които приемат веднага новото само защото не е българско и се доверяват. Другите са скептични и казват: “Те на мен ли ще ми кажат.” Смятат, че щом идва от чужбина, няма как да е по-хубаво. Няма средно мнение. В CRU се опитвам да намеря точно тази среда.

Кои са основните грешки, които допускаме, когато решим да променим начина си на хранене от обичайния до момента към здравословен?
Когато хората вземат решението да започнат да се хранят здравословно, особено жените, започват да четат някое женско списание и се хвърлят на първата диета, която видят. Правят го, без да се консултират с никого и без да мислят как ще се чувстват. Аз никога не съм спазвала диета и съм много против. Има доказателства, че диетите са вредни и че след тях пак връщаме теглото си. Грешката е, че всичко се приема много рязко. Трябва да има баланс и преходът да се прави постепенно.

Какво е мнението ти за ресторантите за бързо хранене?
Всичко може да се яде, ако е в разумни граници. И аз от време на време грабвам една пица някъде или баница. Много рядко, но все пак го правя. Ако всеки ден се храниш в ресторанти за бързо хранене, не е здравословно. Всичко е въпрос на баланс. Разбира се, не говоря изобщо за McDonald’s и подобни, защото това там не е храна изобщо. В нея няма нищо.

Доколко са верни според теб веган тестовете или храненето според кръвната група, които са така модерни напоследък?
Просто не мога! Това е като диетата според зодията... Знам, че има хора, които вярват, но моля ви, говорим за храна. Не съм специалист или диетолог, но мисля, че прекалено надълбоко търсим нещо, от което няма нужда. Това е просто хранене.

Коя е любимата ти вещ в ресторанта?
Всичко си направих сама, от А до Я. Много си харесвам една закачалка, защото я купих от антикварен магазин и една седмица я боядисвах, защото беше в ужасен цвят. Глобусът до прозореца също много си обичам, защото тук наистина имаме идеи и влияния от целия свят. От време на време си гледам Северна Америка...

Липсва ли ти родината?
Много.

Ходиш ли там често?
Да, може би веднъж в годината, за месец-два. Там обичам да ям моите неща, домашните канадски ястия на мама, нашите плодове... Има растения, които са специфични за нас – като едно, което расте в гората през пролетта и прилича на спанак, но не е. Много от рецептите ни са от индианците и има уникални неща, които не мога да сготвя тук.

Какъв е типичният клиент на CRU?
Много чужденци и българи, които са пътували или живели някъде в чужбина. Казват ми, че такова заведение има навсякъде по света – в Париж, Лондон, Берлин... Идват и много отворени, любопитни хора.

Какво ще сготвиш за вечеря?
Няма да готвя! Всеки ден съм тук, защото ми е доста по-лесно. Имаме страхотна сьомга със спанак днес, така че ще взема от нея за вкъщи.

Форум Храна е в Модерен театър на 27 ноември от 10:00 до 17:00, предварителна регистрация на gorichka.bg или в магазините БиоМаг –
30лв за двама или 20лв за един, на място – 30лв на човек

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.