А някой кара колело18 февруари 2014 текст Таня Трендафилова
След фантастичните представления на Cirque du Soleil миналата година, сякаш нямаше какво по-грандиозно да видим в областта на развлекателното изкуство. Ето, че сме грешили.
На 12 и 13 април в зала 1 на НДК ще посрещнем не по-малко зрелищния и концептуално аналогичен Cirque Éloize, заедно с една от неговите най-популярни продукции – iD, съчетаваща жаргонния език на улицата с традиционните сценични жанрове. Месеци по-рано звъннахме на Тибо Филип – единственият велосипедист във внушителната трупа артисти, който пък ни подготви за преживяването и сподели някои доста интересни факти от света на екстремните спортове.


Ще те видим на спектаклите на Cirque Éloize тук през април – какво да очакваме от шоуто?
Със сигурност няма да е традиционният цирк, който познавате. Това е шоу, базирано на смесицата между хип хоп, брейк и цирково изкуство. На сцената ще видите танцьори, мащабен декор и видео в едно, а уличните танци ще се редуват с изпълнения на батут, спортна и въздушна акробатика на ремъци, жонглиране, въртене на обръчи и т.н. Дисциплините са общо 15 – в това число влизат и типичните ърбън категории – bike trial (преодоляването на различни препятствия в градска или естествена среда с велосипед) и каране на блейдове с различни сложни каскади.
Без да преувеличавам – преживяването ще хареса наистина на всички, без ограничение от възрастта. Нещо повече – досега не сме получили нито едно оплакване (смее се).

Как съжителстват екстремните спортове и циркът в iD?
Както вече споменах, тук говорим за синтетично представление от нов тип, водещо началото си от Канада. Вграден сред декорите на един футуристичен град, спектакълът iD напълно оправдава целта си – да достигне до публиката по всички възможни начини, използвайки всички форми на уличното изкуство, познати по света.

Можем ли да говорим за ренесанс на цирковото изкуство в последните години, имайки предвид огромния интерес към спектаклите на Cirque Éloize, и, разбира се – Cirque du Soleil?
Определено. Представленията на Cirque du Soleil накараха зрителите да погледнат по съвършено различен начин на това древно изкуство. Дълги години бяхме свикнали да възприемаме цирка и всичко, свързано с него, предимно като атракция за децата. Но ето че дойде моментът артистичните директори да продължат напред, концентрирайки върху усилията да привлекат и възрастните под купола. Новият тип цирк прилича повече на театрално представление. Без диктатурата на ограниченията, налагани десетилетия наред в шапитото, ние сме свободни да прекрачваме всякакви граници и в този смисъл няма нищо, което да ни се опре на сцената – балансиране на една велосипедна гума, екстремно каране на ролери или каквото и да било. С Cirque du Soleil започна традиция за обогатяването на шоутата с нови и нови атракции. Cirque Éloize също върви в тази насока, създавайки спектакли, вдъхновени от въображението и провокиращи проявлението му в публиката.

Ти си единственият от трупата, който прави каскади с велосипед – какво прави номерът ти специален?
Хората са свикнали да виждат номера с велосипеди на арената, но повечето не познават дисциплината bike trial. В шоуто имам възможността да им я демонстрирам в две действия, по време на които съм в много близък контакт с публиката. По време на второто дори избирам доброволец, който ме придружава на сцената и буквално скачам върху него с велосипеда си. Смятам, че именно прякото общуване с хората и въвличането им в номера ми, ме отличава от останалите артисти в трупата.

С останалите артисти прекарвате страшно много време на път, остава ли ти време за други занимания извън цирка?
Почти не. Обикновено по време на дългите турнета с колегите прекарваме повече време в изобретяването на нови дисциплини, които упражняваме усилено. Трудно е обаче едновременно с това да изпълняваме и обичайната си програма в шоуто, защото трябва да запазим добрата си форма, избягвайки нараняванията, които пък са задължителни при усвояването на нови движения.
Като оставим това на страна, да – понякога си вземаме полагаема почивка, както аз в момента (смее се). Своята уплътнявам със скално катерене, бягане, скуош – изобщо, практикувам колкото може спортове наведнъж. В последно време съм се запалил по гмуркането в мексикански води.

Започнал си кариерата си със собствено шоу в Париж, планираш ли един ден да се върнеш към соло изявите?
Понякога имам самостоятелни изяви, встрани от работата ми в Cirque Éloize. Те обаче са все по-голяма рядкост, тъй като ангажиментите ми в iD са планирани доста напред. Обичам да се срещам и да работя с други професионалисти от моята дисциплина и нерядко заемам някои от съвместните ни разработки за представлението.

Как би определил това, с което се занимаваш – като спорт, изкуство или нещо друго?
В голямата си част е спорт, разбира се. В основни линии, всичко се свежда до това да успееш да преодолееш скални (и всякакви други) препятствия с велосипед, без да докосваш земята с крака. Това е състезателната част. Атракционната е напълно различна – на сцената използвам декор, танцувам върху колелото заедно с хип хоп и брейк групите – изобщо, шоу елементът там е много по-силно застъпен.

Какъв щеше да бъдеш, ако не се занимаваше с bike trial?
Преди да се захвана с колоездене, основните ми интереси бяха насочени към маркетинга. Имах възможността да се развия професионално в тази насока, защото както се сещате, няма много състезатели, които съумяват да се прехранят само с акробатичните си умения. Така или иначе, вече съм избрал колоезденето, но ако не се занимавах активно с него, най-вероятно щях да практикувам мениджмънт в някоя фирма.

Имаш собствена фондация за подпомагане на начинаещи колоездачи, разкажи повече за нея.
Създадох я заедно с хора, близки до семейството ми. Преди се грижех по-усилено за нея, но с утежняването на графика ми прехвърлих голямата част на неколцина доверени приятели. Създадохме изкуствено пространство за практикуване на екстремно колоездене с различни препятствия, където обучаваме младите в тънкостите на тази дисциплина. Подпомагаме ги най-вече при закупуването на велосипеди, тъй като тези съоръжения са доста скъпи. Имаме няколко оборотни колелета, на които начинаещите се упражняват и по този начин имат шанса да преценят дали това е нещото, с което искат да се занимават, преди да похарчат едно малко състояние за професионален велосипед.

Представленията на Cirque Éloize са на 12 и 13 април в зала 1 на НДК от 19:00; 40/50/60/70/80/90лв от ticketpro.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.