• След 20 години

  9 юни 2011

  текст Деница Стефанова, снимки Илиян Ружин

  Манол Пейков е поет, преводач, управител на издателство Жанет 45 и културния гайд Програмата Пловдив Инфо, собственик на звукозаписно студио Пекарната, позитивен и приказлив пловдивчанин, а напоследък пък е с 20 години по-лек. Последното е така, защото сложи финал, корици и българско заглавие на поемата, по която работи от 19-годишен. След премиерата на Балада за Стария моряк от Самюъл Колридж, с мощното визуално присъствие на Гюстав Доре, се срещнахме с него и го оставихме да говори. Защото интервю с Манол Пейков не може да се направи по сценарий, а да го прекъснеш, за да зададеш въпрос, е безсмислено – той си казва всичко и без това.
 • .
 • 100 грама наука

  5 май 2011

  Никола Шахпазов

  Уверяваме ви, че всички в Програмата носят внушителни научни степени, а през годините сме се доказали и като ценители на добрите барове, уютните пъбове, малцовото уиски и тъмната ирландска бира. Затова не се учудвайте, че между всички събития в организирания от Британски съвет първи Софийски фестивал на науката, тъкмо Бар Наука ще се проведе под шапката на Програмата. Чудесното “събитие с консумация” на 12 май се очертава да бъде суперзабавна игра, в която ще се включат няколко отбора, както и всеки желаещ от публиката, а задаващият въпросите водещ ще бъде винаги усмихнатият шотландец професор Франк Бърнет. Побързахме да го разпитаме къде е връзката между прочутата бира Guinness, биохимията и научните фестивали, както и какви важни знания можем да придобием между наздравиците.
 • Честна рицарска

  21 април 2011

  текст Дима Чакърова, снимки Ангел Коцев студио

  Гергана Дженкова, психолог по образование и коуч по лидерство, и Апостол Дянков, съветник по устойчив бизнес и сътрудник на Горичка, стоят зад особено интересния проект Зелените рицари – куриерски бизнес, осъществяван в градски условия с помощта на електрически велосипеди. На 14 май двамата, заедно с третия член на екипа – Димитър Димитров, магистър по финансов мениджмънт и активист за човешки права, ще бъдат на организирания от Горичка Форум Бизнес, за да ни разкажат защо зеленият сценарий е възможен и в град като София. Те толкова вярват в идеята си, че и ние им повярвахме!
 • Рециклиране на упадъка

  23 февруари 2011

  текст Гери Турийска, снимки Ангел Коцев студио

  Познаваме Васил Георгиев покрай разказите в Будистки плаж и колекцията разходки и размишления за софийските улици (и историята, и живота), кръстена умилително Уличник. Новият му сборник с разкази се нарича Деград и според самия него е “книга за разпада на човешката личност”. Освен това Васoто е действащ (казват – и добър) адвокат, с който си поръчахме по едно голямо в четири следобед и изпушихме няколко цигари. Ту ни говори като адвокат, ту като писател. Изслушахме го ту като запленени читатели, ту като колеги, а накрая даже си разказвахме вицове.
 • Растяща функция

  17 февруари 2011

  текст Дима Чакърова, снимки Илиян Ружин

  Лора Варийска и Илиан Хаджиин са двойка в живота и работата, част от ядрото на архитектурното студио funkt. За протокола – Илиан е архитект и дърводелец, а Лора – човекът, който “организира, телефонира и пари събира”. В последната година им тръгва късметът да правят заведения, затова и срещата е в кафенето пекарна Take a Cake – последното, над което са се трудили. На 26 февруари двамата ще се включат и във форум Дом, организиран от Горичка, където ще ни говорят за нещата, които не се продават.
 • Внос от Германия

  3 февруари 2011

  Помним Бернд Лихтенберг като сценарист на Сбогом, Ленин – един от забавно‑тъжните киношедьоври, последвали падането на Берлинската стена. Сега отново има защо да говорим със симпатичния немец от Леверкузен – в продължение на месеци той помага на братя Чучкови и екипа на TILT да изгладят всяка грапавина от сценария на филма. Тези дни Бернд се занимава и с промоция на новата си книга, но малко преди да пристигне в София за галапремиерата на TILT, отдели време за няколко кратки наши въпроса.
 • В джаза

  3 февруари 2011

  текст Анелия Александрова, снимки Ангел Коцев Студио

  Чудесен пианист, джазмен и градска легенда, поизмореният от шума Васил Пармаков е събрал чалнати и почти зловещи разкази в дебютната си книга. Според него Аз и Майор Блюхер прилича на истински джем сешън, както всички неща в живота. А според нас книгата има всички шансове да се превърне в моментална градска класика. Представяме ви самия Васил в разговор за музиката, тишината, Кърт Вонегът и facebook.
 • Годишен отчет

  23 декември 2010

  Какво се случи с киното, театъра, музиката и нашия град през тази година. И какво предстои.
 • Срещу стената

  23 декември 2010

  текст Дима Чакърова, снимки Илиян Ружин

  Милена Фучеджиева е българка, която обожава свободата. Определението е на самата нея, но по-добро не се налага да измисляме. В Ел Ей или в София писателката и активна блогърка изповядва тази житейска философия и не се оставя да бъде пренаписвана, за да влиза в нечии чужди рамки. След 20 години живот зад океана, засега е на линия тук, в компанията на своя котарак Панчо. Срещнахме се, за да видим дали и на живо е богиня в своя собствен филм и за да я разпитаме за последната й книга Аз, бLогинята, която е нещо като дневник, събрал парчета от живота на самата Милена – такъв, какъвто е, без нужда от пудра и ретуш.
 • СОЦиалната мрежа

  9 декември 2010

  Васил Тучков е на 25, никога не е висял на опашка за банани и в спомените му Kореком е като сет от Междузвездни войни. Въпреки това смята, че несъстоялият се разговор за близкото ни минало има значение тук и сега. По тази причина темата на новия му авторски проект Living Museum е именно соцът – заповядайте на безопасна разходка обратно към социалистическата реалност и не забравяйте, че въпреки всичко за някои това време е равно на тяхната младост.
 • Поверително от кухнята

  11 ноември 2010

  текст Гери Турийска снимки Ангел Коцев студио

  Канадката Патрисия Кутюр-Гюрковска живее в София вече десет години. Детството й минава в Квебек, където нейната майка, която е стриктен веган, върти магазин-бистро за здравословни продукти. От две години Патрисия се грижи за собствения си ресторант CRU, който успява да придаде необходимия чар на столицата и дори алергичните към словосъчетанието здравословно хранене не могат да го подминат безпристрастно. Патрисия е и един от лекторите на форум Храна (на 27 ноември в Модерен театър), организиран от Горичка, и човек, от който можеш да научиш доста повече за това как да комбинираш храните здравословно.
 • WebIt 2010

  21 октомври 2010

  текст Никола Шахпазов и Севда Шинарова

  Най-голямото изложение за е-бизнес и маркетинг в Европа – Webit, тази година ще продължи с ден повече от обичайното и ще ви даде шанс да чуете някои от най‑големите имена в областта – топ мениджъри, рекламни и маркетинг директори на гиганти като facebook, BBC, Yahoo!, Grey, eBay, adMob/Google. Преди да се качат на главната сцена, зададохме на двама от лекторите – Андрей Себрант от руската Яндекс и Марвин Лиао от Yahoo! – няколко въпроса по темата.
 • 45 години стигат?

  7 октомври 2010

  текст Николай Василев

  Дни преди задаващия се исторически последен концерт на Scorpions (макар че трябваше да се проведе на 9 октомври, концертът бе отменен за края на месец октомври, мястото на провеждане остава същото - стадион Академик-Плиска, зад спирка Студентски общежития), успяхме да се свържем лично с емоционалния основател, китарист и главен композитор в лагера на немските хард рок легенди – самият Рудолф Шенкер. От него узнахме интригуващи подробности за предстоящото шоу, както и за още топлата му автобиография Rock Your Life – Разтърси живота си, появила се буквално преди часове и на българския книжен пазар.
 • Родителска среща

  16 септември 2010

  Форум Родителство, ентусиазирано измислен и организиран от Горичка, събира на една сцена настоящи и бъдещи родители, деца и всякакви интересуващи се от въпроси по отглеждането и възпитанието.
  От 10:00 на 25 септември до късния следобед в Модерен театър ще се нищят важни въпроси, а всеки от деветимата лектори ще бъде на разположение за съвет. Билетите вече свършиха, но част от хората, които ще говорят, са тук, черно на бяло.
 • Виж кой говори

  2 септември 2010

  текст Дима Чакърова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Едва ли не всеки, който има дете, познава името на Василена Доткова – автор на книгата Близо до бебето, активен блогър и жена, която има отговори на почти всички въпроси, свързани с майчинството. Освен че е луда по домашно приготвения хляб, Василена е филолог и преводач и няма нищо общо с мухлясалия стереотип за скучната жена домакиня. Покрай майчинството е осъзнала, че всички сме бивши бебета и неуморно предава опита си на други родители.
 • 1 партия

  26 август 2010

  текст Елена Пенева, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  На 29 август фестивалът София: Поетики отново ще ни срещне с над 30 от най-добрите български автори – не се учудваме да видим младия Иван Ланджев сред тях. Преди няколко месеца прочетохме дебютната му книга с конспиративно-шахматното заглавие По вина на Боби Фишер, но всъщност Ланджев се навърта по литературни четения от години. Беше крайно време да го разпитаме за предишни и следващи ходове в една приятелска словесна партия.
 • Кокомания

  1 юли 2010

  текст Никола Шахпазов снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Срещаме Коко Стойнов в една от кратките паузи между волейболните мачове на българските национали и осминафиналните мачове на Световното първенство в ЮАР. И тъй като го познаваме най-вече като спортен журналист (от вестниците Меридиан мач и 7 дни спорт, както и от предаването Джитбол по онлайн радиото Тангра Мега Рок), питахме го кой е личният му фаворит за спечелване на световната купа. Покрай всичко това стана дума и за AC/DC, и за предаването Здравей, България (където няколко месеца бе основен водещ), и за качеството на българската журналистика. Отговаря ни с доволно симпатична усмивка и с типичното си чувство за хумор.
 • Всичко за продан

  20 май 2010

  Дима Чакърова

  Няма да срещнете името на Джефри Гитомър в учебниците по маркетинг, макар да носи прозвището Краля на продажбите, защото той е преди всичко практик, реализирал огромни печалби за компании като Coca Cola, BMW, The New York Post и IBM. На 28 май мистър Гитомър идва у нас за еднодневен публичен семинар в НДК, на който ще ни учи как да продаваме непрестанно. Издател на седмичното онлайн списание Sales Caffeine, с куп книги и статии зад гърба си и средно около 100 презентации годишно по цял свят, Гитомър формулира една от идеите си във фразата: Хората не обичат да им продават, но обожават да купуват! Хитро, нали.
 • Завръщане в бъдещето

  5 май 2010

  Никола Шахпазов, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Пейо Колев умее да говори. Може да ви разкаже за почти всичко относно стара София и Третото българско царство – от това какво се е случило с едното крило на военното министерство до това как французите са чупили наши самолети след Първата световна. Още повече му се удава издирването на стари снимки и изрядното им категоризиране – именно той поддържа впечатляващия исторически фотосайт Изгубената България. Миналата седмица пък стартирахме нашето сътрудничество с него под формата на новата ни подрубрика Минаха години. Преди първия рожден ден на сайта седнахме с Пейо пред Военния клуб за кафенце и разговори за бъдеще и минало.

 • Соло спектакъл

  22 април 2010

  След първия му роман Tokyo Cancelled заговориха за Рана Дасгупта като за един от най‑обещаващите британски новелисти. Затова ни стана доста интересно, когато разбрахме, че в новата му творба Соло драматичното действие криволичи из улиците на стара София и проследява стогодишния живот на един български аутсайдер с чудното име Улрих. Поговорихме с Рана за глобализация, средновековна литература и разкази дни преди третата му визита в София – този път той пристига на истинско национално турне за представянето на българското издание на Соло.