• Колекционерът

  25 февруари 2010

  текст Дима Чакърова, снимки Фелия Барух

  Свързваме името на Еми Барух с няколко доста важни събития за културния ни живот, сред които знаковата изложба на Пабло Пикасо в Галерията за чуждестранно изкуство през 2008, която бе посетена от рекорден брой зрители. Проектите, зад които застава, обикновено ни измъкват от летаргичния сън и ни карат да се поразходим навън за освежителна доза изкуство. Иначе Еми е още публицист, преводач – предимно от испански, и човек, който не обича да стои на едно място. Истински колекционер на ценни моменти.
 • .
 • Време за жени

  11 февруари 2010

  Никола Шахпазов

  От няколко месеца в Програмата си имаме особено красива гостенка от Скандинавия – най-голямата комиксова звезда на Норвегия Неми Монтоя. Има защо да я обожаваме – тя е чернокоса, иронична, с предпочитания към готик метъла и големите уискита след 7 вечерта, точно както трябва. Време е да ви запознаем със създателката на Неми Лисе Мюре – толкова подобна и толкова различна от своята рисувана героиня.
 • Минутата преди

  21 януари 2010

  текст Анелия Александрова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Знаем всичко за края на света по холивудски, но сега е ред да разберем как стоят нещата според Георги Господинов. Тези дни в книжарниците се появиха пиесите му Апокалипсисът идва в 6 вечерта и D.J., а първата от тях можете да гледате в театър Зад канала. Историите в нея са с вкуса на 90-те и се случват в дългата минута преди Големия финал, който пък идва точно в 6 вечерта. Няма време!
 • Бира, бира, бира всеки ден

  19 ноември 2009

  текст Иван Хадживеликов, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Просто книга за бирата? Не, Езикът на бирата на джаз експерта, журналист и експерт по хмелната магия Людмил Фотев е нещо много, много повече. Освен оригинално енциклопедично четиво (и то българско, хей!), тя е и покана за пътуване – дотам и обратно, многократно. Малко преди официалното декемврийско представяне на книгата изпихме по няколко прелестни белгийски бири в особено подходящата и доволно добре заредена бирария Халбите (на бул. Прага 18), а интервюто се превърна в многочасов сърдечен разговор. Ето и акцентите.
 • Списъкът на Стефан

  12 ноември 2009

  текст Ирина Маринова, снимки Илиян Ружин

  Ако трябва да изброим любимите ни моменти около един от най-добрите български млади поети Стефан Иванов, той би започвал с Френската гимназия и би продължил с философско образование, специализация в Сорбоната, свирене в банда, Бързалитература, стихосбирките 4 секунди лилаво и Гинсбърг срещу Буковски в публиката, участие в сборниците Антология на живите и Секс off, текстове във всякакви жанрове в над 20 списания и вестници, награда за sms поезия, преводи на 4 езика. Промеждутъците и какво следва можеш да проследиш в новата Списъци, в която в почти 200 страници и 69 стихотворения съжителстват реални и измислени градски герои, чувства, мисли, страхове и най-вече – добра поезия. Още за нея, лично от автора.
 • В мрежата

  1 октомври 2009

  текст Никола Шахпазов

  Като примерни интернет консуматори не просто живеем онлайн по 8 часа на ден, а взехме да пазаруваме почти всичко – от кецове до плочи в мрежата. Вероятно затова хвърлихме око на конференцията интернет бизнес и маркетинг WebIt и най-вече на двама от лекторите – адски усмихнатият кънтри мениджър на PayPal Полша Прземек Плута и Алекс Маркс, директор Международен бизнес маркетинг в уеб гигантите eBay. Покрай малко по-сериозните въпроси за е-търговията ги питахме и това-онова за свободното време, нали не сме сухари.
 • Зловеща красота

  1 октомври 2009

  текст Николай Василев, снимка Владимир Зенкевич

  Година след страховитото завръщане на The Bad Seeds с Dig, Lazarus, Dig! и докато чакаме новата хедонистична лудница с марка Grinderman, получаваме дозата си Ник Кейв в леко необичаен вид – 250 страници налудничава красота, секс и житейски прозрения. Излизането на новата книга на мистър Кейв е страхотно събитие само по себе си, а появата й на 5 октомври в превод на български е още един огромен плюс. Ето и Смъртта на Бъни Мънро – през погледа на Ървин Уелш и преводача Мария Михайлова.
 • По пътя

  16 юли 2009

  текст Дима Чакърова, снимка Силвия Валентино Карабашлиева

  Около Захари Карабашлиев се разшумя покрай първия му роман 18% сиво, който се продаваше с такава сила, че претърпя цели три издания. През юни долетя от слънчева Калифорния, за да ни покаже сборника с разкази Кратка история на самолета, след което отново отпраши обратно. И тъй като за малко изпуснахме срещата на живо, поправихме грешката с един имейл. След като пребори гадното физическо усещане от самолетния синдром, Захари бе така добър да съедини пъзела с парченца от живота тук и там.
 • Стилен играч

  2 юли 2009

  текст Дима Чакърова, снимки Мина Анхела Игнатова

  Деси Божкова е малкото моторче, което успешно движи машината, наречена Totally Erected, но обикновено остава зад кадър, защото тя е човекът, който се занимава с досадните подробности и сметките. В момента Деси движи всички актуални събития около Totally Romantic Bar край Варна, модното студио в София и агенцията за събития, а в главата й неуморно бръмчат още нови проекти. Изобщо, тотална лудница.
 • Свободен достъп

  11 юни 2009

  текст Никола Шахпазов

  Ровенето в Wikipedia отдавна се е превърнало в навик и май не се замисляме кой всъщност стои зад един от най-важните сайтове в историята на интернет. Съоснователят на Wikipedia Джими Уейлс обаче пристигна за феста Mediamixx в Албена и за лекция в Модерен театър, а ние побързахме да поговорим с него за българския отдел на свободната енциклопедия, цензурата в Китай и плановете му за летните месеци.
 • Грешка в системата

  28 май 2009

  текст Анелия Александрова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Точно преди да издаде сборника с разкази Project Gigamono през 2007, тогава все още корпоративният адвокат Радослав Парушев-Чарли се закани пред Програмата, че е “на две-три книги от първата си сериозна”. Оказа се обаче, че няма нужда да чакаме толкова. Новият му роман с автоироничното заглавие Project Dostoevski вече излезе и по всичко личи, че е сериозен – за смисъла, системата, изчезналия ръкопис с втория том на Братя Карамазови, София като бизнес столицата на Източна Европа и други паралелни измерения. Авторът, вече свободен агент, обеща и нов роман с женско име до зимата. Може и да се е поуморил от партита, но досега не ни е лъгал.
 • Лица назаем

  14 май 2009

  текст Дима Чакърова снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Белгийката Изолде Принджърс, която през последните 11 години бе част от софийския артистичен живот, слага край на "българския" си период с представянето на книгата The Book of Faces и изложбата на майка си Саския Пинтелон. Намерихме Изолде между два полета и я помолихме да поразрови детските си спомени, преди да ни издаде част от бъдещите си проекти.
 • За ентусиазма на кръга от ентусиасти Перде

  26 март 2009

  текст Галина Керемедчиева

  Обикновено свързваме датата 22 март с пукването на пролетта. Четирима варненци обаче на този ден отбелязаха втората годишнина от основаването на алтернативното артистично сдружение, нееднозначно наречено Перде. Определиха се като „кръг от ентусиасти, обединени от своите интереси към културата, изкуството и всякакъв вид творчество, което е оригинално и провокира размисли, дискусии и себеизразяване” и за две години успяха да създадат една нова традиция, обединена около идеята, че късата форма на кино езика е най-контактният жанр по отношение на младите хора.
  Любомир Сергеев е един от четиримата ентусиасти зад Перде. Занимава се професионално с фотография от 12 години и в момента работи над няколко тежки национални рекламни кампании, а следващата му самостоятелна изложба вероятно ще бъде през септември в София.
 • Без светлини

  19 март 2009

  текст Дима Чакърова, снимки Илиян Ружин

  През 2007 над 2 милиона души в Сидни угасиха осветлението си за един час, нарекоха колективната акция Часът на Земята и показаха, че дори за такъв кратък интервал от време могат да се спестят доста природни ресурси. Тази симпатична местна кампания бързо завладя света и на 28 март над 1500 града ще повторят опита. Сред тях е и София, а основен инициатор, както обикновено, е българският клон на световния фонд за дивата природа WWF. За тази и други еко активности на пандите попитахме Таня Кирова, която е икономист по образование, еколог по призвание и все още се затруднява да обяснява на приятелите си защо точно тя е тръгнала да спасява света.
 • Взор към миналото

  26 февруари 2009

  Петя Тодорова

  Кристин Юрукова пише във всички литературни жанрове. Издала е девет книги с поезия и проза и току-що е завършила десетата. През 2007 печели първа награда в националния конкурс за роман с Планът на Париж (на фондация Развитие 21). И ако това е най-голямото й отличие, то в никакъв случай не е единственото – обрала е също и националните награди за разказ, поезия, роман, есе. Загърбила е юридическото си образование и се е посветила на призванието си – да твори. Най-вече в областта на словото, но не с по-малка страст държи и четката, когато рисува. Събрала е свои живописни, иконописни и графични неща в експозиция, която носи прово-кативното име Естьестьво с пояснителна бележка: За Природата, на която сме и околни. Кристин разказа първо за изложбата, после за някои от книгите си, а когато се впусна в историята, всичко наоколо притихна.
 • Ароматно

  19 февруари 2009

  текст Петя Тодорова, снимки Георги Вачев, Стефан Андонов

  Няма нищо по-хубаво от един празничен повод, но още по-хубаво е когато с него се захванат Ваня Чолакова и Елена Павлова от Сватбена агенция Парфюм, за да го превърнат в ефектно и запомнящо се тържество. Още се говори за сватбата около паметника на Альоша, която двете дами направиха възможна за младоженци с по-авнтюристичен дух. И тъй като същият характеризира и тях, не се изненадваме от поредната им инициатива, наречена Женени за един ден. Какво точно представлява тя и как смятат да я реализират, „парфюмките” пламенно разказаха пред нас.
 • Портретът на един артист

  19 февруари 2009

  текст Диана Георгиева

  Люсиен Клерг може да разкаже хиляди истории – при това всяка от тях ни се струва златна. Фотограф с над 60-годишна практика, фанатично привързан към голото женско тяло и испанската корида, мосю Клерг е и приятел на гениални творци като Салвадор Дали, Жан Кокто и Пабло Пикасо. Свикнал е да го разпитват на дълго и широко най-вече за дон Пабло – на него е посветил фотокнигата си Моят приятел Пикасо, снимки от която са включени и в изложбата на Пикасо в София. Този петък Клерг ще разказва своите истории и в Червената къща – ето няколко в аванс.
 • Art&Bar

  12 февруари 2009

  текст Петя Тодорова, снимки Личен архив

  Около Веси Сариева винаги се случва нещо интересно. Артистичната и  креативна млада жена е неизчерпаем източник на идеи – все необичайни, но винаги интригуващи. Поредната й провокация към нас се нарича Приятели зад бара и ще се случва в нетрадиционното пространство на нейното кипричко Artnewscafe. В същността й е залегнала тенденцията да кани творчески натури, които да изпълняват функцията на гост-бармани в заведението за един ден. Освен че ще приготвят напитки за клиентите, те ще показват и свои арт-проекти. Първият „приятел зад бара” e Райчо Станев – визуален артист, графичен и уеб дизайнер, майстор на домашен ром. През целия ден на предстоящата неделя Райчо ще обслужва посетители и ще отговаря на въпроси за представените в пространството на кафето негови проекти, инсталации, илюстрации.
 • Бунтът на поета

  22 януари 2009

  текст Александър Величков, снимки Илиян Ружин

  Тома Марков и Мартин Карбовски говорят много, но не забравят и да действат. В края на миналата седмица направиха две акции с общата цел да надупчат културата и да разбият на парчета старото време. Първо стреляха по паметника пред НДК – на 16 януари по обед. На следващия ден вилняха на сцената на Сфумато – под прикритието на литературно четене чупиха часовници и рецитираха с чувство най-добрата градска поезия, която може да се купи с пари – тяхната. Ние също бяхме в залата, смяхме се и пляскахме. После, вместо да си говорим с нашите бунтовници в студеното фоайе на театъра, приехме поканата им да отидем някъде да “изпием спечелените пари” – както правели великите поети някога. За мястото на (свещено)действието спонтанно, но толкова тематично беше избран клуб Библиотеката.
 • Книгата на книгите

  24 декември 2008

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Часове след като по БНТ обявиха 12-те романа финалисти в проекта Голямото четене, сценаристът на предаването Димитър Стоянович вече работи по концепцията за следващата фаза. Споделя с усмивка, че го очакват кошмарно натоварени дни, но не може да скрие ентусиазма си. Ние също, затова го разпитахме за миналото и най?вече за бъдещето на Голямото четене – три месеца преди големия финал.