• Тежка фрактура

  26 юни 2008

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Единственото предаване за тежка музика в България става на 10 години. Неизменна част от Фрактура по ММ е Васил Катинчаров – създател, автор и водещ. Първо мислехме да му издигнем паметник, но после решихме само да го препитаме по някои въпроси. Не му трябваше аутокю, вижте сами.
 • .
 • След утрешния ден

  19 юни 2008

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Познаваме Момчил Николов като един от авторите от Бързалитература, но при него литературата понякога се случва бавно – новата му книга Кръглата риба е резултат от десет години работа. Малко след премиерата разпитахме писателя каква е тази странна риба и научихме, че ни очаква история за свършека на света – втора част от трилогия, чието начало предстои да узнаем.
 • За едно евро

  5 юни 2008

  текст Иван Хадживеликов

  Следващият месец ще бъде особено вълнуващ за футболния коментатор от телевизия Диема Борислав Борисов. Той вече спечели доверието ни като един от основните коментатори на английската Висша лига, но сега ще се пробва на още по-високо ниво – Европейското. За първи път първенството няма да се излъчва по държавна телевизия, а ще върви по Диема. Потърсихме Боби, когато вече стягаше куфарите за Австрия, за да го разпитаме как се готви за европейските стадиони и какво предвещава за голямата титла.
 • Канела за фенове

  30 май 2008

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  В този материал става въпрос едновременно за театър, поезия и сектор Г на стадион Българска армия. Общият елемент между тях е Елин Рахнев – журналист, драматург и страстен цесекар, способен да представи живота в България като маршрутка или да възпее футболните пристрастия на папата. Срещнахме Елин в едно кафе, на сто метра от Сатирата, и обсъдихме новата му стихосбирка Канела и някои други неща.
 • Законът на улицата

  23 май 2008

  текст Диана Томова, снимки Илиян Ружин

  Сайтовете за стрийт мода вече са толкова популярни, че всеки голям град на планетата си има поне по един. Само София остана на опашката. Екипът зад модния сайт ViewSofia.com обаче се мобилизира и преди месец пусна sofiastreetstyle.com – първият истински български сайт за улична мода. Срещнахме се с Ивана, която обича чантите, и Ива, която мрази леопардовото, за да разберем какво значи да си стилен софиянец през техния обектив.
 • По света и у нас

  3 април 2008

  текст Екатерина Чиликова

  Свързваме Илия Троянов преди всичко с книгите му, но той работи още като журналист, издател, сценарист и режисьор. Постоянно е на път – минал е през Южна Африка, Азия, Европа и Северна Америка, а през март се върна за малко и в България. Хванахме го в крачка с няколко въпроса около излизането на две негови книги и показването на два нови филма на София Филм Фест. Получи ни се като блиц интервю – кратко и ясно.
 • Европейски приказки

  13 март 2008

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  През април QM Media стартираха българска версия на италианското L’Europeo – колекцинерско издание за ценителите на сериозните теми и интересните истории. Вторият брой на списанието се очаква съвсем скоро, а за повече подробности около съдържанието и концепцията на L'Europeo попитахме главния редактор Калина Андролова, добре позната ни от Max и Amica.
 • На малкия екран нещо ново

  22 ноември 2007

  текст Диана Томова, снимки Илиян Ружин

  Гледайте внимателно – на 25 ноември в 5 следобeд стартира четвъртата национална ефирна телевизия TV2, с пълно покритие на територията на България. Можете да я гледате навсякъде с нормална антена, без нужда от кабел и други такива екстри. Началото е ударно с няколко провокативни предавания, с които TV2 бързо ще ни влезе под кожата. За момента програмата им е само 7 часа, а с пълните 24 ще са готови напролет. С какво ще ни забавляват и поучават дотогава, попитахме програмния директор Борко Чучков, който е убеден, че няма друга телевизия като TV2, и някак сме склонни да му повярваме.
 • Истински романс

  15 ноември 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Богданов и Мисирков

  10 ноември мина и замина, но тази година имахме и допълнителен хубав повод да се сетим за соца и времето на промените – Партиен дом на Георги Тенев стана роман на годината в конкурса на фондация ВИК. Ние лично нямахме търпение най-накрая някой млад и талантлив писател да спечели тази награда и веднага потърсихме Георги с няколко важни въпроса за писането и четенето.
 • Луди години

  27 септември 2007

  текст Елена Пенева, снимки Илиян Ружин

  Както се беше зарекъл, Богдан Русев наистина написа своя "голям роман на 90-те". Казва се Ела при мен и вече е в книжарниците, т.е. при теб. И докато още не е минал интимният момент на срещата ви, ето няколко думи от автора за партитата, безразсъдната любов и писането преди първото кафе.
 • Гласовете ви чувам

  21 септември 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  В деня на стара София, 17 септември, стартира чисто новото радио София, трета програма на Националното радио след Хоризонт и Христо Ботев. Доволни, завъртяхме копчето на необходимата честота да чуем какво става и малко по?късно потърсихме главния редактор да го похвалим. Да, отговорно зад програмата стои Георги Любенов – същият, когото познавате от Полет над нощта, Нощен Хоризонт, 24 квадрата и какво ли още не.
 • Георги Господинов: Искрено и баладично

  24 август 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Съвсем наскоро Георги Господинов издаде нова книга, в която е събрал стихове от всичките си стихосбирки досега плюс пилотни от предстоящата Неделите на света. Намислил е да я представи на Аполонията – с тромпет, глас и може би... бастун. Хванахме го малко преди да замине и си поговорихме за поезията и прозата, за футбола, дългите залези в Созопол и най-вече за неговите балади и разпади.
 • Фото котки

  13 юли 2007

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  След като една еуфорична петък вечер ни попадна поредният епизод на фотокомикса Котки, решихме, че никак не би било зле да си уредим среща с началника на Paper Movie проекта Милен Антиохов. Той пък се оказа словоохотлив и адски ентусиазиран относно всичко, свързано с любимите му черно-бели истории. Говорихме си дълго, ето някои избрани епизоди.
 • Срещу стената

  4 май 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Nast, Nassimo, Настера или Napalm Graffix са многото имена на един от най-сръчните с флакона графици по нашите земи. Винаги си крие лицето, виждате и на снимката?– не че прави нещо лошо, но за всеки случай. Иначе рисунките му на паметника пред НДК, някъде по подлезите, строежите и фасадите отдавна са по-шарената и красива страна на градския ни пейзаж. За феновете на стрийт арта голямата новина е, че вече е факт и първата бг книга с графити, познайте кой пак е виновен.
 • Веществен експеримент

  30 март 2007

  текст Мариана Христова, снимки Илиян Ружин

  Карбовски няма нужда от представяне, а поредната му провокативна изцепка заслужава внимание, и още как. Книгата Проект Троица, сътворена съвместно с отколешните му приятели по чашка Калин Терзийски и Ангел Константинов, е концептуално продължение на стихосбирката протест Недялко яде лайна в НДК отпреди няколко години. На шега или не, Карбовски си е наумил да порине устоите на мухлясалата българска литература. И да не успее, поне е откровен и забавен.
 • Комикс студио

  23 март 2007

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Студио Арт Лайн вече ни зарадваха със силни комикс издания като Spawn поредицата, Sin City томовете, а съвсем наскоро и с френския Блексед. Успоредно с кинопремиерата на баталната епика 300 на софийския пазар излиза и луксозното, лицензно издание на комикса, вдъхновил филма. Побързахме да се свържем със собственика на Арт Лайн Христо Коцев и си поговорихме за Франк Милър, качеството на френските комикси и бъдещето на българските.
 • Чарли и градът

  2 март 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Няма как да не знаете кой е Радослав Парушев, наричан още Чарли – поне ако се интересувате от младата и бърза българска литература, четете лайфстайл списания или... често ходите в Билкова. След Никоганебъдинещастен (2004) и първия му роман Преследване (2005) тези дни иначе корпоративният адвокат Парушев издаде нов сборник с разкази. Случките в Project Gigamono (естествено, авторов неологизъм) отново принадлежат на срещите и привиденията, които дебнат в сърцето на града?– бъдете много нащрек, защото “всеки човек е всички хора, нали се сещаш”.