• Гласовете ви чувам

  21 септември 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  В деня на стара София, 17 септември, стартира чисто новото радио София, трета програма на Националното радио след Хоризонт и Христо Ботев. Доволни, завъртяхме копчето на необходимата честота да чуем какво става и малко по?късно потърсихме главния редактор да го похвалим. Да, отговорно зад програмата стои Георги Любенов – същият, когото познавате от Полет над нощта, Нощен Хоризонт, 24 квадрата и какво ли още не.
 • .
 • Георги Господинов: Искрено и баладично

  24 август 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Съвсем наскоро Георги Господинов издаде нова книга, в която е събрал стихове от всичките си стихосбирки досега плюс пилотни от предстоящата Неделите на света. Намислил е да я представи на Аполонията – с тромпет, глас и може би... бастун. Хванахме го малко преди да замине и си поговорихме за поезията и прозата, за футбола, дългите залези в Созопол и най-вече за неговите балади и разпади.
 • Фото котки

  13 юли 2007

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  След като една еуфорична петък вечер ни попадна поредният епизод на фотокомикса Котки, решихме, че никак не би било зле да си уредим среща с началника на Paper Movie проекта Милен Антиохов. Той пък се оказа словоохотлив и адски ентусиазиран относно всичко, свързано с любимите му черно-бели истории. Говорихме си дълго, ето някои избрани епизоди.
 • Срещу стената

  4 май 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Nast, Nassimo, Настера или Napalm Graffix са многото имена на един от най-сръчните с флакона графици по нашите земи. Винаги си крие лицето, виждате и на снимката?– не че прави нещо лошо, но за всеки случай. Иначе рисунките му на паметника пред НДК, някъде по подлезите, строежите и фасадите отдавна са по-шарената и красива страна на градския ни пейзаж. За феновете на стрийт арта голямата новина е, че вече е факт и първата бг книга с графити, познайте кой пак е виновен.
 • Веществен експеримент

  30 март 2007

  текст Мариана Христова, снимки Илиян Ружин

  Карбовски няма нужда от представяне, а поредната му провокативна изцепка заслужава внимание, и още как. Книгата Проект Троица, сътворена съвместно с отколешните му приятели по чашка Калин Терзийски и Ангел Константинов, е концептуално продължение на стихосбирката протест Недялко яде лайна в НДК отпреди няколко години. На шега или не, Карбовски си е наумил да порине устоите на мухлясалата българска литература. И да не успее, поне е откровен и забавен.
 • Комикс студио

  23 март 2007

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Студио Арт Лайн вече ни зарадваха със силни комикс издания като Spawn поредицата, Sin City томовете, а съвсем наскоро и с френския Блексед. Успоредно с кинопремиерата на баталната епика 300 на софийския пазар излиза и луксозното, лицензно издание на комикса, вдъхновил филма. Побързахме да се свържем със собственика на Арт Лайн Христо Коцев и си поговорихме за Франк Милър, качеството на френските комикси и бъдещето на българските.
 • Чарли и градът

  2 март 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Няма как да не знаете кой е Радослав Парушев, наричан още Чарли – поне ако се интересувате от младата и бърза българска литература, четете лайфстайл списания или... често ходите в Билкова. След Никоганебъдинещастен (2004) и първия му роман Преследване (2005) тези дни иначе корпоративният адвокат Парушев издаде нов сборник с разкази. Случките в Project Gigamono (естествено, авторов неологизъм) отново принадлежат на срещите и привиденията, които дебнат в сърцето на града?– бъдете много нащрек, защото “всеки човек е всички хора, нали се сещаш”.