• Повече от изречение с Иван Тотев и Димитър Стефанов

  20 януари 2021

  снимки Елена Николаева

  "Времето невинаги е линия. Понякога тази линия се затваря в кръг. Понякога до нея се движи паралелна линия. Понякога се вие като спирала. А понякога линията се преплита сама като Мьобиусов лист, без начало и край. Всичко, което е било, някога ще бъде. Всичко, което ще бъде, вече беше."
 • .
 • Нещата от живота: Франсоа-Анри Дезерабл

  28 ноември 2019

  текст Севда Семер снимка Francesca Mantovani

  Казва, че всичко оставя белег върху него, "и то задълго". Така вече усещате колко е сериозен този бивш хокеист, оставил спорта на 29, за да стане писател.
 • Нещата от живота: Вайва Грайните

  21 ноември 2019

  текст Севда Семер

  Писател е, но тази дума не побира всичко. Вайва прескача между жанровете, например с книгата си с дневници-есета, пише поезия и е драматург с любопитство към целия процес.
 • Разчистване на бурени с Олга Николова

  23 май 2019

  текст Севда Семер

  "Мисълта е спокойствие", казва ни Олга Николова – критик, преводач, преподавател и главен редактор на Пеат Некогаш.
 • Георги и гроздовете

  28 март 2019

  текст Виолета Иванова снимки Траяна Батурова

  "Пиша, откакто се разпознавам в огледалото", казва бързо, вместо да ни подаде визитка. Оказва се сръчен още с пианото и китарата (често свири и си композира за удоволствие), както и с камерата (завършил е Кино режисура и Драматургия), но, както вече разбрахме, литературата го тегли най-силно и не го дава на останалите.
 • Киносалон в подсъзнанието: Светлозар Василев

  21 март 2019

  текст Севда Семер

  Не че и той не си почива с филм понякога, напротив. Но все пак предпочита киното със силно въздействие, което те кани да мислиш, да си спомняш, да наблюдаваш емоциите си. С опита си на психоаналитик и преподавател, Светлозар Василев започва преди 9 години срещите Психоанализа и кино с екип от други аналитици: подбират заглавия, които отключват важни наши части, и ги обсъждат със зрителите на публична прожекция. Така киното става ключът към разговор за неща, за които иначе няма много място – преживявания от детството, загуба или интимен епизод. В деня на срещата ни тъкмо излиза от печат и книгата на Светлозар – Огледало на въображението, в която обяснява метода и историята му (подобни срещи има в почти всички европейски държави) и говори за конкретни заглавия. Ако предпочитате да го изживеете сами, на София Филм Фест следват две прожекции с дискусия – на Студена война и Джебчии, а преди това чуйте тук Светлозар, който завърта в кадър темите как гледаме, говорим и преживяваме филми.
 • Ейлиш ни Гуивна: разговор преди обяд

  28 февруари 2019

  текст Севда Семер

  "Екзотичната новост, толкова неочаквана и добре дошла, колкото би бил слон или жираф". Ейлиш ни Гуивна описва така в свой разказ Джун – ирландка, пристигнала в българско село.
 • Нещата от живота: Роберт Менасе

  6 декември 2018

  текст Севда Семер превод Ана Димова снимка Rafael Pröll

  След закъснение от няколко дни, в които пътува, и посредничеството на преводач, най‑сетне се срещаме с Роберт Менасе: австриец, който пише на немски, но го четат на още 20 езика по света.
 • Убийствена библиотека: Богдан Русев

  8 ноември 2018

  текст Севда Семер

  Причината да заровим нос в библиотеката му е най-новият том в нея – тъкмо излязлата Мозайка от убийства на Антъни Хоровиц, на която е преводач. Това е криминален роман-матрьошка, в който решавате две истории една в друга заедно с изненадващ детектив: Сюзан Райланд, редактор в лондонско издателство. Самият Богдан Русев има дълъг опит като редактор (главен на Егоист, Капитал Light и Една седмица в София), а също и преводач, творчески директор, сценарист, писател и, с риск да усложним нещата – автор на книги-игри като тийнейджър (под псевдонима Робърт Блонд – малко по-надолу казва, че никога не е превеждал имена, но ето че не е съвсем вярно). В библиографията си има и три криминални романа, така че чудно ли е защо преди да разтворим Мозайка от убийства, искаме да ни разходи из най-добрите крими истории, на които е попадал? Все пак този жанр не е проста дъвка за плажа – само трябва да знаете кого да питате за препоръка, за да намерите перла. Днес започваме от книгата, която ни среща.
 • Нещата от живота: Албена Тодорова

  13 септември 2018

  текст Наталия Иванова снимка Йорданка Чакърова

  "Бени на японски означава алено, а никки – дневник", обяснява Албена в един от първите си редове na benikki.tumblr.com (днес вече bembeni.com).
 • Около книгите на Пламен Божилов

  26 юли 2018

  текст Наталия Иванова снимки Анелия Тодорова

  Да сте отгръщали страници, които са минали през неговите ръце, е повече от възможно – Пламен е на Славейков от 90-те, а по-късно отваря Антикварници със стари книги на три централни адреса. Идеята да говорим с него дойде с последната на Гладстон, където отскоро намираме редки находки от всички точки на света, но интересът ни порасна и с ремонтите, които дават нов повод да се замислим за мястото на книгата в София. Заради тях сега стискаме ръката на Пламен в градинката срещу хотел Рила, където е преместен книжният пазар, и му даваме бяло поле да напише своята история – от първата сергия през 90-те до рафтовете зад витрина днес и надеждите за утре.
 • Намерена в превода: Милена Попова

  18 януари 2018

  текст Наталия Иванова

  Етгар Керет сравняваше преводачите с нинджи: "ако ги забелязваш, значи не ги бива". И докато това е вярно, когато говорим за текстове, ни се иска в живота да е обратното: ако ги бива, значи ги забелязваш. Ето защо тези страници са за Милена Попова – заради нея на български говорят романи като Никога, никъде, никой на Нийл Геймън, Мидълсекс на Джефри Юдженидис, а само през последната година в неин превод излизат Познатият непознат. Ранни разкази от Труман Капоти, Клубът на изчезналите видове на Джефри Мур и Пламтящият свят на Сири Хуствет, който има трудния характер на фикционална антология от текстове на и за художничката Хариет Бърдън.
 • Нещата от живота: Виктор Хорват

  7 декември 2017

  текст Наталия Иванова

  "Трудно е да ви провокирам, докато се опитвам да разкрия себе си в няколко реда. Какъв жанр е това? Ако е сериозен, ще излъжем; ако е забавен, ще скрием нещо", пише унгарецът в своя кратка визитка и веднага ни се иска да прочетем още за човека зад нея. Досега го познавахме най-вече като автор – романът му Турско огледало излезе на български през август (от Ерго, в превод на Светла Кьосева), след като през 2012 взе Наградата за литература на ЕС.
 • Нещата от живота: Елица Георгиева

  7 септември 2017

  Ако на първо четене името ѝ в главата ви е бяла страница, то е защото първата ѝ книга тъкмо излиза от печат на български. Космонавтите само минават идва в София на 13 септември заедно с Елица и дългата си история – тя пише романа в Париж, където живее и завършва творческо писане и кино, печели награда Андре Дюбрьой за дебют и е номинирана за Флор (основана от Бегбеде), Рьоне Флане и 111-а страница.
 • Преди много години, в една близка галактика

  6 юли 2017

  текст и снимки Наталия Иванова

  "Да се довериш на един автор, за когото не си чувал нищо, да си вземеш неговия дебют от 500 страници и да му отделиш от времето си е огромна отговорност", казва ни Николай Терзийски преди да се разделим. Да ви кажем, че трябва да прочетете първата му книга Отлъчване е отговорност и за нас, но само от две-три страници от нея (публикувани в миналия брой) усетихме, че тук има "терзилък". Така Николай нарича онези идеи, които "идват отнякъде, влизат в главата ти и не ти дават мира, докато не ги напишеш".
 • Мъжът в лице: Рауи Хадж

  18 май 2017

  текст Евелина Иванова снимка Бабак Салари

  Покрай мъжете в гръб, с които ни среща във PhotoSynthesis, говорим очи в очи с писателя и фотограф от Бейрут за абсурдите на живота, клишетата на Запада и глобализацията като чужда дума.
 • Константин Трендафилов

  2 март 2017

  Преди премиерата на първия роман на Константин Трендафилов в средата на март, четем откъс от книгата и задаваме шест бързи въпроса на поета (и криейтив директор на Saatchi & Saatchi Bulgaria) за писането и четенето на неговото Затворисърце.
 • Между редовете: Гергана Димитрова

  26 януари 2017

  текст Наталия Иванова

  Вярва, че всеки читател иска да види издадени онези книги, които би сложил в личната си библиотека. Ако вземем четирите заглавия от нейното младо издателство Лист, първият ни рафт ще изглежда така: Къщата на улица Манго на Сандра Сиснерос (носителка на American Book Award), Манго и Бамбам: Съвсем НЕ-прасе на Поли Фейбър (за деца, но топли и нас), Съвестта на Дзено на Итало Звево (баща на новата италианска литература и вдъхновение за Одисей на Джеймс Джойс) и детската Котаракът и Дяволът на самия Джойс.
 • Нещата от живота: Хасан Бласим

  14 декември 2016

  текст Наталия Иванова

  В Гардиън го наричат "вероятно най-добрият жив автор на художествена литература на арабски" и това вероятно е един от най-добрите комплименти, които писател може да получи приживе. Хасан Бласим обаче се вълнува повече от отзивите на обикновените хора в Ирак, Сирия и Либия, които живеят с разказите му. Написани са "от първа ръка и в първо лице за терора на своите и чуждите", казват от Жанет 45, когато издават първия му сборник Лудият от площад Свобода, а вече печатат и втори – Иракският Христос (с награда за независима чуждестранна проза от Индипендънт).
 • Нещата от живота: Нермин Йълдъръм

  8 декември 2016

  текст Нaталия Иванова

  На български я познаваме само с половината й романи, но и те стигат, за да усетим нюанса на перото й. Сънувани тайни в Истанбул и Уроци за забрава (издадени от Рива) събират историите на две жени, които търсят изход от спомените си, открехвайки вратата към "социалната памет" на Турция.