• Да си учител в Копривщица

  26 ноември 2015

  текст и снимки Севда Семер

  На бюрото пред черната дъска седи Мариян Ранков. Преди това е бил фотограф и барман, после решава, че преподаването може би е точното нещо за него, и кандидатства за учител в Заедно в час.
 • .
 • 11 момента на Юлиян Табаков

  12 ноември 2015

  Подклажда огън под лъжичката със сценографията си тук и навън от доста години, а после фойерверките избухват за първия му филм като режисьор – Цветанка, който се гледа с ококорени очи от-до.
 • Нещата от живота: Стефан Икога

  25 юни 2015

  текст и снимки Севда Семер

  С две думи: градски хроникьор. В поезия и проза. За цяло изречение допълваме, че има какво да каже и го казва точно – от упор. Стефан Икога (псевдоним е, естествено, с ударение на "и") току-що спечели София Поетики – с текста си Лесни за мразене, който накара Силвия Чолева да скочи и да каже "опомнете се, бе!" в негова защита. Днес е лесен за обичане, бързо ни допуска в личната си хроника и държи единствено да не го снимаме усмихнат като чеширски котарак, както се запечата в историята на Поетиките. ОК, никога!
 • Чети с тях

  4 юни 2015

  И тази събота ще излезем с боси крака, ще се видим с приятели и ще слушаме истории. Не наши, обаче, а писани от някой друг – на 6 юни в градинката пред Народния театър се събираме за втори рунд на Чети с мен. Идеята е велика, защото иска да покаже главно на децата, че четенето е забавна магия, която може да превърне главите ни от пустинята Гоби в градина. По случая се обадихме на трима човека, които са поливали своята обилно – чели са много, за да пишат силно. Те са сценаристи. Днес им се падна пряката реч.
 • Нещата от живота: Виктор Чучков

  26 март 2015

  текст Ирина Димова снимки Ралица Димитрова

  Често го наричат половината от Чучков Брадърс – продуцентската къща за кино и реклама, която движат с брат му Борислав. "Много хора си мислят, че продуцентът е един чичко, който дава пари, а ние всъщност сме едни чичковци, които измислят проектите, намират им финансиране, реализират ги и ги разпространяват", обяснява Виктор Чучков-син. Преди 4 години с Тилт ни показа и как се режисира хубав български филм, а сега се готви да снима 18% сиво по книгата на Захари Карабашлиев. Толкова по работа за днес. Срещаме се с Виктор, за да си говорим за нещата, които обича и живота в града, който е избрал пред Рим, Берлин и Ню Йорк.
 • Пряко включване от Рейкявик

  11 декември 2014

  Един добър, начетен и интересен като бяла нощ исландец. Фен на Дейвид Боуи, който пише текстове за Бьорк. Поет, автор на пиеси, либрета за опери и сюрреалистични романи за проблеми, които реално болят. Добре че ползва псевдонима Сьоун, защото цялото Сигурьоун Биргир Сигурдсон няма произнасяне, а ни предстои среща на живо на Литературния фестивал след няколко дни.
  Четете до края, има виц.
 • 7 момента на Стефан Иванов

  27 ноември 2014

  Напоследък се занимава с театър, но е преди всичко поет. Новата му книга Навътре съдържа 89 „реакции спрямо очарования и приятелства, гледки и случки, влюбвания, възхищение и вслушвания”, събирани през последните 5 години. Преди премиерата й на 1 декември решихме да добавим към сметката още 7 важни момента на Стефан Иванов.
 • Запази след прочитане

  6 ноември 2014

  текст Диана Томова

  Дори собственият му издател не подозира, че държи в ръцете си световен бестселър, когато отпечатва първите копия на Вечерята. Романът за грозните тайни, които две семейства замитат под килима, докато хапват в най-скъпия ресторант в града, дава на Херман Кох прякора “най‑превеждания холандски писател”. Бивш актьор, тв продуцент и интелектуалец с чувство за хумор, след няколко дни ще го видим да слага автографа си върху наследника на Вечерята – Вила с басейн. Преди Георги Господинов да ни запознае на премиерата на двете книги, разбрахме още две неща за Кох – че харесва руските класици и e безмилостен с клавиша delete.
 • Кратко и градско пряко включване

  17 септември 2014

  текст Славина Илиева, снимки Сара Варсано

  Ако поне веднъж в живота си купувал кокичета от бабите по Графа, избягал си от контрольор в градския или от кучета в Люлин, виждал си чайките над Партийния дом напролет, то ти си изживял София, такава, каквато я вижда Александър Шпатов. Зад гърба му има три книги с разкази (Бележки под линия, Разкази под линия и Календар с разкази), а съвсем наскоро излезе и последният му сборник #НаЖивоОтСофия (от издателство Colibri), в който истинските места са приютили въображаеми истории, допълнително митологизиращи любимия ни град. Книгата започва със списък и това съвсем не е случайно. Списъците имат способността да бъдат винаги отворени – такава е и София – множество лица, хиляди места, истински и измислени.
 • Хайдушки песни

  13 август 2014

  текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич

  Хайдушки песни, разбира се, е една от най-силните творби на Пейо Яворов – поет и мечтател, но и борец за освобождението на Македония. Неслучайно ползваме това заглавие за интервюто ни с Филип С. Филипов – неподправен идеалист, музикант и един от основните дейци в онлайн библиотеката Струмски – посветена изцяло на историята, културата и забравените герои на българска Македония.
  В сянката на стара (и боядисана в розово) софийска сграда говорим за арамиите, сърбоманите, пост пънк красотата на Voyvoda, смисъла на дейността на полза роду и (не)възможното балканско единство.
 • Хале(е)ва комета

  10 юли 2014

  текст Славина Илиева, снимки Владимир Томашевич и Люба Халева (личен архив)

  Люба Халева е един от най-светлите и фини хора, с които сме имали удоволствието да разговаряме. Истински артист, влюбен в работата си, окрилен от изкуството и заразяващ околните с ведрината си. Люба е човекът, от чиято ръка се раждат чудесните илюстрации към поредица книжни корици (преди всичко под шапката на издателство Жанет 45), които са не просто портал към света на словото, но са и цял един свят сами по себе си. Вярваме, че стремежът към смисъл и красота е един от основните двигатели на изкуството. А това, което твори Люба, въплъщава изцяло този стремеж. Четете, дишайте, гледайте и бъдете щастливи!
 • Усещане за книга

  19 юни 2014

  текст Таня Трендафилова, снимки Владимир Томашевич

  Вероятно сте засекли Христо Блажев и Благой Иванов на току-що отминалия Пролетен базар на книгата, където самоотвержено промотираха заглавията от каталога на своето малко, но спретнато издателство Deja Book. Същото е отговорно за българското копие на Кралят в жълто от Робърт Чеймбърс (романът, вдъхновил сценария на сериала True Detective) и още няколко силни заглавия, оценени по достойнство от книгоманите у нас.
  Хващаме Благой и Христо за бързо кафе между два усилени литературни дни и бързо установяваме защо ентусиазмът им е обречен на успех – освен че очевидно са в час с пазара и всички тънкости на книгоправенето, те могат да убедят всекиго, че четенето е най-великото нещо на света. Признаваме, повярвахме им безрезервно.
 • Елин за всички

  5 юни 2014

  текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич

  Бунтар, поет, драматург, запалянко, духовен брат на Кольо Карамфилов, усмихнат и песимистично замислен, Елин Рахнев е многоизмерен творец и неподправено приятен събеседник. Срещаме се малко преди края на театралния сезон и между три вайс бири говорим за представленията Любов (на което е автор) и Речта на селския крал (което пък режисира), без да забравяме да споменем с добро (и с тъга) отишлия си наскоро от този свят Карамфилов, както и винаги актуалната стихосбирка Канела. Няма как – покрай всичко това стигаме до акциите на ЦСКА и Световното в Бразилия. Защото разговорът ни е поне толкова еклектичен, колкото самия Елин.
 • Фотография след края на сезона

  14 май 2014

  текст Славина Илиева, снимки Владимир Томашевич

  Фотографът Никола Михов разбуни духовете с проекта си Forget Your Past (фоторазказ за монументалните паметници от времето на социализма в България), който впоследствие бе превърнат в албум. Книгата може да видите по рафтовете на хубавите книжарници по света и у нас; списание FOAM (едно от най-важните издания, посветени на фотографията) написа рецензия за албума, който е номиниран и за престижната награда на Deutsche Boerse за 2014. Следващото фотоначинание на Михов, Under Destruction, разказва налудничавата трансформация на квартала Ганся в китайския град Шънджън, който е замислен като отговор на Хонг Конг. Фотографиите в тази серия представляват и обложката на новия албум на небезизвестния DJ KiNK (албумът носи същото име и излезе на 5 май). Един от последните проекти на Никола е подреден в изложбата Ваканция след края на сезона, която може да се види в Червената къща до 30 май. Снимките са част от книгата Holidays After The Fall. Seaside Architecture and Urbanism in Bulgaria and Croatia на авторитетното германско издателство jovis. Отделно Никола, заедно с друг фотограф - Ивайло Стоянов, е основател на bulgarianphotographynow.com – онлайн галерия за съвременна българска фотография, която партнира на СГХГ при интегрирането на фотографията към колекцията на галерията. Нашият герой е пълен с истории.
 • Фантастични истории

  23 април 2014

  текст Славина Илиева, снимки Борис Праматаров

  Със сигурност ще разпознаете стила на българския художник Борис Праматаров. Специалността му е Книга и печатна графика и затова ще говорим за него като за илюстратор. Виждали сте родените от ръката му образи в столичната пекарна Ma Baker (част от Sofia Design Week 2012), а преди две години ние посетихме и негови изложби в София – Tormentor в Hip Hip Atelier, Black Offshoots в SOHO и Зъл двойник в галерия Васка Емануилова. Добавяме и работата му за великолепното издателство СОНМ (създадено през 1993), от чието семейство е и самият той. Съвсем прясната и задължителна за библиофилите поредица Другата фантастика вече е в книжарниците. Авторите са повече от фантастични, такива са и илюстрациите на Борис. Чудесен повод за дълъг разговор с него, нали?
 • Новата вълна

  15 април 2014

  текст Славина Илиева, снимки Angel Kotsev Studio

  Събитието няма как да не е символ на промяната, която носи със себе си и директорът на Института – г-н Гийом Робер. Малко преди началото на Дни на отворените врати (23-27 април), г-н Робер говори открито за френската култура, мисията на Института и бъдещето на културата като основна движеща сила в Европейския съюз.
 • Хапки от душевността

  5 март 2014

  текст Таня Трендафилова, снимки Владимир Томашевич

  Тези дни няма много места, където да срещнеш млади български поети – те не създават вестникарски сензации, не влизат в риалити къщи и като цяло странят от масовата медийна истерия. Затова, когато открихме стиховете на Ивайло Добрев в Интернет, усетихме, че сме попаднали на истинско литературно находище и побързахме да си уговорим среща. Формалният повод за разговора ни е излизането на неговата най-нова книга с поезия – Птица в ключалката (издание на Жанет 45), но покрай нея неусетно се отклоняваме в посока facebook, Джим Морисън и зависимостта към четенето.
 • Легендарни времена

  25 февруари 2014

  текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич

  Ангел Игов е многофункционална литературна единица – превежда еднакво добре класически английски романтични поеми и песни на Боб Дилън, а в момента работи над втория си роман, който ще ни върне към мътните и кървави моменти около 9 септември 1944. Основната ни тема на разговор обаче е отличният му превод на Легенда за Сигурд и Гудрун (в двуезично издание на Сиела) – едно различно, доскоро напълно непознато произведение на Дж. Р. Р. Толкин, което възкресява по нов начин староскандинавската поетична традиция, разказваща за подвизите на Сигурд и нерадостната съдба на Гудрун.
  Вълнуващо, нали? И ние така си помислихме.
 • А някой кара колело

  18 февруари 2014

  текст Таня Трендафилова

  След фантастичните представления на Cirque du Soleil миналата година, сякаш нямаше какво по-грандиозно да видим в областта на развлекателното изкуство. Ето, че сме грешили.
  На 12 и 13 април в зала 1 на НДК ще посрещнем не по-малко зрелищния и концептуално аналогичен Cirque Éloize, заедно с една от неговите най-популярни продукции – iD, съчетаваща жаргонния език на улицата с традиционните сценични жанрове. Месеци по-рано звъннахме на Тибо Филип – единственият велосипедист във внушителната трупа артисти, който пък ни подготви за преживяването и сподели някои доста интересни факти от света на екстремните спортове.
 • Подир сенките на къщите

  5 февруари 2014

  текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич

  Без хората в нея, една къща е бездушна, просто резултат от добре използвани строителни материали. Изхождайки от същата (или достатъчно близка) позиция, екипът на проекта Изчезваща София изследва обитаеми и необитаеми, рушащи се сгради от Стара София – не толкова красивите фасади, колкото сенките на всички техни обитатели, хилядите истории, които все още бродят из тях, досущ като призраци от разказ на Дикенс.
  Независимо от леко меланхоличното звучене на идеята, две от най-дейните изследователки на Изчезваща СофияЦвети Славчева и Невена Германова, настояват, че проектът е изтъкан най-вече от ентусиазъм, красота, оптимизъм, а историите хвърлят особено интересна светлина върху много от непознатите страни на града, който обичаме.