• Годишна равносметка

  18 декември 2013

  снимка Борислав Банев © People of Sofia

  Цяла година четем, пишем и обсъждаме културните събития в София, но и навсякъде другаде. В края на 2013 обаче предпочитаме да дадем думата на няколко наши приятели, които плуват толкова свободно във водите на изкуството и попкултурата, че ние често само ги догонваме. Затова предоставихме нещата в ръцете на блогъра и писател Антон Терзиев, филмовия програматор Владимир Трифонов, театралния и филмов режисьор Зорница София Попганчева, журналиста (и градска легенда!) Борислав Банев и куратора Светлана Куюмджиева. Основните обсъждани въпроси, разбира се, бяха големите филмови, театрални, литературни и изложбени събития през изминалата година (на местно и глобално ниво), както и очакванията за 2014.
 • .
 • По ръба на паяжината

  4 декември 2013

  текст Дани Николова

  Интернет сензацията Спиндермаан (търсете го на новия му facebook профил, другите бяха изтрити) не е просто купчина нецензурни думи, струпани една върху друга, нито пък литературен манифест на болните от дислексия. Спиндермаан е социален проект, който има далеч по-дълбока от привидно-очевидната умисъл. Много ни хареса и следното дълбокомислено определение, на което попаднахме онлайн – ”уникален facebook герой, чиито думи се изписват с разбъркан словоред, а някои от тях са станали култови. Прави точни, най-често нецензурни коментари по различни теми от съвременния живот – от повсеместното изпростяване и чалгата до мутренската действителност и корумпираните политици в държавата”.
  За онези, които не се нуждаят от допълнителни пояснения пък ще кажем само това – Спиндермаан е един от многото, не се поддава на футболни провокации и ни бе изключително приятно да си побъбрим с него.
 • Парола Бича акула

  27 ноември 2013

  текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич

  Наско Вилнер е играч от старата школа. Държи на мъжката дума, гледа право в очите и никак не обича някой да му се меси, особено когато става дума за дизайн. Вероятно заради всичко това Наско и неговото студио за интериорен и екстериорен дизайн на автомобили – Vilner, са най-добрите, които действат наоколо. И дори няма нужда да си автоманиак, за да разбереш че правят фантастични проекти. Като Бичата акула, например – тоест BMW E63, преобразено до неузнаваемост в лъскав, луксозен океански звяр. Само седмица след голямото представяне на последния му проект, срещаме Наско в неговото студио и, докато навън се сипе първият сняг, говорим за работа, фантазия, конкуренция и автомобили, разбира се.
 • Диалектика на преходния период

  18 ноември 2013

  текст Дани Николова

  Михаел Цинганел е архитектурен теоретик, историк на културата, художник, куратор и скъп гост на фестивала Sofia Architecture Week, който за пръв път дебаркира в Пловдив. На 1 декември в Дом на културата, той ще представи дългоочаквания си и най-сетне завършен проект - книга за курортната соцархитектура в България и Хърватска. Да, толкова интересно е, колкото ви звучи, затова и побързахме да му зададем няколко въпроса предварително.
 • Записки по българската бира

  11 септември 2013

  текст Дани Николова, снимки Владимир Томашевич

  Пиенето на бира далеч не е занимание самотно. Върви добре със сирене, хубава музика и приятни разговори. Всеки елемент от тази формула за добре прекарано време ще получите по време на второто издание на RTM&Beer феста (14 септември) в пространството зад НДК. Ние пък, очаквайки радостите на уикенда, изпихме по бира с Рори Милър (виновника за RTM&Beer и създателя на българския ейл Бял щърк), с който обсъдихме новостите в металургията и двигателите с вътрешно горене. Шегуваме се, разбира се. Говорихме си само и единствено за бира.
 • Хапки от модерността

  7 август 2013

  текст Дани Николова, снимки Иван Жегов

  Модата не е просто рокли, е казала някога Коко Шанел. Модата е в небето, на улицата, в идеите, тя е начин на живот, всичко, което се случва наоколо.” Такова е веруюто и на две пресимпатични момичета, занимаващи се с моден дизайн – София Хусейн, която след броени дни ще открие собствен лейбъл, наречен Sofia From Sofia, и Ива Минкова, специализирала се в дизайн на обувки. Срещнахме ги в един горещ късен следобед, за да поговорим за всичко онова, което се върти из главите им напоследък.
 • Светлина на хоризонта

  31 юли 2013

  текст Дани Николова

  Винаги бъди поет, дори и в прозата! Това красиво писателско мото и мантра, прекрасно приляга на Александър Секулов – поет, писател, журналист, бонвиван и блогър. Потърсете последната, излязла изпод въображението му творба – Гравьор на сънища, за да се убедите, че казваме истината. И вижте за какво още поговорихме с Александър Секулов – набързо в изморителната, знойна жега.
 • Стамбулски вечери

  16 юли 2013

  текст Стохрифор Лукомб, снимки Владимир Томашевич

  Тези дни най-често споменаваната тук дума е протести. Горе-долу така е и в разговора ни с поета/журналист/авантюрист/фотограф Димитър Кенаров, с когото обаче обсъждаме не само скандиранията пред Министерски съвет и Народното събрание, а най-вече броженията в Истанбул и културата на гражданско неподчинение в САЩ. Кенаров е способен да дискутира с лекота и дълбочина всичко това – най-малкото защото е видял с очите си всяко едно от събитията, а този месец представи и отличната си фотоизложба за протестите на истанбулския площад Таксим – Газ, вода и революция (разгледайте я в галерия Ластици на улица Герлово 13, ще бъде там до 21 юли).
 • По следите на изгубеното изкуство

  9 юли 2013

  текст Дани Николова, снимки Urban Creatures

  Едва ли има артист, който да вижда света такъв, какъвто той в действителност е. Инак на мига би престанал да бъде творец. От този тип хора е и Божидар Симеонов-Bozko – артист, който предпочита да действа, наместо да говори. Резултатът от почти безмълвните действия са добре познатите ви графити (по протежение на Перловска река, в рамките на графити феста Urban Creatures, както и внушителния блок 57А в квартал Хаджи Димитър), куп изложби, красиви илюстрации в списание Дъга, както и чудесната сценография на постановката на Теди Москов – Ричард ІІІ. Макар да заварихме Bozko блажено отдаден на морска почивка, той все пак отдели малко време, за да поговорим на така сериозната тема – изкуство.
 • Тя е толкова прекрасна

  12 юни 2013

  текст Дани Николова, снимки Владимир Томашевич

  Не е необходимо плановете ти да са невероятни, за да се почувстваш невероятно щастлив от реализирането им. Понякога не е нужно дори да имаш планове. Една спонтанна сутрешна хрумка спокойно би могла да прерасне в сериозен социален ангажимент. Досущ като Like. Bulgaria - емоционален и напълно независим проект, представящ красотите на родината (визиите ще видим по време на Sofia Design Week в шоурума на Gamma Design). Невероятно щастлив от реализирането на тези непланувани планове пък е Николай Тонков – онзи, в чиито ум се е родила идеята. С него поговорихме за проекта Like. Bulgaria и острата нужда страната ни да бъде представена пред света така, както заслужава – толкова прекрасна!
 • На челата със звезди

  30 май 2013

  текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич

  Встрани от епизодичната носталгия по На всеки километър и подхвърлените вицове за шумкарите и обираните от тях мандри, партизаните като герои и партизанството като тема не присъстват нито в новата българска литература, нито в българското кино. Време беше някой да се престраши и да посегне към бунтовното движение, неговата символика, патетика, идеология и абсурдиност. Алек Попов го прави по възможно най-добрия начин – с авантюристичния, ироничен, забавен, но не и лековат роман Сестри Палавееви. След като се запознахме с героите на романа и заедно с тях крачихме из балканските пътеки, гърмяхме по царската войска и премисляхме смисъла и безсмислието на борбата и идеологията, побързахме да се срещнем с Алек за един дълъг разговор за боязливото българско изкуство, новите (не)исторически романи, аудиокнигите и евентуалния филм Сестри Палавееви.
 • На полза роду

  22 май 2013

  текст Дани Николова, снимки личен архив

  Помните деструктивните съзидатели (група анонимни млади хора, наречена Destructive Creation) от акцията им В крак с времето, след която паметникът на Съветската армия осъмна преобразен до неузнаваемост. Със сигурност сте забелязали и другите техни дела – цветните сцени за улични музиканти, разпръснати из центъра на града и пресимпатичните шарени пейки в градинката на Св. Седмочисленици. Онова, което не знаете, е кои са тези ”работливи джуджета”, които тайно преобразяват градската среда. Ние също не знаем. Затова ги и потърсихме – за да разбулят мъничко мистерията около себе си и новите си идеи за преобразяване на обкръжаващото ни пространство.
 • Своя сред чужди

  15 януари 2013

  текст Тея Дия снимки Илиян Ружин

  Анджела Родел много прилича на българка – пламенна и устремена е. В същото време не можем да я сложим в категория, например музикант (във филма Козелът и сериала Седем часа разлика), актриса или лингвист. Тя е всичко това, плюс великолепен преводач на българска литература. И ако екранното лице на американката се запомня лесно, то амплоато й на преводач остава леко в сянка. Благодарение на нея в Англия ще четат 9 зайци на Виргиния Захариева, в Щатите – 18% сиво на Захари Карабашлиев; името й стои и до това на Георги Господинов, Милен Русков, Ангел Игов. Попитахме я откъде извира енергията и за уморителния процес на превода, че й остава и за доста други любопитни неща.
 • Ден след ден

  10 януари 2013

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Анна Ангелова и Даниел Ненчев са едни от най-симпатичните водещи в иначе не тъй лицеприятното българско тв пространство. Не само защото са високи и почти винаги усмихнати, а защото тяхното предаване (Денят започва с култура по БНТ1) е глътка свеж въздух в тежко политизираните сутрешни блокове. И след като две години си пием кафето с техните теми и събеседници, дойде логичният момент да ги разпитаме – за журналистиката, Роджър Уотърс и тази магическа дума култура.
 • Бирата се лее

  10 януари 2013

  текст Никола Шахпазов, снимки Десислав Лилков и Марица Колчева

  “Бирата се лее, студена и пенлива” пееше в добрите стари времена (когато рокенролът беше млад) поетът Светльо Витков.
  И повечето от нас честичко гледат как тя се точи и излива в чашата – я от чучура в бирарията, я от бутилката, взета от магазина. Досега обаче не познавахме никой, който да е превърнал не само употребата, но и изготвянето на пиво в свое хоби. Добре че съвсем случайно срещнахме Йордан Ченков – фен на ирландския сух стаут и немския хефевайцен, както и пивовар в домашни условия. Беше просто задължително да разпитаме откъде тръгва благородното му занимание и докъде би могло да достигне то.
 • Създай нататък

  3 януари 2013

  текст Тея Дия снимки Илиян Ружин

  Големият Франк Гери казва, че архитектурата трябва да говори за времето и мястото си, но и да се стреми към вечността. Не сме сигурни каква част от софийската архитектура ще остане вечна, но пък се срещнахме с артистичния дует KuMar Office, за да потърсим тяхната професионална и лична гледна точка. Архитектите Евелина Куртева и Петър Маринов са отговорни да ни е толкова хубаво в някои от най-добрите столични заведения – Motto, Spaghetti Kitchen, One More Bar, Spaghetti Company 2 и 3, Lavanda, а мечтите им стигат далеч отвъд дизайна.
 • Имаме нужда от трагедията

  12 декември 2012

  текст Анастас Пунев, снимки Илиян Ружин

  Като оставим настрана безспорните му научни и творчески постижения, професор Александър Шурбанов притежава нещо още по-дефицитно – способност да разгръща мислите си бавно и методично, с кристална яснота. Точно като в Шекспиров стих. Новото издание с негови преводи на четири от най-популярните трагедии на най-важния световен драматург – Хамлет, Макбет, Отело и Крал Лир – е само формален повод за още един малък принос към изненадващата вълна на връщане към Шекспир през тази година.
 • По пътя

  7 ноември 2012

  текст Дани Николова, снимки Владимир Томашевич

  Димитър Илиев и неговият навигатор Янаки Янакиев от състезателния екип на Vivacom Rally Team са многократни рали шампиони (този октомври грабнаха седмата си титла от националното първенство), които обаче бързат само на състезание. По пътя на живота, оказва се, вървят бавно, спокойно и с пълното съзнание за това откъде са тръгнали и накъде отиват.
 • Град като град

  15 август 2012

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Срещаме Анета Василева, Жана Стоилова и Христо Говедаров от архитектурното сдружение/блог WhAT Association в сянката на НДК. Мястото не е избрано случайно, затова бързо се впускаме в темата за и против паметника 1300 години България, НДК като символ (но не на развития социализъм), защо Женският пазар е по-интересен от Градската градина и как се прави лесен за четене архитектурен блог за непрофесионалисти в областта.
 • Ясен като бял ден

  17 май 2012

  текст Анастас Пунев снимки Илиян Ружин

  Докато си говорим пред погледа на Йеронимус Бош в На седмото неб(ц)е, Ясен Атанасов заявява, че няма мечти, защото когато иска да направи нещо, просто се вдига и го прави. Изказване, което би минало за арогантно, ако наистина не беше вярно. Най‑прясното доказателство са Седмиците на четенето, които ще обхванат Борисовата градина и центъра на София до 24 май с близо 20 литературни събития. Но най‑голямото събитие си остава, че такъв мащабен фестивал изобщо се случва, и то на магия.