Годината в детайл с Румен Иванов

16 декември 2021 текст Виолета Иванова
„Казвам се Румен и съм трето поколение човек, кръстен на прилагателно“, ще ви каже, ако поискате да се представи. Затова е и на страниците ни. Не защото е прилагателно, де, а просто защото умее да борави интересно с думите и да превръща всичко в симпатична смешка. Румен е страшно добър и на куизове (преди няколко месеца отборът му издуха нашия на един такъв), така че не е никаква случайност, че ако нямаше „р“ в името си, щеше да се казва Умен. Впряга бързия си ум в работата като копирайтър, но и не само – води рубриката за любознателни Факти след време на карантина по Дарик радио, а пак на същата честота тъкмо тръгна и предаването му Ти си знаеш. Послушайте го там, а после го прочетете тук. Или пък обратното.


Отпечатъкът, който 2021 остави, беше на показалец върху машина за гласуване. За съжаление прекарахме повече време в училищата от децата през тази година.

През изминалите 12 месеца най-много ми се искаше да не слизам от планината. Почти всеки уикенд бях над 1500 м надморската височина, над която няма лоши хора, но ми се искаше да не се връщам в София.

Казвах си „уау“ всеки път, когато попадах на спорове „за“ и „против“ ваксините и ваксинацията. Има хора, които не са внимавали в часовете по биология и им личи.

Книгата, която прочетох на един дъх тази година, беше Съвременна българска митология на Самуил Петканов. Имах късмета Самката да ми я подари, преди да направя ремонт в новия ми апартамент и я свърших, докато чаках да изсъхне боята. Хубава разходка из едно страхотно въображение и 7/7 книга.

На repeat в слушалките ми тази година звучеше Яки хора, добри времена на So Called Crew. „Малка къща – вътре малка къща с малка къща в нея.“ Всичко, което момчетата изкараха последните години, е супер.

Технологията тази година успя да ме накара да повярвам, че скоро ще плажуваме на Марс, но пък още никой не е измислил нещо по-съвършено от тройния чушкопек.

Новото хоби, което подхванах, е измислянето на куизове. Преди само участвах, но тази година изработих и водих няколко пъти.

Открих, че работя най-добре, когато не съм вкъщи. Просто има твърде много източници на разсейване и възможност да легна да спя по всяко време. Моята работа на копирайтър изисква да мога да седна с хора и да обсъждаме идеи, което онлайн е най-малкото досадно.

Изобщо не смятам, че лошите дни са толкова лоши. Но пък аз съм обграден със страхотни хора, така че може и да живея в балон.

Вярвам в успеха на науката над човешката глупост.

Трябваше да се науча да готвя. От години си го казвам, но така и не го правя. Може да откриете тенджерата ми на опашка пред Бюрото по труда.

Не ми стигна времето за упражнения по пиано. Маня, ако четеш това, съжалявам. Много искам да се науча, ама минутите са ми кът. Покрай празниците обещавам да пробвам повече.

Хората се измориха от неадекватно измислени и представени обществени мерки, които водят само до разединение и повишават ентропията.

Най-хубавия си ден прекарах на хижа Амбарица с приятели. Времето беше на филия да си го намажеш и нямаше никой на пътеката от Добрила до Амбарица. Направихме и нощно изкачване на връх Левски и после легнахме да гледаме звездите.

Почувствах се като у дома си в дома на бабата и дядото на моя кумец, Жоро.

Ново любимо място, което открих тази година, е село Чавдар. Отидете и го вижте, ама не ходете много хора, че ще ми шумите, като съм там.

Чувствах се като герой от Параграф 22. Твърде много неща нямаха логика тази година.

Филмът на 2021 е Дюн. Беше най-очакваното събитие тази година и определено ѝ оправи вкуса. Мерси, Денис, чакаме и другите.

Личното ми откритие за годината е един тайландски ресторант в село Паламарца до родния ми град, Попово. Беше абсурдно на това място да има такава екзотична кухня.

През 2022 се надявам на повече позитивизъм у хората и по-малко страх.

Проектът, който нямам търпение да започна, е една нова рубрика по Дарик радио, чиято цел е да научаваш нещо ново и да се забавляваш.

Първото нещо в списъка ми със задачи за 2022 е да я посрещна на ново място. Може би това ще е Виена.

И въпреки всичко тя се върти.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.