• Тя е толкова прекрасна

  12 юни 2013

  текст Дани Николова, снимки Владимир Томашевич

  Не е необходимо плановете ти да са невероятни, за да се почувстваш невероятно щастлив от реализирането им. Понякога не е нужно дори да имаш планове. Една спонтанна сутрешна хрумка спокойно би могла да прерасне в сериозен социален ангажимент. Досущ като Like. Bulgaria - емоционален и напълно независим проект, представящ красотите на родината (визиите ще видим по време на Sofia Design Week в шоурума на Gamma Design). Невероятно щастлив от реализирането на тези непланувани планове пък е Николай Тонков – онзи, в чиито ум се е родила идеята. С него поговорихме за проекта Like. Bulgaria и острата нужда страната ни да бъде представена пред света така, както заслужава – толкова прекрасна!
 • .
 • На челата със звезди

  30 май 2013

  текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич

  Встрани от епизодичната носталгия по На всеки километър и подхвърлените вицове за шумкарите и обираните от тях мандри, партизаните като герои и партизанството като тема не присъстват нито в новата българска литература, нито в българското кино. Време беше някой да се престраши и да посегне към бунтовното движение, неговата символика, патетика, идеология и абсурдиност. Алек Попов го прави по възможно най-добрия начин – с авантюристичния, ироничен, забавен, но не и лековат роман Сестри Палавееви. След като се запознахме с героите на романа и заедно с тях крачихме из балканските пътеки, гърмяхме по царската войска и премисляхме смисъла и безсмислието на борбата и идеологията, побързахме да се срещнем с Алек за един дълъг разговор за боязливото българско изкуство, новите (не)исторически романи, аудиокнигите и евентуалния филм Сестри Палавееви.
 • На полза роду

  22 май 2013

  текст Дани Николова, снимки личен архив

  Помните деструктивните съзидатели (група анонимни млади хора, наречена Destructive Creation) от акцията им В крак с времето, след която паметникът на Съветската армия осъмна преобразен до неузнаваемост. Със сигурност сте забелязали и другите техни дела – цветните сцени за улични музиканти, разпръснати из центъра на града и пресимпатичните шарени пейки в градинката на Св. Седмочисленици. Онова, което не знаете, е кои са тези ”работливи джуджета”, които тайно преобразяват градската среда. Ние също не знаем. Затова ги и потърсихме – за да разбулят мъничко мистерията около себе си и новите си идеи за преобразяване на обкръжаващото ни пространство.
 • Своя сред чужди

  15 януари 2013

  текст Тея Дия снимки Илиян Ружин

  Анджела Родел много прилича на българка – пламенна и устремена е. В същото време не можем да я сложим в категория, например музикант (във филма Козелът и сериала Седем часа разлика), актриса или лингвист. Тя е всичко това, плюс великолепен преводач на българска литература. И ако екранното лице на американката се запомня лесно, то амплоато й на преводач остава леко в сянка. Благодарение на нея в Англия ще четат 9 зайци на Виргиния Захариева, в Щатите – 18% сиво на Захари Карабашлиев; името й стои и до това на Георги Господинов, Милен Русков, Ангел Игов. Попитахме я откъде извира енергията и за уморителния процес на превода, че й остава и за доста други любопитни неща.
 • Ден след ден

  10 януари 2013

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Анна Ангелова и Даниел Ненчев са едни от най-симпатичните водещи в иначе не тъй лицеприятното българско тв пространство. Не само защото са високи и почти винаги усмихнати, а защото тяхното предаване (Денят започва с култура по БНТ1) е глътка свеж въздух в тежко политизираните сутрешни блокове. И след като две години си пием кафето с техните теми и събеседници, дойде логичният момент да ги разпитаме – за журналистиката, Роджър Уотърс и тази магическа дума култура.
 • Бирата се лее

  10 януари 2013

  текст Никола Шахпазов, снимки Десислав Лилков и Марица Колчева

  “Бирата се лее, студена и пенлива” пееше в добрите стари времена (когато рокенролът беше млад) поетът Светльо Витков.
  И повечето от нас честичко гледат как тя се точи и излива в чашата – я от чучура в бирарията, я от бутилката, взета от магазина. Досега обаче не познавахме никой, който да е превърнал не само употребата, но и изготвянето на пиво в свое хоби. Добре че съвсем случайно срещнахме Йордан Ченков – фен на ирландския сух стаут и немския хефевайцен, както и пивовар в домашни условия. Беше просто задължително да разпитаме откъде тръгва благородното му занимание и докъде би могло да достигне то.
 • Създай нататък

  3 януари 2013

  текст Тея Дия снимки Илиян Ружин

  Големият Франк Гери казва, че архитектурата трябва да говори за времето и мястото си, но и да се стреми към вечността. Не сме сигурни каква част от софийската архитектура ще остане вечна, но пък се срещнахме с артистичния дует KuMar Office, за да потърсим тяхната професионална и лична гледна точка. Архитектите Евелина Куртева и Петър Маринов са отговорни да ни е толкова хубаво в някои от най-добрите столични заведения – Motto, Spaghetti Kitchen, One More Bar, Spaghetti Company 2 и 3, Lavanda, а мечтите им стигат далеч отвъд дизайна.
 • Имаме нужда от трагедията

  12 декември 2012

  текст Анастас Пунев, снимки Илиян Ружин

  Като оставим настрана безспорните му научни и творчески постижения, професор Александър Шурбанов притежава нещо още по-дефицитно – способност да разгръща мислите си бавно и методично, с кристална яснота. Точно като в Шекспиров стих. Новото издание с негови преводи на четири от най-популярните трагедии на най-важния световен драматург – Хамлет, Макбет, Отело и Крал Лир – е само формален повод за още един малък принос към изненадващата вълна на връщане към Шекспир през тази година.
 • По пътя

  7 ноември 2012

  текст Дани Николова, снимки Владимир Томашевич

  Димитър Илиев и неговият навигатор Янаки Янакиев от състезателния екип на Vivacom Rally Team са многократни рали шампиони (този октомври грабнаха седмата си титла от националното първенство), които обаче бързат само на състезание. По пътя на живота, оказва се, вървят бавно, спокойно и с пълното съзнание за това откъде са тръгнали и накъде отиват.
 • Град като град

  15 август 2012

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Срещаме Анета Василева, Жана Стоилова и Христо Говедаров от архитектурното сдружение/блог WhAT Association в сянката на НДК. Мястото не е избрано случайно, затова бързо се впускаме в темата за и против паметника 1300 години България, НДК като символ (но не на развития социализъм), защо Женският пазар е по-интересен от Градската градина и как се прави лесен за четене архитектурен блог за непрофесионалисти в областта.
 • Ясен като бял ден

  17 май 2012

  текст Анастас Пунев снимки Илиян Ружин

  Докато си говорим пред погледа на Йеронимус Бош в На седмото неб(ц)е, Ясен Атанасов заявява, че няма мечти, защото когато иска да направи нещо, просто се вдига и го прави. Изказване, което би минало за арогантно, ако наистина не беше вярно. Най‑прясното доказателство са Седмиците на четенето, които ще обхванат Борисовата градина и центъра на София до 24 май с близо 20 литературни събития. Но най‑голямото събитие си остава, че такъв мащабен фестивал изобщо се случва, и то на магия.
 • Пунктуално

  10 май 2012

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Работилница Пункт са софийските дизайн революционери, затова са ни и толкова симпатични. Мария, Ивайло и Петър използват въображението си и всички материали, които им предостави Случаят, за да сглобяват уникални столове, маси, лампи и закачалки, които, няма да повярвате, че в предишния си живот са били ски автомати, чайници и гардероби. Тези дни тримата са особено заети – готвят своето представяне на Sofia Design Week (1-8 юни), а само преди няколко дни се включиха и в SM&RT Fest с едно много различно пиано в парка Заимов. Отскочихме до тяхната достолепна стара къща за малко студен чай и разговор за дизайн.
 • Празнуване по френски

  8 март 2012

  Ришар Лескюр е университетски преподавател, доктор по лингвистика и фонетика, посветил цялата си кариера на преподаването и политиката на разпространение на френския език по света. Но освен всичко това, г-н Лескюр носи душата на поет – преди няколко дни излезе първата му книга с поезия Три сезона и едно лято, голямата му любов е френският, но тайното вдъхновение – България. Поговорихме с него по повод предстоящия Месец на франкофонията, който започна на 1 март, а за участие в него са добре дошли всички ученици и студенти, изучаващи френски език.
 • Анализирай това

  8 март 2012

  текст Дима Чакърова, снимки Илиян Ружин

  Няма по-добър опит от този в първо лице. Желяз Турлаков добре знае това, ето защо на организирания от Горичка Форум Здраве (Модерен театър, 17 март), бившият наркозависим и настоящ философ, баща, терапевт и свободен човек ще ни говори за опита си във и извън зависимостта. Желяз е роден в актьорско семейство, преди 10 години е напълно излекуван от собствените си демони, а през 2005 основава една от двете законни комуни за лечение на наркомани в България. Покрай личната му кауза му се случва да пее в тв формати като Байландо, както и да участва в класации за Достоен българин, но най-важният му приоритет си остава повече хора да погледнат в очите проблемите си със зависимостта.
 • Момчета с добро възпитание

  23 февруари 2012

  текст Анастас Пунев, снимки Иван Жегов

  Момчетата, които правят онлайн списанието за господа с добро възпитание Boyscout Magazine, го раздават елегантно. И то не само защото са обърнали поглед към мъжкия лайфстайл, който е силно подценена ниша, но и защото са обмислили добре своя формат. Той нито залива с текст и снимки, нито е дразнещо субективен. Въпреки това информира и показва лично мнение както малко други сайтове. С половината мъжки състав – Светослав Петров и Николай Ванчев – се увлякохме в сладки приказки, в които задочно се включиха дори и популярни японски дизайнери.
 • Местен герой

  9 февруари 2012

  текст Дима Чакърова, снимки Илиян Ружин

  Художникът и писател Антон Терзиев плува умело в бурните води на съвременното изкуство, търсейки нови техники за хващане на разсеяните ни умове. Възторгът от откриването на очевидни истини, които ни заобикалят, но често не ги забелязваме, са неотменна черта на работата му – намираме ги и в последната му изложба с поетичното заглавие Съвременни сечива на труда. Този път Антон ни предлага да приюти за известен период нашите ангели и/или демони – как, вижте в галерията на ИСИ.
 • Анимирай ме с любов

  27 януари 2012

  текст Дани Николова

  Приятните софийски вечери на барчета и запознанства ни срещнаха с един изключително интересен човек – французин, живеещ вече четвърта година в София. Адриен-Трой Бачи-Маробин е влюбен в манга културата и като повечето хора, за които страстта към хобито прераства в необходимост, е направил всичко по силите си, за да превърне мангата в професия на пълен работен ден. Заедно с приятели основава интернет платформата amilova.com, която не престава да расте и да приютява нови и нови артисти с надеждата някой ден манга културата в България да излезе от сянката на ъндърграунда.
 • Всичко на масата

  19 януари 2012

  текст Тея Дия, снимки Илиян Ружин

  Нинко Кирилов често е карал мъжете да се подсмихват лукаво над някоя негова статия в men.bg, а пък жените – да лудеят по перото му в блога ninkokirilov.wordpress.com. Защото умее да изненадва с рязката и сполучлива смяна на стила, картините и внушенията. Рокенрол лирик и пламенен рицар на словото, Нинко скоро ще издаде първата си книга с разкази и първия си роман, с които се е насочил право към висшия ешелон на младата българска литература. Пожелаваме му го, а докато той свиваше цигара ароматен тютюн, го поразпитахме за писането и нещата от живота.
 • Stilissima

  12 януари 2012

  текст Дани Николова, снимки Илиян Ружин

  Винаги е най-добре да бъдеш себе си. Най-малкото защото всички останали личности са вече заети. С радост установихме, че това наше верую споделя и Сандра Клинчева – стилист, завършил Central Saint Martins College of Art and Design в Лондон. Но това далеч не е единственото, с което Сандра ни впечатли. Харесахме мекото й, спокойно излъчване, естествената красота и изключително милото и непринудено поведение наред с огромния й професионализъм – работила е за киното, за театъра и за редица списания като Егоист, Едно, Playboy, Grazia и Amicа, където беше моден редактор. Казваме “беше”, защото в момента Сандра е в първия си творчески отпуск. Сигурно затова намери време за сладки приказки, свързани с мода, себеизразяване и малки модни революцийки.
 • Знакова среща

  22 декември 2011

  текст Доротея Василева

  Никога не знаеш докъде може да се простре вдъхновението и възхищението ти от някоя личност. Ще кажем, че за Магдалина Станчева те са кулминирали в книгата-албум Анонимният известен, изследваща работата на най-големия ни график от съвсем близкото минало Стефан Кънчев. Чудесното издание излезе наскоро, затова поканихме авторката да ни разкаже за човека, чийто дизайн и типография все още оформя имиджа на десетки български фирми и институции (Петрол, Български пощи, БНБ, Куклен театър, Сълза и смях), макар и повечето хора да не знаят името, което стои зад идеите.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098