• Ден след ден

  10 януари 2013

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Анна Ангелова и Даниел Ненчев са едни от най-симпатичните водещи в иначе не тъй лицеприятното българско тв пространство. Не само защото са високи и почти винаги усмихнати, а защото тяхното предаване (Денят започва с култура по БНТ1) е глътка свеж въздух в тежко политизираните сутрешни блокове. И след като две години си пием кафето с техните теми и събеседници, дойде логичният момент да ги разпитаме – за журналистиката, Роджър Уотърс и тази магическа дума култура.
 • .
 • Бирата се лее

  10 януари 2013

  текст Никола Шахпазов, снимки Десислав Лилков и Марица Колчева

  “Бирата се лее, студена и пенлива” пееше в добрите стари времена (когато рокенролът беше млад) поетът Светльо Витков.
  И повечето от нас честичко гледат как тя се точи и излива в чашата – я от чучура в бирарията, я от бутилката, взета от магазина. Досега обаче не познавахме никой, който да е превърнал не само употребата, но и изготвянето на пиво в свое хоби. Добре че съвсем случайно срещнахме Йордан Ченков – фен на ирландския сух стаут и немския хефевайцен, както и пивовар в домашни условия. Беше просто задължително да разпитаме откъде тръгва благородното му занимание и докъде би могло да достигне то.
 • Създай нататък

  3 януари 2013

  текст Тея Дия снимки Илиян Ружин

  Големият Франк Гери казва, че архитектурата трябва да говори за времето и мястото си, но и да се стреми към вечността. Не сме сигурни каква част от софийската архитектура ще остане вечна, но пък се срещнахме с артистичния дует KuMar Office, за да потърсим тяхната професионална и лична гледна точка. Архитектите Евелина Куртева и Петър Маринов са отговорни да ни е толкова хубаво в някои от най-добрите столични заведения – Motto, Spaghetti Kitchen, One More Bar, Spaghetti Company 2 и 3, Lavanda, а мечтите им стигат далеч отвъд дизайна.
 • Имаме нужда от трагедията

  12 декември 2012

  текст Анастас Пунев, снимки Илиян Ружин

  Като оставим настрана безспорните му научни и творчески постижения, професор Александър Шурбанов притежава нещо още по-дефицитно – способност да разгръща мислите си бавно и методично, с кристална яснота. Точно като в Шекспиров стих. Новото издание с негови преводи на четири от най-популярните трагедии на най-важния световен драматург – Хамлет, Макбет, Отело и Крал Лир – е само формален повод за още един малък принос към изненадващата вълна на връщане към Шекспир през тази година.
 • По пътя

  7 ноември 2012

  текст Дани Николова, снимки Владимир Томашевич

  Димитър Илиев и неговият навигатор Янаки Янакиев от състезателния екип на Vivacom Rally Team са многократни рали шампиони (този октомври грабнаха седмата си титла от националното първенство), които обаче бързат само на състезание. По пътя на живота, оказва се, вървят бавно, спокойно и с пълното съзнание за това откъде са тръгнали и накъде отиват.
 • Град като град

  15 август 2012

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Срещаме Анета Василева, Жана Стоилова и Христо Говедаров от архитектурното сдружение/блог WhAT Association в сянката на НДК. Мястото не е избрано случайно, затова бързо се впускаме в темата за и против паметника 1300 години България, НДК като символ (но не на развития социализъм), защо Женският пазар е по-интересен от Градската градина и как се прави лесен за четене архитектурен блог за непрофесионалисти в областта.
 • Ясен като бял ден

  17 май 2012

  текст Анастас Пунев снимки Илиян Ружин

  Докато си говорим пред погледа на Йеронимус Бош в На седмото неб(ц)е, Ясен Атанасов заявява, че няма мечти, защото когато иска да направи нещо, просто се вдига и го прави. Изказване, което би минало за арогантно, ако наистина не беше вярно. Най‑прясното доказателство са Седмиците на четенето, които ще обхванат Борисовата градина и центъра на София до 24 май с близо 20 литературни събития. Но най‑голямото събитие си остава, че такъв мащабен фестивал изобщо се случва, и то на магия.
 • Пунктуално

  10 май 2012

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Работилница Пункт са софийските дизайн революционери, затова са ни и толкова симпатични. Мария, Ивайло и Петър използват въображението си и всички материали, които им предостави Случаят, за да сглобяват уникални столове, маси, лампи и закачалки, които, няма да повярвате, че в предишния си живот са били ски автомати, чайници и гардероби. Тези дни тримата са особено заети – готвят своето представяне на Sofia Design Week (1-8 юни), а само преди няколко дни се включиха и в SM&RT Fest с едно много различно пиано в парка Заимов. Отскочихме до тяхната достолепна стара къща за малко студен чай и разговор за дизайн.
 • Празнуване по френски

  8 март 2012

  Ришар Лескюр е университетски преподавател, доктор по лингвистика и фонетика, посветил цялата си кариера на преподаването и политиката на разпространение на френския език по света. Но освен всичко това, г-н Лескюр носи душата на поет – преди няколко дни излезе първата му книга с поезия Три сезона и едно лято, голямата му любов е френският, но тайното вдъхновение – България. Поговорихме с него по повод предстоящия Месец на франкофонията, който започна на 1 март, а за участие в него са добре дошли всички ученици и студенти, изучаващи френски език.
 • Анализирай това

  8 март 2012

  текст Дима Чакърова, снимки Илиян Ружин

  Няма по-добър опит от този в първо лице. Желяз Турлаков добре знае това, ето защо на организирания от Горичка Форум Здраве (Модерен театър, 17 март), бившият наркозависим и настоящ философ, баща, терапевт и свободен човек ще ни говори за опита си във и извън зависимостта. Желяз е роден в актьорско семейство, преди 10 години е напълно излекуван от собствените си демони, а през 2005 основава една от двете законни комуни за лечение на наркомани в България. Покрай личната му кауза му се случва да пее в тв формати като Байландо, както и да участва в класации за Достоен българин, но най-важният му приоритет си остава повече хора да погледнат в очите проблемите си със зависимостта.
 • Момчета с добро възпитание

  23 февруари 2012

  текст Анастас Пунев, снимки Иван Жегов

  Момчетата, които правят онлайн списанието за господа с добро възпитание Boyscout Magazine, го раздават елегантно. И то не само защото са обърнали поглед към мъжкия лайфстайл, който е силно подценена ниша, но и защото са обмислили добре своя формат. Той нито залива с текст и снимки, нито е дразнещо субективен. Въпреки това информира и показва лично мнение както малко други сайтове. С половината мъжки състав – Светослав Петров и Николай Ванчев – се увлякохме в сладки приказки, в които задочно се включиха дори и популярни японски дизайнери.
 • Местен герой

  9 февруари 2012

  текст Дима Чакърова, снимки Илиян Ружин

  Художникът и писател Антон Терзиев плува умело в бурните води на съвременното изкуство, търсейки нови техники за хващане на разсеяните ни умове. Възторгът от откриването на очевидни истини, които ни заобикалят, но често не ги забелязваме, са неотменна черта на работата му – намираме ги и в последната му изложба с поетичното заглавие Съвременни сечива на труда. Този път Антон ни предлага да приюти за известен период нашите ангели и/или демони – как, вижте в галерията на ИСИ.
 • Анимирай ме с любов

  27 януари 2012

  текст Дани Николова

  Приятните софийски вечери на барчета и запознанства ни срещнаха с един изключително интересен човек – французин, живеещ вече четвърта година в София. Адриен-Трой Бачи-Маробин е влюбен в манга културата и като повечето хора, за които страстта към хобито прераства в необходимост, е направил всичко по силите си, за да превърне мангата в професия на пълен работен ден. Заедно с приятели основава интернет платформата amilova.com, която не престава да расте и да приютява нови и нови артисти с надеждата някой ден манга културата в България да излезе от сянката на ъндърграунда.
 • Всичко на масата

  19 януари 2012

  текст Тея Дия, снимки Илиян Ружин

  Нинко Кирилов често е карал мъжете да се подсмихват лукаво над някоя негова статия в men.bg, а пък жените – да лудеят по перото му в блога ninkokirilov.wordpress.com. Защото умее да изненадва с рязката и сполучлива смяна на стила, картините и внушенията. Рокенрол лирик и пламенен рицар на словото, Нинко скоро ще издаде първата си книга с разкази и първия си роман, с които се е насочил право към висшия ешелон на младата българска литература. Пожелаваме му го, а докато той свиваше цигара ароматен тютюн, го поразпитахме за писането и нещата от живота.
 • Stilissima

  12 януари 2012

  текст Дани Николова, снимки Илиян Ружин

  Винаги е най-добре да бъдеш себе си. Най-малкото защото всички останали личности са вече заети. С радост установихме, че това наше верую споделя и Сандра Клинчева – стилист, завършил Central Saint Martins College of Art and Design в Лондон. Но това далеч не е единственото, с което Сандра ни впечатли. Харесахме мекото й, спокойно излъчване, естествената красота и изключително милото и непринудено поведение наред с огромния й професионализъм – работила е за киното, за театъра и за редица списания като Егоист, Едно, Playboy, Grazia и Amicа, където беше моден редактор. Казваме “беше”, защото в момента Сандра е в първия си творчески отпуск. Сигурно затова намери време за сладки приказки, свързани с мода, себеизразяване и малки модни революцийки.
 • Знакова среща

  22 декември 2011

  текст Доротея Василева

  Никога не знаеш докъде може да се простре вдъхновението и възхищението ти от някоя личност. Ще кажем, че за Магдалина Станчева те са кулминирали в книгата-албум Анонимният известен, изследваща работата на най-големия ни график от съвсем близкото минало Стефан Кънчев. Чудесното издание излезе наскоро, затова поканихме авторката да ни разкаже за човека, чийто дизайн и типография все още оформя имиджа на десетки български фирми и институции (Петрол, Български пощи, БНБ, Куклен театър, Сълза и смях), макар и повечето хора да не знаят името, което стои зад идеите.
 • За буквите

  15 декември 2011

  текст Никола Шахпазов

  Лаурентин ван Оранйе, принцеса на Кралство Нидерландия, е благородник с кауза, съвсем различна от дворцовото изящество и разточителния живот. Познават я най-вече като еко активист и борец за всеобща грамотност, сътрудник в Европейската фондация по климата, основател на Missing Chapter Foundation и дори като популярен автор на детски книги. Имахме честта да я срещнем при представянето на българското издание на книгата й Мистър Фини и светът надолу с главата, а първоначалната ни несигурност как точно се говори с европейски благородник бързо се стопи. И премина в обсъждането на важни въпроси като този защо трябва от малки да четем на глас и каква е връзката между грамотността и опазването на околната среда.
 • Улица Сезам

  8 декември 2011

  текст Мия Янева снимки Илиян Ружин

  Уличната мода има нова платформа за изява. U-lica.com е млад, но много­обещаващ сайт, зад който стоят идеите, въображението и цялото свободно време на Благовеста и Михаил – ужасно симпатична и свежа двойка, която споделя времето си и в живота, и в преследването на добре облечени софийски жители. Всеки от тях има “сериозна” работа, но двамата нямат почти никакво свободно време, защото го запълват с ходене по улиците в търсене на най-добрия ракурс за снимки. Ако им остане нещо за пилеене, понякога минават през сладкарница Росиче, където Мишо обича просто да чете.
 • Има кой да го обича

  3 ноември 2011

  текст Тея Дия снимки Илиян Ружин

  Срещата ни с Калин Терзийски протече като разговор с гадател, който говори истини. За съвременните пишещи хора Кайо е сила, болезнена откровеност и гениална координация на талант и публичност. В читателите пък предизвиква разнополюсни реакции, което със сигурност значи едно – никой не е способен на безразличие. Над чаша топъл чай той заговори – по лекарски методично и по писателски хипнотично, за литературното отличие, което наскоро му бе присъдено от ЕС, и за писането като осъзнат труд на емоционалната интелигентност.
 • Простота за напреднали

  22 септември 2011

  текст Дани Николова

  Ако не можеш да обясниш ясно и просто на едно 5-годишно хлапе с какво точно се занимаваш, най-вероятно изобщо не те бива или пък си голям шарлатанин, е казал някога Вонегът. Дизайнерът Джайлс Колбърн, лектор на тазгодишния DesignDay (28 септември, Sofia Live Club), очевидно не се вписва в тази категория, защото прекрасно знае колко важно e правилото, че “в сложния свят нещата трябва да бъдат прости”. Джайлс е автор на книгата Simple and Usable Web Mobile and Interaction Design, занимава се с дизайн, фокусиран върху потребителите от 1991 насам, и прелюбезно отговори на един куп наши въпроси.