Конкурс за лого за София – Европейска столица на културата 2019

Конкурс за лого за София – Европейска столица на културата 2019


5 май 2011 снимки Михаил Новаков
Столична община и Асоциация за развитие на София, съвместно със Sofia Design Week, организират международен конкурс за визуална идентификационна система за кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019. Идеята за конкурса идва от екипа на фестивала Sofia Design Week, а легендарният швейцарски дизайнер Руди Бауер прие поканата на организаторите да оглави селекционното жури.


Международното жури ще има задачата да избере максимум пет проекта, а след това, от 11 до 18 юни, всички граждани ще могат да гласуват за своя фаворит сред избраните пет и така да определят визуалната идентификационна система, с която София ще представи своята кандидатура за Европейска столица на културата 2019.

В заключителния ден на Sofia Design Week 2011 – 18 юни – точно в 18:00 часа кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова ще обяви печелившия проект. Наградата e 5000 евро.

Председателят на журито, проф. Руди Бауер, е един от най-смелите и нестандартни дизайнери в световен мащаб и един от нaй-търсените експерти по визуална комуникация. "Убедени сме, че участието на проф. Бауер в избора на лого за кандидатурата на София дава конкуретно предимство на нашия град още от самото начало," каза Светлана Ломева от Асоциация за развитието на София.

Наричат Руди Бауер "създател на нови графични езици" заради новаторския му подход в изграждането на визуалната идентичност на обекти като Центъра Помпиду в Париж и летището Кьолн-Бон. Проф. Бауер е и преподавател в престижното френско Висше училище по приложни изкуства (ENSAD) и академиите в Шенянг и Пекин, както и директор на института за изследване на дизайна към Висшето училище по изкуства в Цюрих.

Повече информация за правилата на конкурса може да намерите на интернет страницата sofia2019.bg или на телефон 02 953 02 46, лице за контакт - Деница Лозанова.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.